Kirgizistan – Barak Obamas skyddsling faller

.

Ett folk i uppror…

.

Samtidigt som Dmitrij Medvedev och Barak Obama skakar hand i Prag och media rapporterar om  att frosten tinar dem emellan, om att det är militär avspänning i vårluften,  så kyls  deras relationer blixtsnabbt när det gäller kampen om makten över Central-Asien. Nyhetstelegram och bilder visar att det är ett folkligt uppror som tvingat Kirgizistans president, Kurmanbek Bakiyev,  att fly från huvudstaden. Oppositionen har tagit kontrollen över den nationella TV-kanalen, regeringsbyggnaden och säkerhetsstyrkorna. Oppositionsledaren Roza Otunbajeva säger till reportrar i Bisjkek att parlamentet ska upplösas i enlighet med ett dekret om att överta makten. Hon kräver president Kurmanbek Bakijevs avgång. För fem år sedan hjälpte hon honom till makten och var under en tid utrikesminister.

.

.
Kirgizistan är det fattigaste landet i regionen och har fem miljoner innevånare. En tredjedel av befolkningen lever i svår fattigdom. Många människor överlever bara genom att de får lite medel från familjemedlemmar som jobbar i Ryssland. Efter Sovjets kollaps – med ett försök till marknadsekonomi – har landet egentligen inget värde i det nya sättet att räkna.  I en global kapitalistisk värld är landet helt enkelt värdelöst. Men, i dag är dess militära flygbas, Manas, en viktig grundbult i USA:s militära logistik när det gäller transporter till krigets Afghanistan.

.

För tillfället ligger all flygtrafik vid Manas nere
.
I morgon är landet viktigt, både för Ryssland, Kina, Indien och USA när det gäller kontrollen över Central-Asiens råvaror, främst naturgasen och oljan. Bakiyev har vid flera tillfällen pressat Barak Obama för att får ut mer dollar i hyra för flygfältet i Manas. Obama har gett efter och dessutom lovprisat despoten i ett personligt brev, vilket upprört landets opposition. Att upproret har sin grund i ett våldsamt folkligt missnöje med regimens korruption, brutalitet och dess färska beslut om kraftigt höjda räntor innebär inte att dess politiska ledning nödvändigtvis skulle vara mer radikal än den som nu tycks ha fallit. Men Obamas tidigare fjäsk för den brutale Bakiyev innebär nervositet i Vita huset:
”Förenta staternas uppförande har skapat en situation där de nya auktoriteterna kanske mer kommer att titta mot Ryssland än mot USA och det skulle stärka dess politiska önskan att ge USA en bakläxa”, säger exempelvis Bakyt Beshimov, som är en av de oppositionsledare vilka i fjol sommar fick fly för sina liv från landet. Vladimir Putin, numer Rysslands premiärminister, lovar också oppositionen generöst ekonomiskt bistånd samtidigt med att Obama och Medvedev möts i Prag.

.

.

Tusentals upproriska kirgizer väjde inte för säkerhetsstyrkorna…

.

.

Trots att de sköt med skarp ammunition kastades de undan

.

.

Demonstranterna kämpade ofta med bara händer…

.

.

Många som deltog i upproret dog

.

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,AB1,AB2,AB3,GP1,GP2,

Bloggare: RödaMalmö,Jinge,Svensson,

Ett svar på ”Kirgizistan – Barak Obamas skyddsling faller

  1. Pingback: Avsatt diktator bakom oroligheterna i Kirgizistan? | Svensson

Lämna ett svar