Sätt åt bemanningsföretagen!

.

SALIVEN SIPPRAR
UR MUNGIPORNA…

.
Avtalsrörelsen är inne på spurtsträckan och som vanligt ska vi tampas med arbetsgivare som med sina lystna blickar, flottiga fingrar och saliv sipprande ur mungiporna  vräker i sig av alla de värden som vi arbetare skapar. Stora och viktiga industriföretag gör 25 miljarder i vinst och delar frikostigt ut 15 miljarder till sina aktieägare. Många företagsledare kan likt Joakim von Anka rulla runt, varv på varv, i sitt överdåd av pengar.

.

I måndags kväll uppvaktade Patrik Olofsson, Handelsklubbens ordförande på Lagena,

LO:s avtalssekreterare Per Bardh med uppmaningen: ”Stå fast vid kraven om bemanningsföretag.”

.

.

Ändå bjuder man noll procent i avtalsrörelsen.

.

Samtidigt visade Sjöbefälsförbundet och Fartygsbefälsföreningen hur man avvisar Näringslivets provokationer. Deras strejkvarsel inför påskens viktiga färjetrafik fick direkt redarna att backa. Sjöbefälen får behålla sina pensionsavtal. Att påsken rycker allt närmare har också fått Handelns arbetsgivare att nervöst prata om att ”man inte längre kan vänta på att industrin ska göra upp”. Köpmännen vill  nog snarare kränga påskägg och allt annat gott till långhelgen än att i lugn och ro minnas Jesus smärta på korset och hans vidunderliga uppståndelse…
Nu mitt inne i spurten är det också viktigt att våra förhandlare inte skuffar undan den fråga som många av oss medlemmar anser vara den viktigaste. Att de klämmer åt bemanningsföretagen rejält. Den allt större ”flexibla arbetsmarknad” som skapats med den allt större osäkerhet det betyder innebär också till syvende och sist en oerhörd press på lägre löner.
I denna fråga har Jobbupproret.se spelat en väldigt viktig och färgstark roll. I måndags uppvaktade man förhandlarna på LO-borgen och nu på lördag den 20 mars demonstrerar man mot arbetsgivarnas paraplyorganisation Svenskt Näringsliv. Varenda kotte, alla i regionen som har en möjlighet, borde då finnas med i samlingen 14.00 i Kungsan.
Här nedan plattformen för Jobbupproret. Var gärna med och sprid det vidare

.

För övrigt. Varför moltiger den Rödgröna alliansen om dessa frågor?

.

.

Regler vid inhyrning av arbetskraft
Avtalen ska innehålla strikta regler som förstärker det fackliga inflytandet vid inhyrning och stoppar arbetsgivarens möjlighet att kringgå lagen om anställningsskydd genom att använda inhyrd arbetskraft istället för personer som har företrädesrätt enligt lagen. På sikt måste förbudet mot privat arbetsförmedling återinföras.
Fast anställning ska vara norm
Begränsa andelen visstidsanställda och inhyrd personal till förmån för fler tillsvidareanställda i företagen, detta genom att begränsa andelen icke tillsvidareanställda till högst 10% per arbetsplats.
Trygga anställningar
Många har idag en otrygg ställning på arbetsmarknaden genom att de bara erbjuds tidsbegränsade anställningar med försvagat anställningsskydd. Detta gäller i särskilt hög grad ungdomar. Avtalen ska innehålla regler som förstärker anställdas rätt till tillsvidareanställning och som stoppar ett slentrianmässigt användande av tidsbegränsade anställningar.
Ingen lönedumpning
Riv upp Lavaldomen. Alla arbetstagare, oavsett nationalitet, ska ha rätt till de fackligt reglerade villkor vi utverkat för våra arbetsplatser. Vi säger nej till lönedumpning.
Rätt till heltid
Många kvinnor i arbetaryrken jobbar idag ofrivillig deltid. Avtalen ska stärka löntagarnas rätt till heltid vid nyanställning liksom för arbetstagare som är anställda på deltid.
Initiativtagare:
Patrik Olofsson, ordförande Handels klubb 717, Lagena Distribution AB, Jordbro
Hans Andersson, ordförande IF Metall klubb Ålö Maskiner, Umeå

.

Ett 50-tal personer från nätverket Jobbupproret demonstrerade utanför

LO-borgen på måndagskvällen.Bilbo Göransson, barnskötare och fackligt aktiv i Kommunal,

höll en kort appellom kravet på rätt till heltid och fasta jobb i kommuner och landsting.

.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen:SVD1,SVD2,DN1AB1,AB2,GP1,AB3,

Bloggare: RödaMalmö,Jinge,Alliansfritt,Svensson,Arbetarperspektiv,EttHjärtaRött,Motbilder,RödaGöinge,RödaLund,

11 svar på ”Sätt åt bemanningsföretagen!

 1. Bemanningsföretagen har bara lett till en marknad med otryggare anställningsformer och där man sparkar anställda för att hyra in folk.
  Lite som en maffiarörelse.

  Ojje Compadre behöver du en assassinato jag har en bra soldat pedro som jag kan skicka till dig han jobbar billigt sen kan du sparka dina anställda och komma över till min sida.

  Saknas bara ett lasersvärd och en svart mask.

 2. I synnerhet borde man säga åt bemanningsföretagen att lägga av med att idiotförklara och kränka arbetssökande genom korkade frågor om antalet bensinmackar i en viss stad, vad man använder för preventivmedel etc.

  Det är ju tur slutligen att vi har folk som är bortskämda med förmånen att ha ett jobb så att staten får in skattepengar att försörja oss andra, som tvingas stå ut med helvetet det innebär att vara arbetslös, med!

  Enda trösten är att man som arbetslös har mer fritid och kan njuta av sol, värme och bad i sommar när alla andra ”stackare” som är bortskämda med förmånen att ha ett jobb tvingas sitta instängda på sin arbetsplats.

 3. De höga direktörerna lider av en sjukdom kallad PMS, vilket står för kroniskt Pengar- och Maktbegärs Syndrom, tidigare känd som GIRIGHET.

  Sjukdomen yttrar sig genom att den drabbade aldrig blir nöjd med det den har utan ständigt kräver MER pengar och makt (låtgeniet Magnus Uggla beskriver den på ett mycket träffsäkert vis i låten ”Ge,Ge,Ge” – http://www.hitslyrics.com/m/magnusuggla-lyrics-5305/gegege-lyrics-222561.html).

  I takt med att sjukdomen förvärras börjar den drabbade använda pengar som stimulansmedel vid sexakter.

 4. Håller med om det mesta. Men jag kan inte låta bli att undra över hur kul det egentligen kan vara att ha sex med pengar. ”Selma” i all ära…

 5. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » SD och Yttrandefriheten

 6. Pingback: Jobbupproret» Blog Archive » Göte Kildén bloggar om avtalsrörelsen, bemanningsföretagen och Jobbupproret

 7. Klart Mona tiger, hon avvaktar väl och ser och om det går överstyr så har hon ju vanan inne att implementera strejkförbud och lönest0pp som väl också var på tapeten den gången.

  När krisen exploderade hösten 2008 hade Mona fullt upp med att kväsa V:s i grunden förnuftiga inställning till överskottsmål och budgettak. Som hobby-konspirationsteoretiker var det inte svårt att se vilka intressen som var mottagare av detta ”subtila” budskap. De mäktiga export och kapitalintressena här i landet fick budskapet att de behöver inte oroa sig en rödgrön allians kommer absolut inte att utmana dem, tvärtom står de på samma sida och ser till att det naturligtvis inte sker någon real maktförskjutning i form av full sysselsättning.

  Mp har ju alltid befunnit sig på fel sida om staketet i det avseendet och Wetterstrand har ju på Newsmill klart deklarerat att de skall fungera som garant för att inga reala vänstertendenser gör sig gällande hos de rödgröna. V … ja vad ska man säga om gamla slitna dörrmatta, få inneha en eller annan ministerpost och skyffla in ett antal politiska tjänstemän till välbetalda jobb i Rosenbad och framtida välbetalda reträttposter i samhällets tjänst kan nog ha sin lockelse. Hur vad det nu de sa, egenintresset ljuger inte.

 8. Läste just i AB att Leif Johansson är väldigt måttlig i år och att han redan förra året ansåg sig skyldig att föregå med gott exempel och avstå från löneförhöjning. Så i år får han bara en miljon i bonus ovanpå årslönen på 12,5 miloner. Då förstår man ju varför direktörerna kräver måttlighet från arbetarnas sida också.
  Jag förstår helt enkelt inte hur han klarar sig på 13,5 miljoner/år. Stackars karl. Så ska han tampas med elaka fackföreningar också.

 9. Pingback: Bemanningsfrågan fortsatt het | Vad står på spel

 10. Pingback: En film om Fackklubb 717 | Svensson

Lämna ett svar