Israel tar ett nytt steg

Tiotusentals palestinier hotas att deporteras.

.

Tisdag nästa vecka träder ett nytt militärt dekret i kraft. Det ger den israeliska militären på Västbanken rätt att helt godtyckligt deportera palestinier som på mycket lösa boliner kan kallas för ”infiltratörer”. Alla palestinier på Västbanken och i östra Jerusalem som inte har ”lagligt giltiga identitetshandlingar” räknas in i gruppen ”infiltratörer”. Vad som är ”giltiga” handlingar preciseras inte i den militära ordern utan det kan avgöras av den militära chefen på plats.

.

Check-point pä Västbanken.

De som står i första skottlinjen är personer med en adress i Gaza på sitt id-kort, inklusive barn födda på Västbanken och palestinier på Västbanken som av någon anledning förlorat sitt uppehållstillstånd.  Personer av utländskt ursprung som är gifta med palestinier boende på Västbanken riskerar också deportering. Förr använde Israels armé termen ”infiltratrör” enbart för palestinier som kommit till Västbanken eller Gaza via ”fientliga” länder som Syrien och Libanon.
I grunden innebär det militära dekretet att palestinierna inte har rätt att bo var de vill i det ockuperade territoriet. De förnekas rätten att återvända till de byar i Israel som de fördrevs från 1948. Nu förnekas de också rätten att bo var de vill i de områden som till och med Israel säger ska utgöra det framtida Palestina.

.

1948 fördrevs hundratusentals palestinier från sina hem. Nakba, katastrofen, kallar palestinierna den historiska händelsen. Avigdor Lieberman och andra extremister i Knesset vill olagligförklara all form av ”firande” av Nakban i Israel.

-Farhågan att palestinier med adress i Gaza är de första som kommer att drabbas av dekretet bygger på de åtgärder som Israel vidtagit de senaste åren för att begränsa deras rättighet att bo, arbeta och studera på Västbanken. Åtgärderna bryter med Osloavtalet, skriver den israeliska dagstidningen Haaretz.
Dekretets formuleringar är så vaga att de id-kort som den Palestinska Myndigheten utfärdar inte ger innehavaren något skydd mot att utvisas eller att kastas i fängelse i sju år för ”infiltration”.
Det nya militära dekretet är ännu ett steg på vägen mot att ta ifrån palestinierna alla mänskliga rättigheter utom rätten att underkasta sig som statslösa flyktingar.
– Det är första gången som militären säger att det är ett brott att en palestinier befinner sig i en del av det palestinska territoriet, säger  Sari Bashi som leder en israelisk solidaritetsorganisation i Tel Aviv.

.

Media: GP1,DN1,SVD1,SSD1,AB1,

Bloggare: Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ett svar på ”Israel tar ett nytt steg

  1. Jag vet inte hur många gånger jag har sagt det här, och varje gång blir jag kallad nazist.

    Men de enda som lärde sig något av Hitlers politik var Israel, som nu kan komplitera den med att täcka Nazi-Tysklands ”misstag”.

    Jag tycker synd om alla palestinier som förnekas att leva i sitt eget land, det är förkastligt! Och det är synd att så många går på Israels så kallade syfte med sin politik. I och med den nya lagen jobbar man endast för ”den slutgiltiga” Västbanken-frågan…

Lämna ett svar