Mer om attacken mot Grekland

Nytt om marknadens pyromaner.


För ett par dagar sedan skrev jag en blogg om vilken roll Credit Deafult Swaps (CDS) spelat i den « grekiska krisen ». Ett par kommentarer menade att jag helt hamnat fel och att det verkliga problemet var grekernas leverne på för stor for utan att ha råd med det.

Nicolas Sarkozy verkar inte övertygad.

Två artiklar i gårdagens internationella press belyser i blixtljus den roll som spekulationen spelat och hur den i sista hand skapar rikedomar åt de som redan har mer än de behöver.
I New York Times publiceras en artikel(NYT) som hänvisar till en rapport av Goldman Sachs (namnet bekant?) som i fjol sommar uppmanade sina rika kunder att köpa CDS på ”utvecklade ekonomiers” statsskulder vars risker enligt Goldman var undervärderade.
-Precis när den grekiska skulden började oroa investerare bytte Goldman hatt och skickade ut ett 48-sidigt memo till sina kunder om en ”CDS-101”. Enligt rapporten gav det kunderna möjlighet ”to short credit easily”, det vill säga att spekulera mot vissa statsobligationer, skriver NYT.
I en rapport av Goldman en månad senare står det att, ”CDS är för billiga eftersom de underskattar riskerna med de utvecklade ländernas skulder som nyligen ökat kraftigt”.
-Köp CDS på de utvecklade ländernas statsskuld, uppmanade rapporten sina rika kunder.
De som fortfarande tror att det är den grekiska befolkningen som levt över sina tillgångar vill vara sig se eller höra någon annan version. Det gäller i högsta grad Anders Borg som envetet i alla media mal på om att ”grekerna fuskade” och att de har sig själva att skylla.

-Nu har grekerna ställt till det igen

Den andra artikeln som indirekt knyter an till de rikas spekulation finns i veckans nummer av Business Week. Den visar hur antalet dollarmiljonärer i USA ökat under ”krisåret” 2009.
-Miljonärsklubben i USA växte med 16 procent 2009, skriver B.W. och fortsätter:
-Familjer med en förmögenhet på mer än 1 miljon dollar , exklusive bostaden, ökade till 7,8 miljoner upp från 6,7 miljoner hushåll, skriver B.W. och hänvisar till den rapport som Spectrem Group ställt samman.
Det är klirr i kassan. Om det funnes en vettig beskattning av de rika skulle det också klirra i statskassan. Med en modest beskattning av rikedomen på 50% , i stället för dagens noll procent för många rika, handlar det om 500 miljarder dollar mer i statskassan. Utan att lämna de rika i ”nöd” skulle det räcka till hälsovård och vettiga skolor för många i riktig nöd.

Bakom Goldmans murar är många järn i elden

Men det är ju bara en tanke. Det finns ingen kraft i dagens USA som kan förverkliga den tanken. Goldman Sachs kan lugnt arbeta vidare med sin konsultverksamhet åt den grekiska staten och kassera in 100-tals miljoner euro i kommission och samtidigt uppmana sina kunder att berika sig i den spekulativa karusell som banken driver. Sällan har uttrycket att vinna på både karusellerna och gungorna varit mer passande

.

Media: DN1,DN2,SVD1,GP1,SSD1,Dagens Arena,DN3,

Bloggare: Röda Malmö,Jinge,Motvallsbloggen,Röda Göinge,Björnbrum,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 svar på ”Mer om attacken mot Grekland

 1. Pingback: Motvallsbloggen » Om konsten att blåsa upp bostadsbubblor

 2. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Hotet är Iran?

 3. USA:s budgetbalans 1930 – 2008.

  … For the 79 year period shown, the US government’s budget was in deficit of varying proportions of GDP 67 of those years (that is, 84 per cent of the time). Each time the government tried to push its budget into surplus, a major recession followed which forced the budget via the automatic stabilisers back into deficit.
  These deficits have provided support for private domestic saving over most of this period. …”

  Det är ju bara när man missförstår statens ekonomiska roll i en suverän stat med egen valuta som det blir ”över sina tillgångar”, om man tror att staten är som en enskild del i helheten, som ett företag eller ett hushåll.

  Man kan ju fråga sig hur genomtänkt den rådande visdomen i Europa är, för att inte lämpa över någon ”skuldbörda” på barnen skall man göra deras föräldrar arbetslösa så man inte dessa lever över sina tillgångar. EU länderna som alla har den dominerande delen av handeln skall alla helst ha överskott i handeln, hur dom nu tänkt att det skall gå till.

  Som det utvecklat sig blir Wigforss analys av samtiden på 30-talet aktuell igen, den rådande visdomen då som nu är att fattiga länder alls inte har råd att låta sina medborgare arbeta det är något som bara rika länder har råd med. Problemet för oss idag är att dessa dogmer omfattas helhjärtat av både borgare och rödgröna.

 4. Pingback: Eliten hämnas på befolkningen | Mullvaden

 5. Pingback: Grekland och storbankerna « Juridikbloggen

 6. Pingback: Euron går ned för räkning « Nemokrati

Lämna ett svar