Thailand i kris

Härskande eliten splittras

.

Den härskande eliten i Thailand ser ut att splittras kring vilken lösning på den politiska krisen som mest tjänar dess intressen. Regeringschefen Abhisit Vejjajiva och hans koalitionspartners kom i går överens om att erbjuda de röda ett nyval inom sex månader. De rödas ledare i UDD svarade omedelbart att det inte finns något att förhandla om. De kräver att Abhisit omedelbart upplöser parlamentet och utlyser nyval och la till att det blir inga fler diskussioner med regeringen.

.

Abhisit Vejjajiva håller uppe den segervissa fasaden men sitter mycket löst.

Det märkliga i situationen är att det till synes är arméledningen som vill ha en politisk lösning på krisen medan Abhisit i går drog igång en stollig retorik om att det finns ”terrorister” bland de röda och att nu ska regeringen med våld leta upp ”terroristerna” och skilja dem från det vanliga fotfolket bland de röda. Arméchefen sa däremot att han är emot att igen använda sina soldater för att konfrontera de röda på gatorna.
-En politisk kris ska lösas med politiska medel, meddelade han och la till att en upplösning av parlamentet kanske är det beslutet som krävs. Vilket måste ses som en dirket kritik av Abhisit.

.

Armens chef Anapong Paojinda.

Samtidigt seglade det i går upp en sak som ännu tydligare visar att den härskande eliten i Bangkok inte är överens om hur krisen ska lösas. Den mäktiga Valkommissionen lät meddela att den har bevis för att det regerande partiet PAD, med Abhisit som partichef, gjort sig skyldiga till en mutskandal och därför begär Valkommissionen att en domstol beslutar att förbjuda PAD. Det var så mediekungen Thaksins parti upplöstes och förbjöds efter militärkuppen 2006. Om domstolen följer Valkommissionens förslag kan hela PADs ledning inklusive regeringschefen Abhisit förbjudas att verka politiskt under fem år.
De röda har blivit en verklig maktfaktor som nu splittrar den härskande eliten. Det hade ingen trott för bara en månad sedan. Premiärminister Abhisits dagar verkar räknade. Utspelet om att det blodiga våldet i lördags skulle ha orsakats av ”terrorister” är så absurt att inte ens militärledningen hänger med.

.

De döda hedrades i mändagens parad

Ett annat tydligt tecken på elitens oenighet handlar om Kungens plats. De senaste dagarna har jätteporträtt av Kungen, som finns i var och vartannat gathörn, rivits ned. För bara en månad sedan hade det lett till ett ramaskri i alla media och en hetsjakt på de ansvariga. Nu verkar ingen bry sig. Förändringens vind i Thailand går över i kuling.

.

Farliga terrorister?

.

Media; SVD1,SSD1,GP1,DN1,

Bloggare:Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

10 svar på ”Thailand i kris

 1. De röda själva är inte terrorister men deras ledare är! De uppmuntrar demonstranterna att bli våldsama emot polis och militär. Thailand har inte så många poliser så därför behövde de militär. Vissa demonstranter har farliga vapen.

 2. Jag,
  Du uttalar dig säkert om något du verkar helt okunnig. Enligt dig uppmanar de rödas ledare tlll våld mot polis och soldater och därmed är de ”terrorister”.
  Fakta är att sedan den 6 mars, i över en månad, har de röda demonstrerat fredligt i Bangkok för att kräva nyval och att den odemokratiskt tillsatta regeringen Abhisit avgår. Inte en enda dag sedan demonstrationernas början har de röda använt våld. Våldet startade den dag regeringen gav order till armén att rensa gatorna med alla tillgängliga medel. Då försvarade de röda sig med de medel som fanns till hands. Trots antalet offer i de rödas led vann de slaget. Nu råder stor oro i militärens led eftersom det verkar finnas många soldater och officerare som kalals för ”vattenmeloner”, gröna utanpå-röda inuti.
  Ett gott råd: läs lite mer-försök att förstå den politiska situationen och sluta apa efter den regeringskontrollerade pressens tal om ”terrorister”.

 3. @Benny Åsman :

  Tyvärr det är du som är okunnig i det här fallet. Jag tycker synd om de fredliga ”redshirts” men inte deras ledare som pratar jävligt och hetsar hela tiden. Om du kan också thailändska som jag kan ska du kunna förstå att de uppmuntrade demonstranter hela tiden att bli våldsamma. Det finns bara få som ha vapen och därför tycker jag synd om de fredliga demonstranter behind the line.

  Kolla här…vad ser du?
  http://pics.manager.co.th/Images/553000005392709.JPEG
  http://pics.manager.co.th/Images/553000005392708.JPEG
  http://pics.manager.co.th/Images/553000005424901.JPEG

  Har du sett de bilderna förre på svenska media?

  Enligt lag myndigheten (Thailand har upploppslagen sedan länge sen före thaksin) har rättigheter att rensa gatorna om demonstranter skadar privata business osv …hur mkt pengar har många företagen förlorat sedan de röda ockuperat gatorna ..vet du? You don’t have the right to occupy other private properties for weeks after weeks! De försökte knuffa bort först och sedan blev det vattenkanon och plötsligt fick polisen och militär M79 granater … what do you think? Bara terrorister använder såna för att döda så många de kan!

  Jag jobbar med det här fallet sedan Thaksin blev statsminister. Han är så f..f korrupt! Inte en enda polis eller militär fick order att skjuta på demonstranterna men de demonstranterna fick ordern från ledaren att ”fight with your blood to bring down the government and get Thaksin back”. Om du läser inte bara svenska tidningar men globala media så ska du veta mer. Vet du vad ”hetsa hunden på någon” menar ? Tyvärr de terroristerna (ledaren) gjorde precis så och de blev nöjd. Thaksin är terrorister. It is obvious!

 4. Jag,
  Det enda som är ”obvious” är att du ,trots att du talar thailändska, tydligen inte begriper att skvatt av vad som pågår i landet.

 5. @Benny Åsman

  Är det självklart för dig att Thaksin och hans kumpaner är korrupta? Om du tror att de är demokratiska och moraliska människor då det är uppenbart att du gillar blod. Under hans regim Thaksin beordrat polisen att döda över 2000 människor varav de flesta var oskyldiga.

  Jag kommer från ett tredje land, och jag förstår både svenska och thailändska viewpoint för att jag lever och jobbar med dem (både gula och röda) hela tiden och jag förstår deras språk (både Thai och svenska) då är det ”obvious” att jag förstå vad som händer mer än de som hävdar att de förstår vad som pågår i landet.

  PS: Jag har sagt tydligt att jag tyckte synd om de röda fattiga människor men inte deras terrorist ledaren. De vill ha blodbad. Vill du också?

 6. Jag,
  Jag har redan skrivit om Thaksins korrupta regim i samband med de gulas ockupation av bangkoks flygplats för snart två år sedan. Jag absolut inga illusioner om hans personliga politiska agenda.
  Nu till ”terroristerna”. Jag följer dagligen den engelskspråkiga thailändska pressen och har också dagligen kontakt med en vän som bor i Bangkok sedan sju år tillbaka. Ingen av regeringens medlemmar kallar UDDs ledare ”terrorister”. Det är det bara du som gör. Det är bara ett par dagar sedan Abhisit för första gången sa att det fanns ”terrorister” bland de röda och att regeringen ska skilja ut dem från det röda fotfolket. Regeringen har till och med i dag publicerat en bild av en ”terrorist” som sägs vara en före detta ”rangers”, inte en UDD-ledare.
  Regeringen Abhisit ska dessutom akta sitt ordbruk. Det är en regering utan folkligt mandat. Den tillsattes med militärens stöd efter att en domstol beslutat att upplösa och förbjuda det parti som bildade regering. Har man makten efter att fått den med hjälp av bajonetter och vägrar att organisera nyval för att skapa en bas för en demokratiskt vald regering då ska man akta sig för att drapera sig i demokratiska fanor. Speciellt om man tillhör ett parti som anser att 2/3 av parlamentet ska utses av eliten, militären och kungahuset och att bara 1/3 ska väljas av ”pöbeln”.
  Jag vet inte exakt var du står politiskt. Men du verkar inte ha mycket att säga om den sittande regeringens elitistiska agenda.

 7. Hej Benny,

  Jag visste inte att du skrev om Thaksin för jag har inte följt din blogg länge.

  Jag har arbetat mycket med thailändska organisationer under Thaksins regering och på den tiden det verkade han var en stor och älskade ledare (av alla..och även jag tyckte han var kul). Mina vänner var hans väljare (nu är de emot honom helt!). Saker började bli riktigt illa när han begick gigantiska skattbrott (76.000 miljoner Baht utan betala skatt …. can you accept Göran Persson doing that?…). Dessutom gjorde han situationen i södra Thailand mycket värre genom att beordra de militär att bli mycket aggressiv och offensiv emot lokala befolkning.

  Ärligt talat jag blev glad när han var borta genom kuppen och många av oss skulle kunna acceptera det, eftersom det inte var en blodig kupp. Ja visst man kan fråga om de fattiga i Thailand…utan Thaksin …vad händer med dem? Jag kan säga att jag har varit in och ut ur Thailand under de senaste 10 åren … det finns alltid fattiga människor och det blev inte mycket mindre under Thaksins regering. Det finns många fattiga människor som inte tycker alls om Thaksin och gänget eftersom t.ex. deras barn dödades av hans polisen och kanske minst 20 miljoner medelklass i Thailand. Fattiga människor i söder och Bangkok (10 miljoner totalt ungefär) är anhängare av den demokratiska och den andra parten till exempel. I korthet Thaksin och gänget finansierar dessa manifestationer och så klart det är de fattiga människor som uppmuntras att på gatorna och bli våldsamma mot styrkor. Det var klart redan 2009 att Thaksin var bakom detta..och du kanske minns att de röda har avbryt flera internationella toppmöten på ett mycket obehagligt sätt.

  Det var inte jag som kallar UDD terroristerna i första hand men regeringen supportrar gör det. Kasit, utrikesministern, kallade Thaksin en jävlig terrorist på toppmöten i USA igår. Källan:

  http://www1.voanews.com/english/news/asia/Thai-FM-Calls-Thaksin-a-Terrorist-90727124.html

  Så klart jag hörde om ”rangers” myndigheten pratar om. En så länge vet vi inte så exakt vem de är men man kan spekulera att de är kopplade till Thaksins gänget. I korthet Thaksin och UDD (de är rika!) använder de fattiga människor med röda färgen för deras politik. Thaksin vill ha tillbaka pengar och vill hämnas.

  Jag tror att Abhisit försöker nu att lugna ner folk i hopp för att behålla regeringen så länge han kan. Jag själv tycker om Abhisit men tror att han kommer ha det jättesvårt utan mandat men jag vill aldrig se en ledare med mandat och använder det för sin egen som Thaksin gjorde. Minns du vad hände i Göteborg 2001 under EU toppmötet? Var det rätt att polisen dödade en ung kille och skadade många för att de fick mandat från Perssons regeringen att skydda EU.

 8. Att det finns element inom de röda, som kan kallas terrorister, råder ingen tvekan om. Sista ryktet är att man kan koppla den som sköt den japanska journalisten till Nevin ”the refridgerator”. Kylskåpet är en gammal känd underhuggare till Thaksin. Om detta stämmer ser det inte så bra ut för de röda. Dock ska man inte kalla alla röda för terrorister.

  Det tragikomiska är att Thaksin tillhör eliten. Och det vi ser är en maktkamp mellan två eliter: Gamla pengar (CP och Bangkok Bank och nya Pengar (Thaksin). Dessa eliter har allierat sig med olika grupper i samhället men eliterna struntar fullständigt i deras välbefinnande. De bästa var att CP och Thaksin var allierade förut. Eliterna i Thailand byter allianser, som jag byter kalsonger, varje dag.

Lämna ett svar