För tidigt att skala av sig långkalsongerna

Dagsmeja – men ingen vår…

.

Det är inte bara fartyg som fryser inne. Visst det är vårvinter. Men inte vår. Även om media jagar vilsna strandskator och förskrämda krokusskott neråt Skånekusten. I morse var det minus 22.4 här uppe i Alefjäll fem mil norr om Göteborg och både långkalsonger och de fodrade flanellskjortorna får hänga med ett bra tag till.

.

.

Höräfsan som blev kvar på vår åker får vila ett bra tag till…

.

Korparna är visserligen kärlekskranka ( om de nu vet vad det är ) och letar partners under sina flyguppvisningar i skyn. Skatorna försöker reparera sina rishögar till bon, men får inte loss pinnarna ur marken. Våra efterlängtade tofsvipor är däremot kloka nog att dröja sig kvar i Syd-Europa. Med hård skarsnö och med mer än en meter tjäle i marken finns här ingen mat.

.

Ser man till historiska data har vi här i vår del av landet tangerat tidigare rekord när det gäller snömängden. Ser vi till kylan går det bara att jämföra med siffror från sextiotalets mitt och krigsvintern 1941/2. SMHI berättar på sin hemsida om snödjup som varit ”rekordstora eller mycket nära rekord vid ett flertal stationer med över 100-åriga mätserier”. Väderlekstjänsten säger vidare att det varit

.

”Långa sammanhängande perioder med minusgrader

.

På en del håll i mellersta delen av landet har det inte varit en enda dag med plusgrader sedan Lucia.

.

I Sveg innebär detta rekord sedan mätningar startade där 1875.

I södra Sverige var det på många håll inte över noll en enda gång under en period som gott och väl omfattade hela januari.

I Växjö  får man gå tillbaka till 1947 för att finna något motsvarande.

.

.

Trots allt ett vårtecken. Livfarliga snömassor från vårt ladugårstak gav sig av i mejan.
Grannen var hjälpsam nog att komma med traktorn.

.

Med nerkylning och isläggning lär våren dröja ett tag till. Vi får njuta av soltimmarna mitt på dagen och glömma allt det elände som under vintern skapats av marknadsliberal politik. Bolagisering och privatiseringen av SJ har varit en katastrof. Tåg och stora transportsystem överhuvudtaget är ingen ”naturlig marknad”. Det insåg man redan för hundra år sedan. Det finns bara ett enda spår!  ”Privata intressen” eller en uppstyckad statlig verksamhet där varje bolag ska rulla var och ett på sin egen skena för att i första hand tjäna pengar hade aldrig klarat av att bygga vårt järnvägssystem. Nu borde det vara uppenbart att detta synsätt för gott är ute i kylan också när det gäller att sköta och utveckla den verksamhet som byggts upp.

.

.

https://i0.wp.com/www.gotlandstaget.se/bild/2008/080528_08.jpg?resize=584%2C407

Redan för hundra år sedan var det rödljus och bom stopp
för dumheter om att järnvägarna skulle privatiseras

.

Sak samma med Mona Sahlins och Maud Olofssons omskrutna elbörs och påståendet om att vi skulle kunna få en fri elmarknad som konkurrerar med låga priser till oss brukare. Detta är naturligtvis strunt. Var och en kan inte starta ett kraftverk, vare sig vid en älv eller med kärnkraft eller kol som energikälla. Det finns och kommer aldrig att finnas en ”fri marknad”. I verklighet handlar det om främst tre Glufs-Glufsjättar som – utan att i sin drift bry sig om långsiktiga miljöhänsyn – skickar ut svindyra räkningar och kammar hem skyhöga vinster.

.

”Konsumenterna måste straffa kraftproducenterna när priserna blir för höga”, hette det från Maud Olofsson när hon för några dagar sedan fick frågan om hur vi brukare skulle klara våra ockrade räkningar.  Det var nog det dummaste som sagts i vinter. Hur då? Om vi för länge sen valt ”ett billigt bolag”? Ska vi stänga av värmen (veden har tagit slut) eller ska vi skita i räkningarna och hamna hos kronofogden?

.

Nu går det inte att straffa monopol. För den som vill går det däremot att straffa Maud Olofsson…

.
.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,DN1,DN2,DN3,DN4,AB1,GP1,AB2,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,RödaGöinge,Svensson,RödaLund,EttHjärtaRött,

4 svar på ”För tidigt att skala av sig långkalsongerna

 1. I verkligheten handlar det om för lite kärnkraftverk och 50% skatt på elström. ”Privatiseringen” av ett monopol åtföljdes av en sanslös skatteökning. Det var ”alla” utom konsumenterna nöjda med. Dags för ny folkomröstning om kärnkraft. Jag röstade på linje 3, och jag ångrar mig djupt.

 2. Gråt inte över det du sl. Allt ni fick att rösta på var ”Avveckla”, ”Avveckla” och ”Avveckla snabbt som f-n”. Oavsett hur de framställdes i debatten var Linje 1 och 2 identiska, och båda sade ”Kärnkraften avvecklas”. Det enda som skiljde var att 2:an hade mer detaljstyrning om andra åtgärder på baksidan av valsedeln.

  Du är nog den förste jag sett som säger att du ångar det du röstade på… som inte håller valet 1980 som heligt. Det är uppfriskande. 🙂

  Jag för min del tror (obs: ren spekulation) att politikerna 1980 var djävligt pressade. Anti-kärnkraftsstämningarna var mycket påsträngaden. Regeringen Fälldin föll på grund av ett Ja till kärnkraften 1978. Harrisburg hade sin härdsmälta 1979. Det var extremt svårt för en politiker att vara för kärnkraft.

  Samtidigt kunde man inte säga Nej heller. Älvarna var heliga. Energikrisen var mindre än 10 år gammal och färsk i minnet. De kalla vintrarna 1978 med gigantiska mängder snö i Skåne likaså. Kärnkraften var på väg att fasas in och bli halva vår elförsörjning. Säg tvär-nej och man dömer Sverige till att bli beroende av kraft utifrån

  Så vad gör man med den heta potatisen? Slänger den i händerna på väljarna så klart. ”Varsågod! Välj! Ni kan välja mellan ’Nej’, ’Nej’ och ’Hemskt mycket Nej’.”. Eh… ok? tycker de förvirrade väljarna… vet knappt vad de röstar på men kommer fram till ett resultat som var minst sagt flumflum… Linje 2’s ”Den ska bort… typ, när vi kan ta bort den”. Riksdagen säger ”Om 30 år går det! …nog”, sätter slutdatum 2010 och slänger den heta potatisen 30 år in i framtiden så att de själva hinner avgå i lugn och ro och förvinna in i glömskans och ansvarsfrihetens sammetsmjjuka mörker.

  Så nu sitter vi har med den tack och lov något svalnade potatisen i våra knän. Alliansens beslut att riva upp avvecklinglagen och tillståndförbudet är för mig lätt-creme fraisce, rom och rödlök… bakad potatis är gott! Nom-nom.

  Bara nu inte den rödgröna röran kommer och sliter bort den ifrån mig igen…

 3. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Politiserade ”nyheter” ?

Lämna ett svar