Bild-Zeitung i vidrig, stortysk kampanj mot Grekland

EN SKYMF MOT ALLA GREKER…

.

.

Europeiska unionen och bankvärlden har satt grimma på Greklands regering. Landets budgetunderskott ska betalas genom en åtstramningspolitik som främst drabbar landets låginkomsttagare, arbetslösa och pensionärer.
Nu är detta ingen enkel sak. I Grekland finns ett starkt fackligt och folkligt motstånd mot attackerna. Gång på gång har massrörelser inom alla delar av samhället i demonstrationer och strejker sagt nej till dessa ultimatum från Bryssel och det europeiska finanskapitalet. Som i dag när Grekland än en gång har stannat som en följd av en ny strejkvåg.

.

.


I dag stannar bland annat Greklands 30 000 taxibilar…

.


I två bloggar har Benny visat hur de ”fina” finanskretsarna bokstavligen varit medskyldiga till att driva Greklands statsfinanser mot ”ruinernas branter”. Seriösa inlägg har faktiskt föreslagit att landet ska sälja några av sina vackra öar och antika ruiner för att komma ur sitt trångmål..
Anders Borg nöjer sig med att prata om de grekiska regeringarnas fusk. Han nämner aldrig de banker och företag vid namn som sett till att karusellen bara snurrat fortare och fortare. ”I sista hand är det grekerna själva som levt över sina tillgångar och de får de allt betala själva”, menar man. Borg och EU:s andra finansministrar vill inte att det överhuvudtaget ska finnas ens en idé om klassolidaritet från den europeiska arbetarrörelsen i förhållande till det folkliga motstånd som demonstreras i Grekland. De är helt enkelt rädda för att grekernas aktioner också ska spridas till andra länder och att politiken därmed, i land efter land, skulle få en helt annan dagordning. Vem ska betala? Vi eller bankerna? Kan vi i längden leva med ett ekonomiskt marknadssystem som låter de rika förstöra både våra liv och miljön? Är det inte nog med snart 30 miljoner arbetslösa?

.

Många tyskar vill under vintern njuta både av sol och den grekiska
livsstilen. I dag bygger barnen sandborgar och befästningar på
stränderna. För sjuttio år sedan handlade det om riktiga värn…

.

I Tyskland har en del av media gjort allt för att lägga skulden på grekerna själva. Springerpressens ökända boulevardtidning Bild-Zeitung har gått i främsta ledet och har på löpsedlar och förstasidor orkestrerat en vidrig chauvinistisk kampanj mot den grekiska nationen. Till vardags lämnar många tyskar under den kalla och grå vintern sitt land för att njuta av den grekiska solen och livsstilen. Under solparasollerna på stränder och terrasser låter man sig passas upp av underbetald arbetskraft. Läppjar på en drink eller en öl och njuter av det goda livet. Men allt detta ska nu lämnas därhän och glada semesterminnen ska blekna bort som gamla kort i ett album. Nu gäller det att tycka illa om ”grekerna”. Städerska eller hotelldirektör. Enkel matros eller stenrik redare. Facklig gräsrotsaktivist eller korrupt politiker. Alla dras de över en kam. Alla är de greker. Lata och fuskande greker…
Hemsidan World Socialist Web Site  (WSWS) har gjort en bra genomgång av Bildt-Zeitungs material. När Greklands premiärminister George Papandreou i förra veckan kom till Berlin möttes han från tidningens sida med ett arrogant öppet brev. Det började storståtligt och stortyskt med:
Herr Premiärminister. När Ni läser dessa ord kommer ni att ha satt Er fot i ett land som är väldigt annorlunda från ert.  Ni är i Tyskland.
I det öppna brevet förklarar man sedan för Papandreou att i Tyskland, till skillnad från hur det ser ut i Grekland, så är de flesta människor inte lata utan arbetar fram till 67 års ålder. I Tyskland behöver man inte heller betala tiotusentals kronor i mutor för att få en sjukhussäng. Tidningen fortsätter sedan med att ”visserligen har vi också en hög utlandsskuld, men den kan vi betala eftersom vi stiger upp tidigt på morgonen och arbetar hela dagen”.
Bild-Zeitungs kampanj är naturligtvis en skymf mot Greklands alla människor. Inte minst mot bakgrund av den tyska ockupationen under Andra världskriget och det inbördeskrig som växte fram i motståndet mot nazisterna. Borgerliga och socialdemokratiska politiker i landet kan utnyttja hetsen mot den egna nationen. De återkallar minnen av det historiska motståndet mot tyskarna och hoppas att deras egna fingrar, kladdiga från alla syltburkar där man själva smakat, inte ska synas. I bloggar och i tidningar, från mun till mun, berättas om att krigsåren krävde 558 000 döda och 830 000 invalidiserade människor. Av Greklands 80 000 judar dödades 70 000. Femtio procent av all industri förstördes. Sjuttiofem procent av vägnätet och järnvägen mm.

.

Tyska infanterisoldater går in i Grekland under Andra världskriget
Vad som händer är att Bild-Zeitung kastat handsken och får ett slag över ansiktet tillbaka.
Vilket är vad man önskat. En nationell konflikt i stället för en klasskonflikt. Över hela kontinenten fruktar makthavarna ett samlat europeiskt fackligt motstånd mot nyliberalismen.
WSWS visar med ett par exempel hur verkligheten ser ut. Den ekonomiska eliten både i Grekland  och i Europa ger socialdemokraten Papandreou sitt fulla stöd för hans attacker på Greklands arbetande människor. Ett exempel är den grekiska miljadärsfamiljen Latsis. Med hjälp av enorma vinster från sin stora rederiverksamhet etablerade man för 25 år sedan den grekiska Eurobanken. Latsis fick då 10.3 miljoner euro från den grekiska staten i en affär som godkändes av Europakommisssionen. EU:s ordförande José Barroso är en nära vän till familjen vars överhuvud Spiros Latsis nu har en förmögenhet på 6.7 miljarder euro.

.

.

Det fanns – och finns – ett starkt antikapitalistiskt motstånd i Grekland.
Här en bild från motståndsarmén under Andra världskriget.

.

I kampanjen mot Grekland skälls det ofta över landets dåliga produktivitet inom industrin. Men vad man inte säger är att det är europeiska banker och företag som basar. Alltsedan man införde euron 2001. Priserna på livsmedel i Grekland sätts i dag av tyska och franska livsmedelskoncerner och är högre än i övriga Europa trots att lönerna i Grekland ligger långt under andra länders. När tysk media och landets styrande kretsar anklagar ”grekerna” för korruption är detta hyckleri i den högre skolan. Det tyska företaget Siemens ( tillverkade för övrigt Andra världskrigets gaskamrar i utrotningslägren ) äger som exempel sju fabriker i Grekland. Nyligen avslöjades det att Siemens 1999 gav Papandreous parti PASOK miljoner D-mark för dess europeiska valkampanj. I utbyte ställde PASOK upp med en industripolitik helt inriktad på avreglering och privatisering…
Inte minst Anders Borg borde alltså hålla tand för tunga. Han har en gång för alla lovat oss att det är slut med bankernas spekulationer.  Det som har skett i Grekland borde enligt hans löften egentligen inte ha kunnat ske. Själv undrar jag också lite över socialdemokraten Leif Pagrotskys roll. Han är officiell rådgivare åt den grekiska regeringen och personlig vän med Papandreou. Vad är det egentligen för goda råd han har gett?

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: SVD1, DN1,GP1

,

11 svar på ”Bild-Zeitung i vidrig, stortysk kampanj mot Grekland

 1. Pingback: Motvallsbloggen » Om konsten att blåsa upp bostadsbubblor

 2. Jo det är en mycket obehaglig kampanj som bedrivs mot grekerna, har även sett vad som utger sig för att vara vänsterbloggar som raljerar nedlåtande om de förtappade omoraliska grekerna.

  En bit ner på den här sidan
  http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=8322
  finns ett diagram över utvecklingen av de olika delarna i Greklands BNP sen 2000, någon ”explosion” i offentliga utgifter suns inte, de har snarare växt mindre än BNP, förutom då när nu krisen slog till och man på ett bräde får stors utgifter pga arbetslöshet.

  Förra gången grekerna var ”ansvarslösa” lät man en militärjunta ta makten och det mesta av övriga Europa tittade åt ett annat håll. Det är inte speciellt länge sen summariska rättegångar och tortyr av misstänkt opposition stod på dagordningen i Grekland.

  Det grundläggande problemet är att man försöker tvinga in verkligheten i EMU tvångströjan. Krisen förutsätter fasta växelkurser eller en monetär union. En suverän stat med egen valuta kan aldrig gå i konkurs pga av utgifter i den egna valutan. Att sätta på sig frivillig tvångströja att låna utländsk valuta för de inhemska behoven är rena galenskapen.

 3. Intressant statistik. Skicka den till de bloggare som du refererar till.

 4. Pingback: Eliten hämnas på befolkningen | Mullvaden

 5. Pingback: Grekland och storbankerna « Jakob Heidbrink – Meddelanden från juridikens maskinrum

 6. Pingback: Euron går ned för räkning « Nemokrati

 7. Om nedanstående stämmer är det en intressant aspekt av hur ECP försöker rädda Grekerna, alltså man gör det medvetet dyrare för Grekland att låna, den nyliberalaincitaments piskan viner för att disciplinera grekerna.

  A Greek tragedy …

  ”The major reason for the spreads widening is that the ECB has revealed that the Greek central bank (an integral part of the Eurosystem) has:

  … tried to discourage local banks from receiving 12-month funds at the ECB’s facility on December 16. Local banks are major buyers of Greek government bonds, using the ECB’s facilities …

  Note: this claim was in the financial press (Source). I have not been able to find anything at the Bank of Greece or the ECB to verify it. I am still searching. If anyone can point to an official communiqué it would be helpful.

  But what it means is that the local banks will now find it “more difficult to bid for large sums of Greek government bonds” (Source) which will force the Greek government into international capitla markets for funds.

  The Greek central bank is thus forcing higher borrowing charges on the Greek government in some misguided attempt to impose “market discipline” on them.”

 8. Får vi tro Nemokrati så riskerar hela EU att hamna i IMF:s garn framöver. Om detta är rätt – då förstår vi, både vad som väntar Europa och varför det väntar.

 9. Det skulle gå €urokramarna ära förnär att det stolta €urolandet skulle stå med mössan i hand hos IMF som vilket annat u-land som helst. Men de kanske skulle tycka det var värt priset om de med det äntligen kan skapa den där illusoriska federala €uronationen, typ ur askan i elden.

  En del av våra egna borgare tycker att det är läge just nu att göra slag i saken och ansluta oss till katastrofen. Mona Wanja och det nya S har jag för mig är också helhjärtade €urokramare.

  Man bör inte glömma att de alla helt frivilligt satt sig i den situationen att de är beroende av marknadens skojare för att tigga några ynka slantar att betala sina interna kostnader med. Det finns inget som tvingat dem till detta, de har gjort det frivilligt. Alltså ländernas politiker, hade de haft förnuft nog att låta folket direkt ta ställning till sådana stora omvälvningar hade förstås dårskapen inte blivit av. Man kommer så väl ihåg Göran Persson efter €uroförlusten, han såg ut som en våt och kuschad hund, ”nu får ni skylla er själv när ni inte gjorde som jag sa, detta kommer att stå er dyrt” fritt ur minnet kontentan av vad han sa.

Lämna ett svar