Thailand splittrat

Vem skjuter granater?

.

Efter en veckas stillestånd i Bangkok skördade krisen i går nya offer. Minst en person dödades och ett 80-tal skadades av M79-granater,(amerikanskt granatgevär). Regeringen och regeringstrogna media var kvicka att lägga skulden på de röda. Men de fem personer som togs till förhör släpptes snabbt. En av dem var en rödskjorta medan resten tillhörde den grupp av regeringsanhängare som samlats framför de rödas barrikader.
Det hindrade inte regeringen från att anklaga de röda för granatbeskjutningen. Med en klassisk polisfråga kan man dock ifrågasätta den officiella versionen: -Vem tjänade på granatangreppet? Ja, inte de röda i alla fall. Och dessutom stämmer det inte in i hur de uppträtt i den nu sex veckor långa kraftmätningen med regeringen. De tvekar inte att stå upp mot polisen och militären när de angrips men har inte själva gått till angrepp mot ordningsmakten.

.

Folk sökte skydd överallt mot granaterna

I morse fick jag lite mer information av min vän Max i Bangkok.
Jag misstänker att en grupp som vill förvärra situationen ligger bakom granatbeskjutningen. Regeringen har som sagt stängt de rödas TV och ett antal radiostationer. De röda säger att det var en liten grupp av soldater och/eller poliser i civila kläder som agerade.
Den regeringsvänliga kanalen TAN Network anklagar ÖB Anupong för att vara för vek mot de röda. TAN ägs av vice-premiärministern Sethup som också leder PAD, de gulas parti.
TAN manar bangkokborna att samlas för att driva det röda packet ut ur staden. Enligt stationen måste armén driva ut de röda oavsett vad det kan kosta i människoliv.

.

De röda väntar på soldaterna angrepp bakom provisoriska barrikader

All propaganda från regeringen och militären kräver full fart framåt, men landet är splittrat och de röda vägrar att ge upp. Medias mål är att legitimera regeringens handlande och visa upp de röda som okunniga råskinn som vägrar följa en demokratisk process. Vad de glömmer är att den sittande regeringen kom till makten efter att tre valda regeringar störtades med våld och odemokratiska metoder.
Polisen och militären verkar ha spelat en oklar roll i gårdagens händelser. Vice regeringschefen Sethup anklagar polisen för passivitet.
-Polisen måste ingripa mer. När folk drabbar samman kan den inte bara stå vid sidan som åskådare.
Samtidigt säger de rödas ledare Jatuporn Prompan att den grupp som angrep de röda vid tågstationen Silom var soldater och gulskjortor.
-De som kastade flaskor och sköt stålkulor med slangbällor var inga affärsmän och kontorsarbetare från Silom utan soldater förklädda till anti-röda civilister.

.

Regeringen säger att polisen är för passiv.

Nu på fredag morgon har de röda och polisen ingått ett (tillfälligt) avtal. Båda drar sig tillbaka hundra meter från barrikaderna som skiljer affärsgatan Silom Road och Ratchaprasongkvarteret där de röda befinner sig.
Men det är naturligtvis bara en tillfällig reträtt från regeringens sida. Den verkar fast besluten att inom de närmaste dagarna tvinga de röda att ge upp kampen. Inget talar just nu för att de röda tänker spela med i regeringens planering.

.

Området där de röda barrikaderat sig.

.

Media: DN1,SVD1,GP1,SSD1,AB1,SVD2,DN2,AB2,GP2,SSD2,Exp1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 svar på ”Thailand splittrat

  1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Skurkstaten Grekland

  2. Va bra rapporterat måste jag säga. Bättre än DN, där jag hittade en länk till denna sida/blogg. : )

  3. Pingback: Demokrati og social retfærdighed i Thailand | Svensson

  4. Vill, precis som Maurycy, ge beröm för bra rapportering. T.o.m. bättre än DN som sagt.

    Bra jobbat!

  5. Tack för de orden. Vi slickar i oss berömmet. Det stimulerar till ännu mer arbete.

Lämna ett svar