Anders Borgs teoretiska nydanande.

Skapar större klyftor mindre klyftor?

.

Anders Borg kommer att gå till historien som den stora paradoxens man. I sin iver att försvara överföringen av rikedomar till de redan välskodda via skattesänkningar och subventioner trollar han fram ett nytt ekonomiskt teorem av kaliber. Större klyftor i samhället leder på lång sikt till mindre klyftor.

.

-Hur kommer det sig att du är rik och jag fattig?

Mamma och pappa har välbetalda jobb för att ta reda på varför.

Ekonomer och journalister har redan visat på data över utvecklingen av inkomstklyftorna i Sverige och inte syns det till någon utjämning.
I USA där Borgs teorem varit ledstjärna i snart 30 år väntar fortfarande de lågt avlönade på att de ständigt ökad klyftorna ska vända till sin motsats, allt enligt alkemisten Borgs formler.
I diagrammet nedan ser vi vad som hänt med inkomsten av kapital, det vill säga aktier, obligationer och andra kapitaltillgångar under perioden 1979 till 2006.

.

.

Eftersom diagrammet talar för sig självt behövs inga kommentarer. Det räcker med att precisera att för den rikaste procenten av hushållen, en på hundra, har deras andel av alla kapitalinkomster ökat från 38 % 1979 till 57,7 % 2006. Det är inte troligt att de får skrämselhicka av Anders Borgs teoretiska nydanande.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,GP1,GP2,SVD3,AB1,AB2,AB3,

Bloggare: Jinge,Röda Malmö,Motvallsbloggen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 svar på ”Anders Borgs teoretiska nydanande.

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Jag tänker på Magnus Uggla

  2. Jo ni förstår gubbar, att om klyftorna blir större så blir avståndet så stort mellan de fattige o de rika, enligt Borgs teorem, att ingen kommer att märka det. Ungefär som strutsen som stoppade huvudet i sanden, om ni hänger med i mitt teorem. Knappt jag begriper det själv. Men om jag förklarar det så här istället, om man gräver bort sanden ur en hög, och helt plötsligt finner att spaden går av, ja då…..
    Nä! Jag ger upp. Tror inte det är någon som kan förklara hur ”Herr” Anders Borg tänker.
    Den ende som skulle kunna förklarat detta var ”Donsan”, en gammal pensionerad Eriksbergare som alltid satt nere vid Röda sten och fiskade när jag var småpöjk i mitten av sextiotalet. Han var en riktig filosof, och sade alltid: ”Borgarna är ett jävla pack och dom ska du inte ska lita på!
    Ja du ”Donsan”, så rätt du hade.

Lämna ett svar