Marcus Birro – blir han bannlyst av påven?

.

Varför inte en Ma´ma i stället för en Pa´pa?

.

Det blåser friskt kring den katolska kyrkan.  Bakom många av dess altare har de präster som sägs förmedla Guds ord – i stället våldfört sig på sina korgossar…
Påven själv ”tar det piano”. Han skyller händelsernas på den allmänna ”relativismen” eller moralupplösningen i det moderna västerländska samhället. Hans närmaste man (inte kvinna), kardinal Tatcisio Betone, skyller på ”homosexuella”. I stället för att välsigna sexualitet mellan vuxna män…
.


Påven själv ”tar det piano…”
.
Men allt talar för att det är det motsatta förhållandet som gäller. Det är ”relativismen” eller moderniteten som gjort att offren, de våldtagna barnen, först nu, oftast som vuxna, vågar berätta om alla övergrepp. Det bästa beviset för detta är att påven själv, Benedictus XVI, som kardinal Ratzinger, valde att själv,”för den katolska kyrkans bästa”, medverka till att skydda en präst som anmälts för sexuella övergrepp mot barn.
De inre valven i den katolska kyrkan, en tvåtusenårig institution med omkring en miljard trosbekännare, vilar ändå stabilt, fullständigt orörda och tryggt, trots ständigt nya skandaler och stor upprördhet i många församlingar.
I Sverige har författaren och poeten Marcus Birro reagerat starkt. Martin Luther lär ha spikat upp sina teser om förnyelse på Wittenbergs kyrkport. Birro väljer att publicera sina upproriska ord på Dagens Nyheters debattsida:

.

Dags att katolska kyrkan i Sverige agerar hårt och konsekvent mot de sexuella övergreppen. Jag är innerligt urförbannad på alla äckel som i den helige Guds namn systematiskt förgripit sig på barn över hela världen. Det här är vägs ände för min katolska tro om inte Rom på allvar inser att vi måste se på vår omvärld och oss själva på ett grundläggande nytt sätt. Katolska kyrkan måste omedelbart avskaffa celibatet för prästerna. Det är direkt människovidrigt, fientligt och kärlekslöst. Kyrkan måste också sluta förtrycka homosexuella och upphäva förbudet mot preventivmedel. Den katolska kyrkan i Sverige har en chans att bli fanbärare för förändring. Men var är ni? Varför är ni så tysta?
.
Med denna inställning är det uppenbart att det snart är slut på Birros katolska tro. Luther blev bannlyst och brände sedan djärvt banbullan från påven Leo X. I slutet av sitt liv gick Luther så långt att han gav en sista skrift namnet ”Påvedömet instiftat av djävulen”. Frågan är om Birro kommer att hinna lämna ”Rom” innan han blir bannlyst? Kanske blir han eliminerad av en nyinkvisition?

.

Här bränner Luther påvens banbulla.
Snart Birros tur?
.
Detta därför att de reformer han förespråkar kan tyckas ligga nära till hands. Till synes inte särskilt omstörtande. Men de riktar in sig mot de veka liven på den katolska kyrkan och dess murar av ett tvåtusenårigt manligt prästerskap. En auktoritär och patriarkal monolit som bygger sin makt över människors tro genom att påstå sig vara instiftat av Gud själv. Jag vet inte om det är en tillfällighet. Men Birro skriver bara att kvinnor ska kunna bli diakoner och präster. Han nämner ingenting om att de skulle kunna bli kardinaler. Eller varför inte agera för en lustfylld kvinna som påve? Påve som på latin heter pa´pa eller fader. Varför inte föreslå en riktig morsa som påve? En erotiskt lekfull ma´ma i stället för en pa´pa i kärlekslöst celibat? I Det heliga Sixtinska kapellet har kardinalerna full frihet att släppa ut en rökpuff som visar att de valt en kvinna till den ”Heliga stolen”. Att de utsett, inte en nunna eller en madonna, inte ett helgon, utan en helt vanlig mamma till att vara ”Guds ställföreträdare på jorden”.

.

Kristus överlämnar himmelrikets nycklar till Petrus
.
Hela påvedömet bygger på en teologisk efterhandskonstruktion om att Jesus själv skulle ha utsett patriarken ( inte matriarken!) i Rom  till den kristna kyrkans ledare och enväldige lagstiftare. Det finns inte enda uns av historiska källor till belägg. Den hierarkiska maktstruktur som byggts har sedan i olika former erbjudit människor nåd och förlåtelse – på sina villkor. Birro tycks ha fängslats av den ”förlåtelse” som prästerna tycks ge ( som Guds ombud ) och de intensivt förtätade  och känslomässiga katolska kyrkliga ritualerna. Hur det går med hans tro, nu när rökelsen kring det katolska prästerskapet har lättat, det återstår att se.
Läs mer om detta i två tidigare bloggar: Här och Här.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
.
I pressen:DN1,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,GP1,SVD5,

6 svar på ”Marcus Birro – blir han bannlyst av påven?

 1. Ja, ”herre gud” vad religionen har ställt till det genom århundradena. Jag håller mig helt till min ateistiska ”tro”.
  Saliga äro de i anden fattiga. Och jag är så fattig.

 2. Ja, mycket ska man höra innan öronen faller av…..
  Numera kallar jag mig bara kristen. Efter alla skandaler med pedofiler och övergrepp ber jag för mig själv istället….ingen kyrka, ingen präst ingen ofelbar påve, inga vicepåvar bara jag och Gud. Tro e bra, religion e farligt. Pedofilsäkert, med andra ord…….

 3. Den ”heliga stolen” skulle om en kvinnlig påve utsågs förvandlas till ”den heliga kjolen”.
  Angående det där med celibat hur många sexövergrepp sker inom den protestantiska kyrkan? Nån som vet? Eller inom scoutrörelsen? Så vitt jag vet lever inte scoutledare i celibat. Vad säger farbror Bosse?

 4. Enligt SvD’s hemsida, om än med minimal rubrik jämfört med rubrikerna om katolska kyrkan, står att Svenska Kyrkan får ”Mellan två och tre samtal per år rör just sexuella övergrepp, vissa av dem är mot barn. Trots det blir det sällan någon polisanmälan.”. Själv känner jag till präster i Svenska Kyrkan som t o m suttit i fängelse för sexuella övergrepp. I Sverige verkar det som om man måste läsa Kyrkans Tidnings notiser för att få sådan information medan totalt tre kända fall inom katolska kyrkan sedan 40-talet basuneras ut i varenda nyhetssändning. Kalle: jag tycker, som svar på din fråga, utifrån SvD’s artikel att problemet är minst lika stort, om inte större inom Svenska Kyrkan och att den s k mörkläggningskulturen är minst lika utbredd där. Personligen tror jag det förekommer inom alla verksamheter oavsett om det är kyrka, scouter, skola etc.

 5. Det har gått troll i allt detta. De flesta som utnyttjades kunde ha ifrågasatt det för länge sedan och inte gått med på det eller protesterat. Inte komma efter 20-40 år och gnälla. Då hade nog dessa präster dragit öronen till sig.

 6. Hej Kildén & Åsman

  Det är sant att homosexualitet i sig inte ses som en synd av kyrkan, men vi måste skilja på frestelser (som vi alla utsätts för) och handlingar. Att bli frestad är aldrig en synd, men om vi ger efter för frestelsen har vi begått en synd.

  Men nu till själva saken, att sexskandalen i katolska kyrkan skulle handla om pedofili.

  Den psykologiska vetenskapen är enad om att attraktion till pojkar eller flickor av samma kön över 14 år inte ska ses som pedofili utan som epedofili. Alltså homosexualitet. Och de flesta övergrepp inom kyrkan har begåtts mot just post-pubertala ungdomar.

  Läs gärna mer om detta här:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/04/sluta-fortrycka-de-homosexuella.html

Lämna ett svar