Krisen i Thailand sprider sig

Regeringen planerar blodbad.

.

Än en gång tänker den thailändska eliten klamra sig fast vid makten med ett blodbad på de som kräver demokrati och rättvisa. Regeringschefen Abhisit avvisade de rödas fredstrevare med en handviftning.
-Ni är terrorister och för en olaglig kamp. Åk hem till era byar och regeringen ska ta hand om vad som ska tas omhand, var det enda han hade att säga i det tevesända budskap han gav lördagkväll. Arméchefen var bisittare. Som gisslan eller delaktig? Det får framtiden visa.

.

Abhisit visade de röda kalla handen. ÖB – gisslan eller medansvarig?

Men regeringens styvkorkade hållning är kanske inte den vettigaste ur den thailändska elitens synpunkt. De sitter på ett sluttande halt plan. Regeringschefen Abhisit hänvisar till lagen och konstitutionen men glömmer bort att den gällande konstitutionen är den som militärjuntan skrev efter kuppen mot Thaksin 2006. Det ger ingen legitimitet åt regeringen och militären har stora problem att handha om den på nytt dränker en folklig protest i blod.

.

Tungt beväpnade soldater bevakar Silomkvarteret.

Men trots de nationella och internationella protester som kan bli följden verkar Abhisit i sin tjurighet ha beslutat sig för att befalla armén att driva de röda på flykten, hur många liv det än må kosta.
Min vän Max i Bangkok känner av dåliga omen i huvudstaden.
-Hej Benny,
Jag skickar dig några foton jag tog i går. Jag är nedstämd för jag vet att slakten närmar sig och jag tror att den blir grym. Handtecknet som thailändaren gör på fotot betyder ’kärlek” eller ’vi älskar er”.

Den sovande rödskjortan bredvid munken ser ut att söka skydd nära honom. Många munkar har anslutit sig till de röda. Kanske ett par tusen.

De döda visar de som militären mördade den 10 april. Som jag sa tidigare påstår regeringen och militären att de röda ”terroristerna’ (det nya skällsordet) dödade sina egna.

Likbesiktningen av den dödade japanska journalisten visar att han dödades av militären, vilket militären naturligtvis förnekar. Eftersom regeringen kontrollerar informationsflödet har den fria händer att säga vad den vill och sedan gömma sig bakom en massa lögner.
Jag hoppas att Maxs pessimism visar sig överdriven. Alltför många liv kommer att släckas om hans ”bad feelings” visar sig berättigade. Utvecklingen i Bangkok pekar i riktning mot ”det sista slaget”. De röda verkar ha svårt att nå ut till nya anhängare i huvudstaden eftersom de sitter fast bakom sina barrikader.

.

Skydd mot övermakten hindrar också kontakt med omvärlden.

De senaste dagarna händer det däremot saker utanför Bangkok som är till stor hjälp för de röda. I flera städer har folkmassor som sympatiserar med de röda stoppat poliskonvojer som varit på väg till huvudstaden som förstärkningar. Enligt ögonvittnen verkar de stoppade poliserna inte speciellt upprörda över att slippa hamna i hetluften i Bangkok.
Polisfordon med 500 polisbefäl och 15 fångbilar hindrades från att åka till Bangkok i går söndag. I lördags hände samma sak med 178 polisbefäl som vände hemåt efter att ha varit blockerade i flera timmar. Ett par dagar innan dess stoppades ett tåg med soldater av de röda som befarade att de skulle till Bangkok. Truppchefen bedyrade att de skulle till södra Thailand. Efter förhandlingar fick de fortsätta sin färd men under eskort av 20 rödskjortor som ville kontrollera att de inte åkte till Bangkok.
Redan i veckan sa arméns ÖB att det finns en stor risk för upplopp och stora oroligheter utanför Bangkok om man försöker krossa de röda i Bangkok. Det är en viktig faktor att ta med i beräkningen för regeringen och militären. Därför sammankallade regeringen häromdagen landets 61 guvernörer för att informera dem om de rödas ”terroristiska uppträdande”.
De närvarande guvernörerna verkar inte ha övertygats helt.
Generalsekreteraren för provinsernas administrativa samordning, Chatree Yooprasert, sa att regeringens begäran om stöd var opassande.

.

Polisförstärkningar till Bangkok har stoppats av de röda

-Regeringen har fel. Den har för länge sedan förlorat sin legitimitet att leda landet. Den borde avgå eller upplösa parlamentet så att landets kris kan lösas, sa Chatree. Han krävde också att medias frihet skulle återupprättas och att regeringen ska sluta upp med att styra media.
Som synes en minst sagt oklar bild av läget. Medan regeringen förbereder ett blodbad i Bangkoks centrum växer det fram ett motstånd runt om i landet som antyder att regeringen inte bara måste välja mellan förhandlingar eller styrkedemonstration i Bangkok utan också måste avväga risken för ett uppror i hela landet.

.

Sedan ett par dagar klär sig de röda i alla färger för att undkomma poliskontroller och för att kunna ansluta sig till protesterna.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,GP1,SSD1,AB1AB2,DN3,SVD3,

Bloggare: Svensson,Jinge,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

5 svar på ”Krisen i Thailand sprider sig

 1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Wetterstrand, politikens Superstar

 2. Förutom blockader/ockupationer av köpcentra, finns det något – i någon sektor – som visar på aktiva sympatiaktioner inifrån arbetslivet, typ strejker, maskningar, arbetsplatsmöten etc?/Bosse A, Luleå

 3. Bo,
  Det är svårt att säga. De som deltar kommer ju innifrån arbetslivet, eftersom de är fattigbönder och arbetare. Media säger att mer än hälften av de röda kommer från Bangkok självt vilket i så fall betyder att de har stöd av arbetare i huvudstaden också. Däremot lär de 65 000 som tillfälligt avskedats inte vara glada över de röda. Men det tror jag att de inte var innan ockupationen heller. De arbetar ju i centrums lyxhotell och lyxbutiker.

 4. Tack för kommentaren (jag är FAKTISKT okunnig om landet – och med det beroende av din belysning), men ser du inte själv att svaret ringlar sig ut från frågeställningen. Ty, om arbetslagen inte sätter stopp på flödena (resurser och värden) kan härskande elit, likaväl som vacklande befolkningsskikt, sikta på morgondagen. Så, jag tycker att du undviker min fråga och låter detta centrala moment av maktkampen upplösa sig i det ockupativa uppbåd som hittills bildat kampens huvudform – tydligtvis. Arbetsplatser är inte bara samlingspunkter, väl, utan även ingångar till motmakt. Eller?!/boa

 5. Kriget mellan dem som HAR och dem som INTE HAR.

  HAR: får låna till investeringar………………………………………….

  INTE HAR: gynnas inte av effektiviseringar o högtillväxt.

  Denna era kan inte bli långvarigt! Lycka till önskar Bengt

Lämna ett svar