Thailands färger

De röda söker kompromiss.

.

-Vi kan inte slåss mot soldater beväpnade med automatvapen och granater, sa en ledare för de Röda i går till Bangkok Post.
Sedan ett par dagar söker de röda en oblodig utväg ut krisen. De vet att ett fullskaligt krig med armén är förlorat på förhand och kan sluta med ett blodbad som kan få den 10 april att blekna.
Men samtidigt visar de inga tecken på att vilja vika ned sig och ge upp den kamp som nu pågått i sex veckor. För mycket energi och kampvilja har förbrukats för att en reträtt utan resultat ska komma ifråga. Det är därför som de rödas ledare söker oblodiga utvägar.

.

Hundratals möten hålls dagligen i det ockuperade affärsdistriktet Ratchaprasong.

De har därför valt att barrikadera sig inom ett bestämt område, shoppingcentrat Ratchaprasong. Alla de sex gator som leder till Ratchaprasong är barrikaderade med bildäck och spetsade bambupåkar som kan användas om soldaterna går till angrepp.
De röda vill också skapa good-will internationellt och har bett FN om att sända fredsbevarande styrkor till Bangkok. Det kommer naturligtvis inte att ske men det visar på de rödas vilja att undvika våldsamma strider med soldaterna.
Alla rödskjortor är inte koncentrerade till Bangkok. I går stoppade rödskjortor nordost om Bangkok ett tåg som transporterade soldater och militära fordon. De befarade att det var förstärkningar till Bangkok. Armén förklarade att det var en rutintransport av trupper till södra Thailand där det finns en aktiv gerilla. Efter ett dygn löstes situationen genom att rödskjortor tilläts åka med tåget för att förvissa sig om att det inte var destinerat för Bangkok. Även ett annat tåg stoppades i går.

.

2 000 rödskjortor överlämnade ett brev till FN

I Bangkok börjar de ”gula”, överklassen i Bangkok, att visa sig på gatorna. De kräver att regeringen ska rensa gatorna frÅn det ”röda packet” inom en vecka annars ska de själva göra det.
-Gulskjortorna och andra grupper börjar bli aggressivare och kastar flaskor och glåpord mot de röda. De skjuter också stålkulor med slangbällor mot de röda som tills vidare håller sig lugna, skriver min vän Max nu på morgonen.
De gula säger att de kommer att samlas i tiotusentals i morgon fredag. Sett till det fåtal som hittills mobiliserats är det tveksamt att det blir en mäktig manifestation till stöd för regeringen och Kungen.

.

Arga gulskjortor kräver handling av armén.

Alla känner att det drar sig samman till en slutgiltig konfrontation inom de närmaste dagarna. Det är bara att hoppas att de rödas taktik att undvika ett blodbad kommer att lyckas utan att deras kamp för ett demokratiskt nyval skjuts åt sidan.
PS: Just nu, torsdag kl 13.00,  meddelar källor i Bangkok att militären beordrat hotellen runt Ratchaprasong att evakuera alla gäster. Det kan vara första steget inför ett nytt angrepp på de röda. Det sägs också att ”gula” huliganer herjar fritt och försöker att provocera de röda till handlingar som armén kan ta som ursäkt för ett angrepp.

.

De röda barrikaderar sig.

Regeringens anhängare viftar glatt med den nationella flaggan.

Att älska Kungen och arméns soldater är de gulas kännetecken.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,GP1,SSD1,DN3,SVD2,AB1,Expressen,SSD2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

13 svar på ”Thailands färger

 1. Hej Benny !

  Läst, men är för dåligt insatt i landets problem för att ha någon kommentar. Har aldrig haft råd att åka dit 😉

  Sista veckan har nästan all snö försvunnit här, som genom ett trollslag. Lillån är nog farbar inom en vecka.

  Haré bra !

 2. Hej Benny,
  även om jag inte delar era åsikter i många frågor får jag ändå viss tillfredsställelse av att följa er blogg. Denna gång har du dock helt missat målet. Inlägget saknar helt substans och att göra konflikten i Bangkok till en vänster contra högerrörelse är inte bara fel utan patetiskt. Din ”vän” Max verkar inte följa vare sig thailändska nyheter (vare sig de engelsk- eller thaispråkiga tidningar/TV) eller ha någon vidare koll på bakgrund till konflikten. Att sen kalla ”gulskjortorna” för våldhetsare i ovanstående är rent ut sagt smaklöst. Det är inte de ”gula” som belägrat stan med vapen. Det är inte de ”gula” som slipar bambupinnar dagtid. Det är inte de ”gula” som via sin egen kanal sänder uppenbara lögner.
  SKÄRPNING
  /Erik Carlborg

 3. Håller med Erik ovan. Och jag har hjärtat till vänster!

  De gula är ingen ”överklass” – det är övervägande stadsbor och medelklass vi talar om. Och de flesta thailändare vill bara få slut på det hela. Frustrationen är enorm.

  Militären är inte heller entydigt på de regeringens ”sida”. Inte heller polisen. Sluta dra förhastade slutsatser!

  De röda kunde dragit sig tillbaka när de fick premiärministern att tidigarelägga valet, men de vill ha ”allt” vilket inte alls förändrar någonting. Det fortsätter den onda cirkeln.

  De ”röda” är i grunden en positiv rörelse med stöd av många demokratiaktivister från 90-talet, men den är också kapad av maktintressen bakom Thaksin som inte alls är intresserad av reellt folkligt inflytande. (Och de röda älskar också kungen, sorry.)

  Mest av allt just nu behöver Thailand en politisk ordning med reguljära val, där politiska partier får utveckla sin ideologiska bas och låta denna ersätta traditionella patronage.
  Det kommer att ta tid, men det är enda vägen, om man nu inte är särdeles förtjust i att ägna sig åt revolutionär våldsromantik. Jag ser dagligen vart det kan leda.

  Jag bor i regionen sedan flera år och jobbar med demokratifrågor i den här kontexten. Det är helt meningslöst och väldigt oklokt att placera den här konflikten i ett eurocentriskt vänster-höger perspektiv.

 4. Hej igen,
  nu när vännen ”Max” har uppdaterat bloggen om läget kanske en lite historiebeskrivning skulle hjälpa er nyansera läget något;
  1. Det allmäna valet efter kuppen 2006 gav INTE PPP (Thakins parti) majoritet utan de fick lov att skapa en koalitions regering tillsammans med flera mindre partier.
  2. Till premiärminister valdes Samak som senare blev diskvalificerad då han tagit betalt för tjänster utöver PM-posten. Hans efterträdare Somchai blev diskvalificerad tillsammans med flera and PPP medlemmarna då det uppdagats att de köpt röster. Flera demokrater blev också diskade.
  3. Eftersom det var folk i PPP:s partitopp som hade uppdagats med att köpa röster blev hela PPP partiet upplöst och de flesta av partiets medlemmar bytte till mindre partier.
  4. Dessa mindre partier lyckades inte skapa en ny majoritets regering vilket demokraterna gjorde istället.

 5. Utan att vara djupare insatt i röd/gulskjortor så är väl faktum att:

  1. Taksins parti vann en demokratisk valseger
  2. Taksin avsattes i en militärkupp.
  3. Nuvarande regering tillsattes av Militären

  Är det inte vad de Röda kräver upprättelse för? Och de Gula motsätter sig

 6. Jag håller med Jens #3 helt. Jag har också jobbat och bott i Thailand och kan språket ganska bra. Jag vet att de flesta i Thailand tillhör inte röd eller gul. Och man kan inte placera den här konflikten i ett eurocentriskt vänster-höger perspektiv. Det är inte poor VS rich.. inte alls. De röda ledare tillhör eliten ..

  Och nu min åsikt:

  Det som behövs nu är att alla protesterna slutar så att det blir inte mer gul vs röd igen eller vilken som helst färg annars blir det värre och värre. Det som måste ske snart är att de röda ledare går tillbaka till förhandlingsbordet med regeringen. Det har hänt en gång med det räcker inte! Det är ok om det tar 12 år på förhandlingsbordet för att lösa konflikten men det är inte ok att kasta granat mot militären, polisen eller vem som helst. Alla vi ser är levande människor i uniformen eller inte. Ingen bör skadas eller dödas. En så länge är röda taktiken mycket våldsamma. Jag hörde på thailändska vad några röda ledare sa till de fattiga människa… jag lovar dig .. bara fulla ord och hat så enkelt som ”döda dem …..m.m.”

  Words solve conflict.. not violence.

 7. Hej Roggan

  Det är inte så enkelt…precis som det thailändska språket!
  Thaksin har gjort gigantisk skattbrott och 2 år i fängelset väntar på honom därför befinner han sig utomlands. Han har miljarder kr kvar så han lever så gott ..

  Jag vet inte vad jag bör säga nu..men helt enkelt..det är inte enkelt om 1 2 3.

 8. Jag,

  Det är väl lika bra att jag upprepar mig. Det är inte en klassisk vänster höger konflikt. Men det är definitivt en social konflikt mellan de fattiga på landsbygden och i städerna mot den välbärgade eliten. Ingen seriös analytiker i världspressen påstår något annat.
  Du stirrar dig blind på att Thaksin är en miljardär med en egen politisk agenda som just nu har att vinna på en röd seger. Det ändrar ingenting i den sociala sammansättningen av de röda. Det bara bevisar att de har illusioner om Thaksin. Många fattiga har också illusioner om Kungens roll. Inte heller det ändrar något och inte heller diskvalificerar det deras krav på att deras röst ska höras och respekteras i de allmänna valen.
  Sociala strider mellan fattiga och rika leds ibland (eller ofta) av eliter på båda sidorna. Kom bara ihåg de stora sociala strider som utkämpades av den argentinska arbetarklassen under Juan Perons dagar.

 9. Det där ”gigantiska skattebrottet” är en bra förevändning för fulpolitik och det vet säkert dom flesta att det är Taksins motståndare som ligger bakom och har fixat till detta. Försök se verkligheten bakom!

  Tyvärr finns det en hel del KORRUPTION i Thailand.Vid förra kuppen när ”Gulskjortorna” belägrade flyplats och regeringsbyggnad, då lyfte varken polis eller militär ett finger….. till skillnad mot nu.

  Visst är thailändska språket enkelt! (Men annorlunda)

 10. Snickesnack …vad bra om du kan det thailändska språket. Jag påstår att det är inte enkelt om man inte förstår kulturen. Det finns mkt annan man måste förstå.

  Jag håller med dig på vissa poänger Benny men min ”concern” nu är våldsamheten i Bangkok. Jag har många vänner där och så klart vill inte jag att de blir skadad .. inte bara dem men vem som helst bör inte skadas eller dödas av den här konflikten.

  Ja visst.. det finns fattiga människor i Thailand…det beror vem man frågar men jag säger det finns ca 10.000.000 … även i Sverige finns fattiga människor (hur många som har inte jobb nu och hur många tjänar under 10000 kr i månaden) men det är annan typ samhället här…

  Jag tror inte att om de röda kan bygga upp regering de kommer fixa fattigdom i Thailand. Det är favoriter bland de fattiga i norra och nordöstra Thailand men inte i Bangkok och i södra.

  Jag måste tillbaka till jobbet så hörs vi sen.

 11. jag…

  ”Jag tror inte att om de röda kan bygga upp regering de kommer fixa fattigdom i Thailand.”

  Så fort man tror sig veta ”bättre” så är man farligt ute… Då har vi lämnat frihet och demokrati….

  Och som Benny framhåller, historien har visat hur det kan sluta… Folket måste respekteras för sin åsikt. Fattig eller rik alla borde ha samma värde och respekt.

 12. Hej Snickesnack

  100% rätt med ”Folket måste respekteras för sin åsikt. Fattig eller rik alla borde ha samma värde och respekt.”

  Men jag kan påstå att kampen i Thailand nu inte handlar om detta direkt. Under Thaksin som är en superkorrumperad miljardär var det hans popularism som drev Thailands politik och ingen annan än han hade rätt .. bara han och gänget och därför kunde de tjäna massor med pengar. Om Thaksin var ”Mr. Clean” skulle han ha blivit landets hjälte och transformerat Thailand till ett mycket bättre land. Men så var det inte..han drev Thailand som sitt eget företag. Han installerade sina vänner, kusiner till många viktiga tjänster allt från polisen till domstolen. Till slut blev det kuppen (som jag ogillar!) men man kan inte resa tillbaka i tiden så det är viktigt att man fokusera på vad man ska göra så att det inte blir värre.

  Jag kan återpåstå att de flesta i Thailand tillhör varken de röda eller den gula rörelsen. De vill så klart att regeringen ska bildas av majoriteten. Abhisits regering är inte olaglig för den ingår i Newins partiet (som är f.d. Thaksins allians). Men det är så att den ser inte så bra ut för att den kom till efter militärkuppen. Och nuvarande statsminister har sagt att han är öppen för diskussioner och förhandlingar så länge demonstrationen är laglig. En så länge demonstrationer har varit olagliga.

 13. Man kan inte göra vad som helt eftersom thailändska har högre utbildning och man måste ha majoiteten som gäller.Det spelar ingen roll röda eller gula kjortor. Även man är fattig eller rik, man måste kunna acceptera majoritet.

Lämna ett svar