Det röda Bangkok.

Röd uppmarsch i Bangkok.

.

-Ni har 24 timmar på er att upplösa parlamentet och utlysa nyval.
Det sa Veera Musikhapong till tiotusentals demonstranter i rött. Musikhapong är ledare för UDD (Fronten mot diktatur för demokrati). Partiets anhängare är alltid klädda i rött medan regeringsmaktens stödtrupper klär sig i gult.
Det var de gulklädda som blockerade Bangkoks internationella flygplats i flera veckor 2008 och som ledde till den sittande regeringen tvingade avgå.

.

-Avgå inom 24 timmar, kräver Veera Musikhapong.

-Jag har inga planer på att avgå, säger de gulas premiärminister Abhisit Vejjajiva och hotade med både polis och militär för att skrämma rödskjortor från att delta i gårdagens demonstration i Bangkok. Sett till folkmassorna som samlats var hoten verkningslösa. Trots att 50 000 poliser och militär kontrollerade gator och torg sägs minst 80 000 personer ha deltagit i gårdagens massmöte.
Bangkoks polischef hade också hotat bussbolag om de transporterade demonstranter och vissa tåglinjer stängdes, så det är möjligt att många inte kunde ta sig in till huvudstaden.
Skiljelinjerna i den Thailändska politiken är mellan rött och gult men det handlar inte om höger och vänster. Det röda UDD är ett borgerligt parti som gått i Thaksin Shinawatras ledband ännu efter att han störtades av militären 2006 och tvingades i landsflykt som han mesta tiden tillbringat i Dubai. Säkerligen i en lyxsvit eftersom han är Thailands rikaste person.

.

Entusiastiska anhängare till UDD hoppas på en bättre framtid.

Den stora skillnaden mellan de röda och de gula är den sociala bas partierna mobiliserar. UDDs röda anhängare kommer nästan uteslutande från fattiga arbetarkvarter norr om Bangkok och från fattiga byar också i norra delen av landet. Den vänster som finns och som är förbjuden att bilda politiska partier arbetar därför i de rödas led.
PADs gula anhängare kommer exklusivt från välbärgad medelklass i Bangkok och värnar om sina intressen via armén och polisen med Kungens välsignelse. Partiet är knappt ett parti, bara ett demokratisk skynke för armén som håller premiärministern under armarna. I senaste opinionsundersökningen stoltserar PAD med futtiga 1,7 %.

.

Säkerhetsvakt i traditionell krigardräkt bevakar UDD-möte.

Just nu verkar det inte troligt att den sittande regeringen tvingas avgå och det är tveksamt om de rödas ledare verkligen kommer att sätta hotet om miljoninvasion av Bangkok i verket. Men det är svårt att som utomstående i en annan världsdel se alla ”finesser” i den thailändska politiken. Mycket kan hända och gårdagens demonstration är kanske en början till en ny period i landets politiska utveckling. Men till det får vi återkomma. Kanske redan i morgon därför att i dag måndag samlades  de röda utanför 11e infanteriregementet i Bangkok, där regeringen barrikaderat sig, för att ta emot regeringens svar på 24-timmarsultimatumet. Den senaste nyhten är att premiärministern svarat nej på UDDs krav om avgång och nyval. Dörrarna öppnas därmed till en vecka med stora mobiliseringar och en osäker utgång av den politiska krisen i Thailand.

.

Media:DN1,DN2,SVD1,GP1,SSD1,AB1,DN3,SVD2,DN4,SVD3,

Bloggare:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 svar på ”Det röda Bangkok.

 1. Thailands överlägset rikaste person är naturligtvis kungen och ingen annan.
  Thaksin som gjort en del skumma affärer bland annat med Burmadiktaturen betalar alltså runt 1000 baht per person och dag till de som protesterar och det tycker väl vi är tveksamt. En Thailändsk medellön ligger på 9000-10000 i månaden så det är bra pengar. Har inga uppgifter om de gula tröjorna fick pengar under sina protester men det är ju inte omöjligt.

  De gula är för övrigt mer royalister än militäranhängare, Thaksin har uttalat att han vill bli president vilket inte föll i god jord i monarkin. De gula är betydligt mäktigare än du antyder eftersom de flesta stora fackföreningar stöder de gula. De gula är inte ett parti, utan en proteströrelse mot Thaksin som helt enkelt lades ned när Thaksin hade försvunnit från makten men återuppstod igen när Thaksin försökte återfå makten. Att mäta procentsiffror på PAD är inte samma sak.

  Thaksin är alltså ingen välkommen person i Thailand (fängelsestraff väntar) och militären kan ju inte styra, för då är det ingen riktig demokrati. Jag tror (procentsatser hit och dit i all ära) att de flesta i Thailand vill att konflikten röda-Thaksin-gula skall upphöra.

  Källor: Wikipedia, bangkokpost.com etc.

 2. håller med dig G Bystander till fullo . Den absolut rikaste är kungen i Thailand , han är nog bland ”topparna” på forbeslistan . Nu såhär i efterhand med nytt ”rött” styre ska det bli intressant att se vad som händer …Att försöka ge sig in och spekulera i det Thailändska ”psyket” är i princip omöjligt . Men vad jag känner i maggropen är att Thailändarna allmänt verkar ha en större tro på reformer för korruption .

  källor : min thailändska fru , wikipedia , etc.

Lämna ett svar