Vulkanaska och borgerligt köldtäcke över landet

.

Varför kalla backväxeln för broms?

.
Från budgetarbetet intet nytt. Det är den enkla sanningen om den vårbudget som presenteras i dag. Symboliskt nog samtidigt som man från SMHI varnar för nya kraftiga snöfall över landets mellersta delar. Vi hör att ett nytt köldtäcke håller på att dras över landet och i norr går det inte att flyga för att askan från den isländska Eyjafjallaökulls mäktiga utbrott breder ut sig. Enligt GP ställs samtliga flyg in över svenskt luftrum efter klockan 22 00 i kväll.

.

.

Över vårbudgeten lyser heller ingen sol. Det borgerliga köldtäcket över landet ligger kvar.  Borg talar helt enkelt inte sanning när han säger att våren är här och att den ekonomiska vintern är över. För  samtidigt säger han  att ekonomin framöver är fortsatt nerkyld och skruvar dessutom ner förväntningarna på framtiden.  Den enda ”goda nyheten” har han smärtsamt nog mest Göran Persson att tacka för. På grund av de rödgrönas hårda beskärning av välfärden under nittiotalets bankkris – samt de egna tidigare dråpslagen mot de sjuka och arbetslösa – kan han just nu fara lite mildare fram med nedskärningar inom vård, skola och omsorg än tänkt. Arbetslösheten sägs gå i höjden ytterligare någon procent för att sedan stagnera kring 8 – 9 procent. En skattad siffra som lika gärna kan komma att bli något högre. Vi ska vänja oss vid att en halv miljon människor tvingas att leva med arbetslöshet…

.

Lägger Anders Borg in backväxeln också när han bromsar en vanlig bil?
.
Framförallt i medias rubriksättning är det trots detta ”fröjd över landet”. Speciellt givmild sägs Borg vara mot landets pensionärer. Här används först ljuget eller det retoriska politikerspråket om ”att bromsen slagit till”. Ett uttryck som används både av Reinfeldt och Sahlin när de förklarar att pensionerna har minskat på grund av att de har kopplat dessa till börsens utveckling. Pensionerna backar alltså en bra bit. I år med 350 kronor netto för en vanlig pensionär. Detta samtidigt med prishöjningar på några procent och våldsamma höjningar på avgifter för el, vård mm. Nåväl. Med hjälp av en mindre skattesänkning för pensionärerna i vårbudgeten blir det nu ”en mindre inbromsning”. Media förklarar pensionärerna som budgetens ”vinnare”.
Men även med denna mindre skattesänkning minskar pensionerna. Pensionärerna går helt enkelt back!
Jag undrar hur Reinfeldt/Sahlin/Borg bar sig åt i körskolan när de uppmanades att backa. Kanske fickparkera med en liten sväng bakåt. Tryckte de bara lätt på bromsen och fortsatte sedan framåt?

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,AB1,AB2,AB3,,GP2,GP3,GP4,DN3,AB4,GP5,DN,GP,GP1,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,

Lämna ett svar