Röd delseger

Alla ser till armén.

.

De rödas seger vid Thaicoms satellitstation var viktig men ändå bara en delseger. De tog sig in på området trots att det bevakades av både polis och soldater. Efter förhandlingar med kunde de rödas tv People Channels på nytt sända.
Bakslaget för regeringen Abhisit var svidande och redan i går kväll ändrade premiärministern tonläget och beordrade armén att ta tillbaka tv-stationen och på nytt stänga den. Enligt media skedde så.

.

Efter delsegern vid Thaicom följer välbehövlig vila.

-Vi har inte råd tappa modet utan måste sätta in alla resurser för att upprätthålla lagen, sa Abhisit i går kväll.
Hans problem är bara att arméchefen Anupong Paojinda öppet sagt att han inte vill använda trupper för att slå ned de röda. Han vill åtminstone inte själv vara ansvarig för ett eventuellt blodbad. Därför har han gett general Prayuth befälet över de styrkor som samlats i Bangkoks centrala delar. Prayuth är nära sin pension och har ingen karriär att tänka på.
Men även han har ett problem att brottas med. Händelserna vid Thaicoms satellitstation i går visade att soldaterna vek undan när de röda trängde på. Det bekräftar ett skämt som cirkulerar i huvudstaden där vissa truppenheter kallas ”vattenmeloner”, gröna uniformer men röda inuti.

.

Vad säger tidningarna om vår sak?

Regeringen gav order om undantagstillstånd. Ingen brydde sig. Regeringen har nu gett order till armén att sätta punkt för de rödas demonstranter och ockupation av de centrala affärskvarteren i Bangkok. Och det innan tisdag då Songkran firas, det thailändska nyåret.
Alla blickar riktas nu därför mot armén. På pappret har den resurser att knäcka de röda och fängsla deras ledare. Men ingen vet hur många ”vattenmeloner” som finns i leden. Och med en arméchef som själv vägrar ta ansvar för det blodiga hantverket är inte utgången given.
Om inget händer innan Songkran på tisdag har regeringen Abhisit troligen upplevt sina sista dagar och Thailand går mot ett nyval.

.

I går var det tuffare tag. Här tar sig de röda in på satellistationen.

En ”vattenmelon” tas om hand av de röda.

Tårgas räckte inte till för att stoppa de röda.

.

Media: DN1,GP1,DN2,SVD1,AB1,AB2,SVD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar