Kassam dödar thai.

100 raketer-

En thailändsk arbetare dödad.

.

Den thailändska arbetaren dog omedelbart

.

I går sköts en raket från Gaza in över södra Israel och dödade en thailändsk gästarbetare. Samtidigt besökte EUs utrikesminister Lady Ashton Gaza för att inspektera EU-projekt där. Jag vet inte om den sekt som tagit på sig raketskjutningen ville hälsa henne välkommen eller om det var ett ”olycklig timing” som Israels inrikesminister sa om de 1 600 nybyggena i östra Jerusalem.

.

Vilka mottagarna i raketbanans slut är vet ingen av motståndsmännen.

Hamas som styr Gaza är inte ansvarig för beskjutningen och har sedan början av året manat alla mer eller mindre självständiga smågrupper att avstå från raketbeskjutning eftersom Israels militära svar leder till många civila offer i Gaza. Ändå har det skjutits 100 raketer in över Israel sedan årets början. 100 raketer och en död. Jag undrar vad det kostat i rena pengar att döda den stackars thailändaren. De flesta av raketerna hamnar dessutom i ingenstans och gör ingen materiell skada ens.

Gruppen Ansar al-Sunna, nära al-Qaida, har tagit på sig ansvaret för beskjutningen. Jag vet inte om de ville visa sig lika duktiga som Israel när det gäller diplomatiska provokationer. Resultatet är i alla fall att en oskyldig arbetare från Thailand återvänder hem till de sina i en svart plastsäck.

.

Israel är bättre utrustat för att prickskjuta mot civila, vilket de bevisade i Gaza.

Skillnaden mellan al-Sunna och Israel är att Israel har makt och militära medel att döda 100 palestinier med 1 raket.

Vad ska man tycka om en händelse som denna? Och vad tycka om raketstrategin politiskt?

Man kan ta det hela från en formell sida. Israel är ockupationsmakten och de förtryckta använder de medel som finns till hands. Det vill säga kassamraketer i stället för kryssningsmissiler och F-16. Tyvärr är det dålig styrning på de hantverksmässiga raketerna och civila stryker med ibland. Men det är Israel som är angriparen därför är civila offer på deras sida inte den palestinska motståndskampens ansvar.

Men det går också att ställa frågan om blindbeskjutning in över Israelisk mark på något sätt främjar det palestinska folkets kamp för en egen självständig stat inom 1967 års gränser. Själv har jag ett svar på frågan. Varje kassamraket, eller självmordsbombare för den delen, försvårar den palestinska motståndskampen och skjuter målet allt längre bort.

.

Varje kassamraket underlättar för Israel att förverkliga den sionistiska drömmen om ett Stor-Israel där det palestinska folket reducerats till försvarslösa spillror inhysta i isolerade bantustans. Det är vad jag tycker om kassamrakter som dödar oskyldiga arbetare.

.

Media;DN1,DN2,DN3,SVD1,GP1,SSD1,SSD2,AB1,ST,GP2,DN4,SVD2,DN5,DN6,

Bloggare: Svensson,Jinge,Lasses blogg,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

19 svar på ”Kassam dödar thai.

 1. Varje Kasam används av Israel som en ursäkt för att ta mer land och att genom charad domstolar vräka palestinier från Östra Jerusalem. Men är det rimligt att kräva att de upphör!?

  Är det rimligt att kräva att den som blir vårdtagen slutar sparka innan våldtäkten avbryts!?

  På världens massmediala scen har det palestinska folket våldtagits inför våra ögon i över 60 år. Kommer inte ihåg vem det var, men det var i alla fall ett högerparti, som föreslog att det borde bli olagligt att se ett brott och inte agera! Så varför agerar ingen!?

  Svarta i Sydafrika gjorde också våldsamma upplopp, men de fick världens stöd…

 2. Bra argument, det är ok att skjuta på någon så länge man inte skadar eller dödar allt för många?!

  Skulle inte araberna och palestinerna ha försökt utplåna Israel skulle vi haft fred idag och palestinerna skulle haft sin stat. Men de valde krig och nu får de ta konsekvenserna.

 3. Sanningen är alla krigs första offer. Varför skall jag tro på berättelsen om hur en thailändsk gästarbetare dödades vid en så politiskt lämplig tidpunkt? Cui bono!

 4. Andreas,
  Jag fördömer inte av princip raketbeskjutningen. Jag kan tänka mig lägen där det skulle fungera politiskt. Men jag fördömer det ur effektivitetssynpunkt i dag. Det motarbetar det palestinska motståndets målsättningar och underlättar för den sionistiska högern att skapa en majoritet bakom deras agenda för ett Stor-Israel. Skillnaden med Sydafrika är uppenbar. Du skriver själv varför: ”de gjorde våldsamma upplopp”, det vill säga öppet motstånd på gator och torg, inte anonyma raketer som avskjutaren inte har en aning om var de kommer att hamna. Det fick en thailändsk arbetare betala för.
  Jag har exempelvis inget alls emot det våld som den arabiska ungdomen använde under två intifadas.

  Mats,
  Dina argument är bara värda en fnysning. Vem är det som sedan 60 år bygger en stat på andras mark?

 5. Effektiviteten att uppnå politisk mål är inte bra, men om där inte funnits denna ursäkt att karva åt sig mer och mer land hade man hittat någon annan ursäkt. Finns det överhuvudtaget något som palestinierna skulle kunna göra eller inte göra för att stoppa denna process där man karvar bit för bit. Att denna process maler på så sakteliga skulle bero på hur olika palestinska grupper beter sig är chimär som bara vilseleder från det verkliga skeendet.

 6. Lasse,
  Jag säger inte att det är den palestinska motståndets val av metoder som gör det möjligt för Israel att karva åt sig alltmer land. Det vore naturlgtvis att ställa all logik på huvudet. Jag bara anser att de i det palestinska motståndet som förlitar sig till raketer och självmordsbombning som en viktig metod hjälper Israel att driva igenom sin politik och uppnå de mål som kanske ett mostånd mer baserat på den ”sydafrikanska modellen” skulle försvåra eller rent av hindra.

 7. Benny,

  Nä det trodde jag inte heller men som man kan se kartan ovan så blir där allt mindre kvar av något palestinskt land, om läget känns uppgivet kan man förstå det. När man ser tillbaks på den utveckling som kartan visar på så känns det inte som om det gjort så stor skillnad hur än Palestinierna betett sig. All diskussion och fredsplaner vad de än må vara undviker nogsamt vad som faktiskt hänt och för det mest håller nivån som en konflikt mellan ”jämbördiga” parter som bara finns där utan att ta tag i hur detta blev till.

  När medborgarrättsrörelsen och de framgångar de åstadkom i USA nämns är det uteslutande med fokus på ML King och fredliga aktioner. Men skeendet då var ju inte bara detta utan det var återkommande upplopp och våld i svarta getton som blossade upp sommar eftersommar på 60-talet. Man kan kanske fråga sig vad som ytterst drev det vita etablissemanget att sätta sig vid förhandlingsbordet och besluta verkliga förändringar. Hade det skett och med lika bra reslutat om inte våldet funnits där. Bara våldet i sig hade förstås inte åstadkommit något.

  Det ser mörkt ut för palestinierna de har inte mycket realt stöd någonstans som kan göra verklig skillnad. De har säkert stöd hos folk i arabvärlden men nu är det ju inte folket som har makten där utan olika eliter som för det mesta mest ger läpparnas bekännelse, hade dess verkligen stått på Palestiniernas sida hade det inte gått så långt som det har gjort.

  Efterhand har Israel alltmer etablerat faktum, större delen av de unga och aktiva genrationerna är till mycket hög andel födda i Israel. Andelen europeiska askenas kolonisatörer blir alltmer insignifikant även om de fyller upp det mesta av höginkomstskiktet och har greppet om makten. Även om minskningen bromsades en aning när man importerade ”wanna be” judar från det kollapsade Sovjet i stor skala. Palestinier och Sefard judar från Mellanöstern och Nordafrika har likt israeliska palestinier alltid behandlats som andra klassens medborgare och befolkat de lägre inkomstskikten, dess torde rimligen har ett gemensamt klassintresse. Dessa tillsammans utgör nu minst 65% av invånarna, man kan spekulera i att när väl askenas tappar greppet om makten kan vi se en annan politik, Sefard judar har generellt mer kulturellt gemensamt med den arabiska värden än de har med europeiska askenas judar. Men man kan notera att när väl Likud nådde framgångar på 70-talet gjorde man det genom att lyfta upp den rasistiska behandlingen av orientaliska judar som varit under vänstersidans solida grepp om makten tidigare. Som jag ser det är där inte stor chans att någon verklig rättvisa skipas som maktförhållandena ser ut men när Askenas förlorar greppet om makten i Israel kommer det att öppna möjliga lösningar för att lösa upp en ständig konflikt situation. I vart fall lär det bli svårt att upprätthålla en bild av den andre som väsentligt annorlunda.

  Redan idag kan man säga att Israel är den första nationen med en majoritet arabiska invånare som är en kärnvapenmakt. Nåt för SD och likande att bita i.

 8. Dag,
  Ja varför ska du tro på att tisdag följer på måndag? Mannen var thailändsk arbetare och media på plats kunde konstatera dödsfallet med foton. Du kan ju alltid säga att ”det tror jag inte på. Det är säkert en konspiration”. För mig är det lättare att tro på vad som rapporterats. Ibland är det liksom enklare än att se konspirationer bakom varje hörn. Det utesluter inte att man i varje läge måste ifrågasätta de bilder och den information som sprids av media. I det här fallet ser jag dock ingen anledning till att det är ett montage.
  ä

 9. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Accesskortet integritetskränkande?

 10. Benny, eftersom jag mestadels delar och alltid respekterar era åsikter, framförda på er blogg, så vill jag visa varför jag på förhand misstror allt politisk brännbart som rapporteras av Israel och USA, när det har kopplingar till mellanöstern.
  Vi minns alla vilka hjärtskärande bilder som kablades ut i samband med Kuwaikriget där ung, söndergråten flicka hulkande berättar hur hon såg irakiska soldater ta bebisar ur kuvöser och kasta dom på golvet. Detta gjorde ett mycket starkt intryck på oss som såg och som trodde att det var sant. Tio år senare fanns massförstörelsevapen – WMD – av olika slag i Irak. Teckningar på anläggningar som tillverkade kemiska vapen visades upp av USA. Ang. Israel kommer jag att tänka på Sternligan och deras mord 1948 på Folke Bernadotte och även på USS Liberty 1967 som Israel i samarbete med USA försökte sänka. 37 besättningsmän dödas. 171 skadas.
  Jag resonerar så här: Regimer som bevisligen, och gång på gång, visar att man ljuger mycket grovt både före och efter krigshändelser, kan man inte tro på när de meddelar något, som kan ha samband med deras eventuella krigsplaner. Ju mer det man berättar gynnar dem, desto mer utgår jag från att de ljuger. Tills motsatsen är bevisad.
  Avslutningsvis – Visst kan det vara lättare att tro på vad som rapporteras, men så är inte jag lärd att förhålla mig till makten. Så vitt jag vet har ingen opartisk utredning visat vem som avfyrat raketen. Att någon påstår att al-quida påstår sig ha gjort det, i en tid där det passar USA perfekt att sätta ljuset på terrorhot, ökar bara min misstänksamhet. Om du ännu tror att jag tänker i termer av bildmontage eller regelmässigt och ounderbyggt reagerar med konspiration som ett svar på allt tvetydigt – så får jag leva med det.

 11. Hej Dag,
  Jag håller med dig om i stort allt du skriver i kommentaren ovan. Jag bara reagerade på din första kommentar om att du ville se bevis för att det var en thailändsk arbetare som dödats. Jag förstod inte varför du ställde dig tveksam till uppgiften. Om det hade varit en manipulerad information från Israel hade det troligen varit propagandistiskt mer effektivt att påstå att den döde var israelit. Varför hitta på att den döde var thailändare? Jag är lika skeptisk som du till allt som står i pressen. Det enda man kan göra är att behålla sin integritet och i möjligaste mån dubbekolla allt du läser och efter det ändå vara skeptisk.
  Tack för övrigt för ditt beröm av vår blogg.
  Gammla män gör så gott de kan.

  MVH
  Benny

 12. Kommentarer till kartorna.

  Varför är första kartan grön. Palestine var inte namnet på ett landet för nuvarande palestiner.

 13. Karta nr 2.

  Israel accepterade delningen. Det var de arabiska grannarna som inte accepterade delningen. Deras anfall av Israel resulterade i ändringen.

 14. Karta nr 3

  1966 5 arabiska armer rustade till krig för att eliminera Israel. Mellan 1948 och 1967 gjorde Egypten och Jordan inga försök att skapa staten Palestina för Gaza och västbanken ansågs inte occuperade.

 15. Du har rätt kanske vore det bättre för araberna att inte anfalla Israel utan acceptera en 2 statslösning och acceptera att Israel är en judisk stat Israel och en arabisk stat palestina.

 16. Eva,
  Dig skulle jag inte vilja ha som kartläsare. Risken att hamna i diket i första bästa kurva är alldeles för stor.

 17. Dag,
  Tack för en nykter analys av ’nyhets’förmedlingen.
  Eva,
  Om man i en av världens starkaste militärmakter, Israel, bestämmer sig för att bygga en statsbildning på religiösa/rasistiska grunder så kommer omgivningen att få betala priset. Samma sak hände i USA och omgivningar när de vita ockupanterna utrotade större delen av ursprungsbefolkningen. Dessa folkmord kommer förhoppningsvis att uppmärksammas mer i framtiden. Samma sak hände under förra seklet i södra Afrika. Vita ansåg sig ha rättighet att ta land ’som ingen ägde’. De människor som fick betala priset i Afrika tröttnade till slut och ändrade tågordningen. I USA och Israel kommer ingen ändring att ske så ’lätt’ som i Afrika. Det kommer att bli fruktansvärda blodbad pga makthavarnas ohyggliga militära övermakt. Slakten på araber kommer att bli oerhörd. Trots det så kommer en ändring att ske! Det är inte möjligt att bygga en rasistisk stat på bara en militär övermakt. Inte i längden.

Lämna ett svar