Solidaritet med Grekland

Strejker och Solidaritet

.

De grekiska fackföreningarnas och studenternas kamp mot Papandreous hutlösa åtstramningspolitik är en test före hela Europa. I Bryssel ger Kommissionen direkta order till Aten om hur befolkningen ska tvingas till att betala den av bankerna och spekulanterna framtvingade krisen. Alla Europas ledande politiker och arbetsgivare följer noga händelserna för att utvärdera om en ”grekisk plan” för krisen kan anpassas till hela EU. Därför är grekernas kamp också vår kamp.
Här under publicerar vi en text av Andreas Sartzekis, medlem i OKDE-Spartakos, sektion av Fjärde Internationalen, som summerar de senaste veckornas händelser.
Därunder följer ett solidaritetsuttalande undertecknat av tre av Europas mer framträdande revolutionärer. Olivier Besancenot, den röda brevbäraren, behöver ingen närmare presentation. Francisco Louça är ledare för den portugisiska organisationen Bloco de Esquerda och ledamot i Portugals parlament.  Boguslaw Zietek är partiledare för det nybildade Polska Arbetarpartiet PPP, som inför EU-valet deltog i den europeiska kampanj som bland annat det franska NPA och det svenska Arbetarinitiativet organiserade. PPP har sitt ursprung i den radikala delen av Solidarnosc och organiserar många fackliga aktivister. Inför EU-valet samlade PPP in 130 000 namnunderskrifter vilket krävdes för att få delta.

****************


Grekland efter den andra generalstrejken…

Generalstrejken den 11 mars drevs fram efter att arbetarna satt press på de fackliga ledningarna i GSEE (facket i den privata sektorn) och ADEDY (offentliga sektorns fackförening). GSEE hade tänkt sig separata demonstrationer längre fram. Men det folkliga ursinnet mot det ”andra räddningspaketet”, som EU tvingade fram i början av mars, tvingade facken att agera snabbare. Vilket ledde till strejkerna och de mäktiga demonstrationerna första veckan i mars.
Det var stor uppslutning i strejkerna. Inga transporter fungerade och skolor och posten var stängda. Missnöjet är stort med Giorgos Papandreous ”socialistiska regering”, som valdes i höstas för att jaga ut högern och lägga om politiken.

.

Papandreou söker stöd inom EU.

Demonstrationen i Aten samlade tiotusentals deltagare, kanske hundra tusen och i vilket fall fler än den 24 februari. Stämningen i demonstrationen var glasklar- det är inte arbetarna som ska betala krisen.
Tyvärr består den traditionella fackliga splittringen. PAME som leds av det grekiska kommunistpartiet KKE kallade till en egen samling, med sina egna talare och i demonstrationen blandades bra och usla slagord. Man kunde höra och se direkt anti-kapitalistiska paroller, men också, speciellt bland de unga, självgoda slagord om PAME vars fackliga splittringstaktik under strikt sekteristisk kontroll av KKE aldrig upphört.
Deras paroller till stöd för strejkande poliser visar KKEs varumärke –nationell samling. PAMEs paroll om ”enhet mellan folket och polisen” verkade inte övertyga en del av deltagarna i PAMEs demonstration.
Den andra demonstrationen samlade ett stort antal avdelningar från GSEE och ADEDY där de radikala arbetarna lät höra sin röst i två stora politiska block av antiliberaler och antikapitalister. Syrizia (Radikal Vänsterunion) insisterade på att kampen måste fortsätta och Antarsya(nybildad antikapitalistisk front av 10 organisationer) att det är kapitalisterna som ska betala krisen.
Polisen försökte krossa demonstrationen och det verkar vara regeringen PASOKs enda kort. I demonstrationen i Aten den 5 mars sköt polisen tårgas mot Manolis Glézos medlem i Syrizia, en veteran från motståndet mot nazismen. Den outtröttlige 88-åriga kämpen tvingades söka upp sjukhus. Han  är en levande symbol för kampen sedan han och hans kamrat Santos en natt i maj 1941 rev ned naziflaggan från Akropolis, en första gest i den massiva motståndsrörelsen i kampen för störtandet avden gamla kapitalistiska världen.

Sojetiskt frimärke till Manolis Glezos ära.

På dagordningen står nu en mobilisering mot regeringens sanslösa attacker. En regering som leds av Giorgos Papandreou, ordförande för Socialistiska Internationalen. Regeringens politik kan få drastiska effekter på arbetslösheten. De närmaste månaderna kan den stiga till 20 procent enligt arbetsministern själv samtidigt som produktionen sjunker.
Den här veckan väntar flera sektoriella strejker, exempelvis för de anställda i den offentliga elbranschen. Vad som självfallet bör stå på dagordningen och det utan att vänta är nya nationella obegränsade mobiliseringar.
Trots de materiella svårigheterna och hetsen i media om nationell samling är arbetarna beredda för mobilisering. I dag söndag (14 mars) visar en opinionsundersökning i dagstidningen Eleftherotypia att 62 procent av befolkningen är beredd att mobilisera mot regeringens antisociala åtgärder.

Andreas Sartzekis

14 mars 2010

**********

Solidaritet med Greklands arbetare.

Deklaration av  Francisco Louça (Portugal), Boguslaw Zietek (Polen)
Olivier Besancenot (Frankrike)


För andra gången har de grekiska arbetarna på uppmaning av sina fackliga organisationer paralyserat landet för att säga nej till den outhärdliga åtstramning som Papandreous socialistiska regering antagit så att staten kan fortsätta att ge miljarder till banker och andra finansinstitut som spekulerar i den grekiska statsskulden.
I demonstrationer landet över har de arbetande visat sin styrka och beslutsamhet. Allt har stått still- flyg, båtar, tåg, tunnelbana, bussar. Skolor har stängts, likaså administration och banker, hälsovården gick på sparlåga, fabriker stod still, radion och teven sände inget.
De gav regeringen och dess europeiska kollegor det enda svar de förtjänade.
Vi uttalar vår fulla solidaritet med Greklands arbetare och folk. I övriga Europa upprepar vi vår vägran att betala kostnaderna för en kris som endast bankerna, finanshajarna och företagsägarna är ansvariga för. Det är upp till dem att betala.
Låt oss ena våra krafter i den gemensamma kampen
11 mars 2010

.

Media: DN1,SVD1,GP1,Dagens Arena,DN2,SVD2,

Bloggar: Svensson,Röda Malmö,Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

8 svar på ”Solidaritet med Grekland

 1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Vellinge

 2. Pingback: Solidaritet med Greklands arbetare | Svensson

 3. Och den grekiska regeringen fortsätter att samla på gamla tyska Leopard stridsvagnar. Hur hade det varit om man avbrutit dessa kontrakt. 2008 köpte Grekerna tyska varor för € 8,3 miljarder medan tyskland köpte för € 1,9 miljarder av Grekland.

  Förmodligen ser det likadant ut hos de övriga Piigs.
  Här är en intressant analys av en J.A.Kregel om hur valutaunionen fungerar, skriven inför €urons tillblivelse. Speciellt avsnittet på drygt en sida om
  ”Is export-led growth a viable alternative for Europe”

  Enligt honom har valutaunionen långt mer negative effekter för länder som Piigs än att räntan blir fel när den inte är avpassad för de aktuella nationella förhållandena. Det blir omöjligt för länder som t.ex. piigs att driva ekonomisk politik i de egna medborgarnas intresse. Inte för att det verkar vara något som politiker i Europa är så angelägna om nu när både socialdemokrater och höger helhjärtat anslutit sig till de nyliberala fantasierna om ekonomi.

  I slutet av december gick en ECB jurist ut med ett brev där det var itt illa dolt hot om uteslutning från EU för de som inte sköter sig, att endast gå ur €uron gick inte då denna är obligatorisk för medlemmarna förutom Storbritannien och Danmark som har undantag. Nu verkar det so om Merkel upprepat detta. En intressant notering i ECB brevet vara att det aldrig tidigare varit så nära att uteslutning kom på tapeten som när Irland röstade nej till konstitutionsfördraget.

  Iofs en intressant utveckling att se hur fort fernissan flagnar när det är lite kris och de rätta EU färgerna kommer fram.

  Man kan förmoda att handeln mellan hela piigs och Tyskland ser liknande ut som med Grekland, Tyskland vägrar att ta till sig att de är en del av problemet med sin merkantilistiska politik, men den påbjudna åtstramningspolitiken kommer ju att drastiskt minska piigs konsumtion och därmed köp av tyska varor. Detta kommer att dra ner hela EU i deflation och stagnation. Minsta barn är så pass matematik kunniga att de förstår att de inte både kan äta upp kakan 0ch ha den kvar, men €urokratena verkar ännu inte ha nått denna nivå på sina mattematiska insikter. Men som någon sa det är svår att få folk att förstå när deras inkomster beror på att de inte förstår.

 4. Om kvoten produktivitet/löneläge hade lutat litet mer åt Greklands favör kanske handelsunderskottet inte varit så pass skriande. Taxichaufförerna strejkar för att de tvingas avge kvitton vid försäljning och statstjänstemännen för att 30% av deras semesterbonus (något som vänsterorienterade i alla privata fall fördömer) kapas. Landet behöver inte solidaritet, möjligtvis ett snabbt uteslutande ur euron och påföljande devalvering.

 5. Hej Benny !

  Bra med er blogg är att den ger mer information, ur andra vinklingar, än tidningar och övriga media, till os fåvitska och förslappade.

  MVH BeÅ

 6. Pingback: Rädda Sverige,nu! » En visa till dig från mig

 7. På tal om den pågående €urokrisen.
  Broke? Buy a few warships, France tells Greece
  In a bizarre twist to the Greek debt crisis, France and Germany are pressing Greece to buy their gunboats and warplanes, even as they urge it to cut public spending and curb its deficit.

  ”No one is saying ’Buy our warships or we won’t bail you out’, but the clear implication is that they will be more supportive if we do what they want on the armaments front,” said an adviser to Prime Minister George Papandreou, speaking on condition of anonymity because of the diplomatic sensitivity.

  ”The Germans and the French have them over a barrel now,” said Nick Witney, a former head of the European Defense Agency.

Lämna ett svar