Thailands långa kris

De Röda sträcker fram en hand.

.

I går fredag tändes ett litet hopp om att ett blodbad i Bangkok ska kunna undvikas. Röda ledare mötte en grupp internationella diplomater som besökte deras bas i shoppingcentrat Ratchaprasong.
-Vi är öppna för förhandlingar. Vi vill rädda liv och är därför beredda att göra eftergifter och att förhandla, sa Veera Musikhapong en av de rödas främsta ledare till diplomaterna.

.

Veera Musikhapong i mitten bland flera framträdande aktörer i krisen.

De röda föreslår regeringen en kompromiss som innebär att parlamentet upplöses inom trettio dagar och att nyval hålls sextio dagar därefter. Efter blodbadet den 10 april krävde de röda regeringens omedelbara avgång. Gårdagens förhandlingstrevare öppnar en dörr för regeringen.
-Det är en kompromiss om tidsplaneringen och regeringen borde finna den acceptabel, sa Veera. Han krävde samtidigt att regeringen ska tillsätta en oberoende kommission med uppgift att klargöra vem/vilka som var ansvariga för dödandet den 10 april.
-Om regeringen accepterar vårt förslag kommer vi att förhandla och när en uppgörelse nåtts upplöser vi demonstrationen och landet kan återvända till lugn och fred, förklarade Veera
Samtidigt visade de röda att de är beredda till en stor flexibilitet genom att symboliskt dra sig tillbaka hundra meter från de främsta barrikaderna mellan deras bas och affärskvarteret på Silom Road. Polisen svarade med att också flytta sina positioner.

.

De röda drog sig tillbaka 100 meter och sträckte fram en hand.

Samtidigt visade arméns ÖB, general Anupong Paojinda återhållsamhet när han talade till 200 officerare samlade till ”strategisk genomgång av situationen”. Bangkok Post skriver så här om genomgången.
-Arméchefen general Anupong Paojinda uteslöt i går användning av våld för upplösa demonstrationen- för att undvika stora förluster på båda sidor, skriver BP.
Tidigare har han sagt att den politiska krisen måste lösas med politiska metoder inte med vapen.
Det låter resonabelt. Men generalens förklaring lämnar stora frågetecken. Han sa nämligen att rödskjortorna är farliga och beväpnade, att 400 av dem har vapen och att flera tusen har stridsvana. Enligt honom har de granater och granatgevär, och automatgevär som de tog ifrån soldater den 10 april. Generalen varnade också för att ett angrepp på de röda i Bangkok kunde starta upplopp på andra platser i landet.

.

Öga mot öga. En bräcklig maktbalans.

Hur ska man tolka generalens hållning? Är det en ursäkt för att inte ingripa militärt, eller ett sätt att motivera en kommande attack på de röda? De är ju ”farliga”. Bara den kommande händelseutvecklingen kan besvara den frågan.
Just nu är det i stället regeringen, vissa militärer, regeringspartiet PAD(de gula), kända personligheter och tillåtna media som kräver handling och blod. Den främste höken är en viss Prem Tinsulanonda, en före detta premiärminister som låg bakom statskuppen mot Thaksin 2006.  Prem styr i Kungens personliga råd, som utses direkt av Kungen. Rådet ger makt och personlig rikedom. Prem och rådets andra medlemmar ser naturligtvis de röda som ett dödligt hot mot deras position. Kungen är oantastbar i det thailändska samhället, mer en gudomlighet än människa. Men bakom honom finns ingenting som kan ta hans plats och hans dagar är räknade. Det kan sägas på en blogg i utlandet. Att på plats insinuera att Kungen är döende ger omedelbart ett hårt fängelsestraff.

.

För de flesta i Thailand står Kungen över allt jordiskt.

Utan Kung inget kungligt råd. Därför drar Prem och rådet i många trådar och använder sina pengar till att finansiera de så kallade flerfärgsdemonstrationerna i vitt, rosa, gult och blått. Men grundfärgen är PADs gula färg som är dagen måndags färg och den dag Kungen föddes på.
I de media som slipper censuren blir tonen allt mer högljudd. Det krävs handling. Till och med den vanligtvis avvägda Bangkok Post kräver handling på sin ledarsida.
-Oskyldiga människor har dött och fler kommer att dö så länge mobben härskar och så länge anarkins krafter tolereras, skriver tidningens ledarskribent i dag 24 april.
Tonen är typisk för etablissemanget och föraktet för landets fattiga och exploaterade medborgare sticker fram.

.

I sex veckor har de röda beslutsamt försvarat sina positioner.

Från regeringens sida manövreras det ihärdigt för att stärka maktställningen. För att kontra korruptionsåtalet mot PAD säger parlamentariker från PAD att de samlar bevis för ett åtal mot Puea Thai Party , som är en fortsättning på det parti som den landsflyktige miljardären Thaksin ledde. PAD säger att en parlamentsledamot från PTP vid flera tillfällen talat till de röda och uppmanat dem att fortsätta kampen. Enligt PAD är detta olagligt och måste bestraffas med att PTP upplöses eftersom det råder undantagstillstånd och att de rödas möten och demonstrationer är olagliga. Dubbelstandarden sticker i ögonen eftersom PAD inte anklagar de egna ”gulskjortorna” för att bryta undantagslagarna när de dagligen samlas på Royal Plaza för att kräva ett militärt ingripande mot de röda.
Sammantaget är det därför ännu för tidigt att vara optimistisk över vad som komma skall. De röda har tagit initiativ för att undvika blodiga sammandrabbningar. Arméchefen håller tillbaka sina hökar. Men regeringen Abhisit och den elit som har allt att förlora på en demokratisk utveckling i landet visar sin avsky för ”packet från norr” och kräver militär handling.
Fredlig lösning eller blodbad? Allt hänger i en skör tråd.


PS: Sent på lördag eftermiddag lokal tid beslutade regeringen att säga nej till de rödas plan. Vad innebär det? Troligen att regeringen beslutat sig för att använda våld för att bryta de rödas motstånd. Oavsett hur många människoliv det kan kosta. Thailands makthungriga elit kommer än en gång att ha blod på sina händer. Makten är allt. Folket intet.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,GP1,GP2,AB1,EXP1,DN3,AB2,

Bloggare: Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 svar på ”Thailands långa kris

 1. Jag vet inte vilken erfarenhet författarna till denna blogg har av Thailand. Själv bor jag i Thailand stora delar, är gift här och har en stor del av min frus familj tillhör rödskjortorna.

  Bloggen innehåller många fel och framställer rödskjortorna som enbart goda som vill ha demokrati och regering/polis/militär som hökar som gärna dödar ”packet från norr” (citat från bloggen) för sin egen makts skull.

  Sanningen är förstås mycket mer komplicerad. Rödskjortorna demonstrerar olagligt, misshandlar oliktänkande, dödar militärer, är beväpnade med bambuspjut, pistoler, automatvapen och granater och deras ledare hotar med gerillakrig i hela Thailand.

  Är rödskjortorna fredliga bönder från norr som bara vill ha ett demokratiskt Thailand? Eller är de flesta rödskjortorna manipulerade av eliten som leder rödskjortorna för att de själva vill nå makten?

  Gulskjortorna är inte bättre, men de framställs inte heller i någon positiv dager i bloggen.

  En blogg ska ju vara partisk och föra fram en eller flera personers personliga åsikter – och det är precis dem de gör i denna blogg. Sanningen innehåller den inte.

 2. Stefan, läst inte så mycket thailändsk beroende nyheter som bangkokpost/the nation. Dem är ägda av staten.

  Allt som skriven av denna bloggaren, stämmer 100%.

  Många röda är faktiskt trött på högsta thailändska institutionen nu.

 3. Stefan. Hur ska fredliga bönder som vill ha ett demokratiskt Thailand gå till väga i en militärdiktatur enligt dig? Militären bär ju vapen och använder dem mot rödskjortorna. Har de inte rätt att försvara sina liv?

 4. Jag har varit bosatt i Thailand i ca 15 år och instämmer med denna mycket goda analys av läget. Den nuvarande regeringen har tillskansat sig makten med hjälp av militärkuppen och den odemokratiska konstitutionen som kuppmakarna och deras allierade tvingade på det thailändska folket. Min Thai fru som är akademiskt utbildad avstod från att rösta, då hon och många av mina bekanta genomskådade elitens maktspel. Folket ställdes inte för en demokratisk valmöjlighet, accepterades inte konstitutionen skulle en annan väljas, med ännu mer makt för miltärerna. Thaksin Shinawatra är dessutom i en aspekt dömd i en politisk jippo rättegång, landköpet på Rachadaphisek. Demokraterna har tagit emot 258 miljoner THB från ett bolag under rehablagar, det maximala beloppet är 10 miljoner och ett bolag i rekonstruktion har ju givetvis inte laglig rätt att lyfta pengar ur bolaget för politiska donationer, så nu faller dom på eget grepp och saker och ting går rätt till, vilket jag tvivlar på. Folket röstade fram PPP, men detta parti fälldes med hjälp av den nya konstitutionen, man hade använt 120000 THB för att påverka valutgången på ett ojust sätt! TRT upplöstes först, sedan PPP, sedan vann de rödas nya politiska parti Phue Thai val nummer tre!, men de mindre stödpartierna ”tvingades” med hot över till det demokratiska lägret. Så man har inte i ett val lyckats besegra de rödas politiskt allierade. I den nuvarande regeringen har handelsminsitern ett familjeföretag, en av Bangkoks lyxbordeller, Poseidon. Sådan verksamhet har en av ministrarna i Abhisits regering, det förekom också traffiking av ryskor där, ja bodde på andra sidan gatan och funderade ibland att göra en artikel om Poseidons verksamhet, landet där prostitution är förbjudet, men tillåtet för de rika och välbeställda och man platsar också i elitens regering som bordellägare! Ev placerade de röda en bomb utanför denna bordell för några veckor sedan, eller eventuellt var det en missnöjd kund! Handelsministern trädde fram och pratade om familjeföretaget Poseidon i media efter bombattacken! Det politiska spelet i Thailand saknar gränser, men Abhisit måste tänka sig för, beordrar han en ny attack på de röda, kommer han inte att kunna sätta sin fot på en thailändsk gata igen, det kommer att vara stora skottpengar på hans huvud. De som läser Bangkok post och Nation bör vara medvetna att dessa medier är extremt partiska och deras kolumnister politiska bluffmakare/nollor.

 5. Hej Håkan,

  Tack för en trevlig kommentar. Det är intressanta detaljer om livet i Thailand som du bidrar med. Kom gärna tillbaka med mer insiktsfulla kommentarer.
  Benny

Lämna ett svar