Sätt finansen i sträckbänk

Öppna bankernas räkenskaper.


Lehman Brothers som gick i konkurs i september 2007 fifflade med sin bokföring i flera år för att skyla över bankens stora skulder och utsatta läge.
Det framgår av en tvåtusensidig officiell rapport som affärsadvokaten Anton Valukas gjort för de amerikanska finansmyndigheternas räkning. Enligt mister Valukas ägnade sig banken åt ”missledande bokföringsknep”. En verksamhet som revisorfirman Ernst&Young deltog i för bankens räkning.

.

För bankens anställda var det bara att ta sitt pick och pack och gå.
Bakgrunden är att Lehman Brothers var en av de största aktörerna i de så kallade sub-primelånen till insolventa kunders husköp. När husmarknaden rasade satt plötsligt banken i djup skit som det brukar heta på andra sidan Atlanten. För att mörka sina finansiella svårigheter fifflade man med räkenskaperna.
Tekniken som banken benämnde ”Repo 105” gick ut på att sälja stora skuldposter strax innan kvartalsrapporten skulle avges för att sedan köpa tillbaka dem och sedan göra samma manöver inför följande kvartalsslut. På det visade lyckades banken att gömma skulder på 50 miljarder dollar.
Lehman Brothers bankrutt drog fram som en tsunami bland världens banker och finansinstitut. Vad som helst hade kunnat ske. Paniken låg i luften och det var inte uppenbart att den amerikanska riksbanken Fed skulle kunna hålla fördämningarna. Effekterna av Lehmans bankrutt var enorma men de hade kunnat bli ännu värre.
Anton Valukas rapport visar att det privata företagandets affärshemlighet kan drabba miljoner arbetande människor när multinationella jättebolag är inblandade. Bankens fiffel är inte heller en isolerad företeelse. Minns bara hur båg och bluff låg bakom energijätten Enrons uppgång och fall.

Det finns bara en slutsats att dra. De banker och försäkringsbolag som sägs vara ”för stora för att falla” och som räddas med skattepengar när de vacklar måste ställas under samhällets kontroll och ägo. Deras räkenskapsböcker måste bli totalt offentliga. Inget ska skyddas av affärshemligheter som sägs vara nödvändiga för att stå stark i konkurrensen på marknaden.
Öppna alla böcker! Ned med affärshemligheten! För ett samhälleligt finans- och försäkringsväsende!
Räkenskaperna mellan den enskilde kapitalisten och samhället förblir kapitalistens hemlighet: de angår inte samhället. Som motiv för att rättfärdiga ”affärshemlighetens” princip anges fortfarande den fria ”konkurrensen”, precis som på den liberala kapitalismens tid. I verkligheten har trusterna inga hemligheter för varandra. Vår tids affärshemlighet ingår i en envis sammansvärjning från monopolkapitalets sida mot samhällets intressen.
Försöken att begränsa de ”ekonomiska högdjurens” envälde kommer att förbli ömkliga farser så länge de samhälleliga produktionsmedlens privata ägare kan dölja utsugningens, utplundringens och bedrägeriets knep för producenterna och konsumenterna. Avskaffandet av ”affärshemligheten” är det första steget mot verklig kontroll över industrin.

Leon Trotsky : Fjärde Internationalens Övergångsprogram från 1938

Media: DN1,DN2,DN3,DN4,SVD1,SVD2,SVD3,GP1,AB1,Dagens Arena,

Bloggare: Svensson,Röda Malmö,Motvallsbloggen,Ekonomikommentarer,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 svar på ”Sätt finansen i sträckbänk

  1. Som det uttrycktes i rapporten Lehmans ”reverse engineered the firms net leverage ratio”. Inte ens amerikanska lagvrängare ville signera Lehmans ”bokföringsknep” man fick ta omvägen över Storbritannien för att få sina ”knep” utförda med de rätta signaturerna.

    Men nu är det troligen mest så att Lehmans hade dålig timing, snart blir det andra tider för företagen i USA.

  2. Pingback: Euron går ned för räkning « Nemokrati

  3. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Jag visar en Mohammedbild

Lämna ett svar