Thailand

En kraftmätning.

.

De röda vägrar vika ner sig och trotsar öppet regeringens undantagstillstånd. Rödskjortornas ledare uppmanade sina anhängare till en kraftansamling i dag fredag. Tio platser ska intas i Bangkoks centrala delar. Huvuduppgiften är att återta den stängda tv-stationen People Channels. När demonstranterna kom fram till tv-stationen möttes de av tårgas och vattenkanoner. Enligt Bangkok Post skadades 13 personer, 3 poliser och tio röda, när de bröt igenom säkerhetsstrykornas linjer framför Thaicoms lokaler som nu omringats av de röda. Just nu (middagsekot) meddelas det att kravet på att People Channels ska tillåtas sända mötts av regeringen.
De första uppgifterna nu på fredagmorgon visar att kravallpolisen lyckats hindra många från att ansluta sig till demonstrationerna. I går mobiliserade regeringen 30 000 poliser utöver de 50 000 som redan finns i centrum.

.

Här närmar sig tusentals röda Thaicoms huvudbyggnader.

Regeringens stora problem är nu dess trovärdighet. Det råder inget tvivel om att den har den nödvändiga polisiära och militära styrkan att splittra upp och krossa rödskjortorna i Bangkok. Men det politiska priset verkar vara för högt för att det ska ske- ännu. Min vän Max i Thailand skriver i ett mejl i dag så här:
Det verkar nu som att regeringen börjar splittra upp rödskjortorna i mindre grupper som börjar visa tecken på irritation.
Som du vet ockuperade de tillfälligt parlamentet. Då sa Vita Huset att USA inte stöder ”den sortens våldshandlingar”, vilket ju ger Abhisit stöd för hårdare tag med demonstranterna utan att det skadar Thailands anseende utomlands.
Tiden får visa vad som kan hända men jag tror att de röda nu kläms hårt mellan sköldarna.

.

Polis och rödskjortor i jämna led utan våld, hittills.

.

Regeringen kan samtidigt inte låta utegångsförbudet och förbudet mot folksamlingar med mer än fem personer stanna på pappret utan att affärseliten och militären ser regeringen som ett hinder på vägen mot en lösning av krisen.
Det var därför logiskt att regeringen Abhisit ville visa lite muskler och stängde de rödas tv-station, Folkets TV. En del tidningar har också stängts. Men hotet att arrestera 17 av de rödas ledare har inte satts i verket och hur det ska gå till utan att attackera de röda folkmassorna verkar knepigt.

Regeringen har också beordrat polisen att stoppa alla transporter av röda in till Bangkok. Om den lyckas hindra fler  röda från att ta sig till Bangkok kan det på relativt kort sikt trötta ut och isolera de som redan finns i huvudstaden. Men det är inte ännu fallet. I stället verkar beslutsamheten bara tillta. Eller desperationen, det är svårt att bedöma utifrån.
Bangkoks affärsmän trycker på för att få ett stopp på protesterna. Turismen och därmed kommersen i de chicka kvarter som de röda ockuperar har redan drabbats. Men samtidigt kräver de av regeringen att undvika en blodig massaker vilket skulle störa affärerna ännu mer. Hur man än vänder sig…
Thailands kommission för de mänskliga rättigheterna har kanske tagit det initiativ som krävs för att rädda regeringen ur sin svåra sitts. Den föreslår att fyra tidigare premiärministrar tillsammans med regeringen och ledare för UDD (de rödas parti) ska starta förhandlingar. Det kan också ge de rödas ledare, som långtifrån är några härdade revolutionärer, att undvika en kommande blodig sammanstötning med de väpnade styrkorna.

.

De röda visar ingen respekt för kravallpolisen.

En skadad polis skyddas av de röda.


Media: DN1,SVD1,GP1,SSD1,DN2,DN3,SVD2,GP2,DN4,SVD3,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Thailand

  1. Britt Marie,

    Det är sant. I min text talar jag bara om undantagstillstånd. I regeringens beslut häromdagen fanns också utegångsförbud med i påtänkta åtgärder men inte ännu satts i verket.

Lämna ett svar