Finanskrisen

Vi är alla greker.

.

EUs medlemsländer och Internationella Valutafonden, IMF, tvingades slutligen att släppa hjälpen till den grekiska regeringen för att undvika en bankrutt innan mitten av maj. Hundratio miljarder dollar i lån under en period av tre år har nu Papandreous regering till sitt förfogande. De virrhjärnor på både höger- och vänsterkanten som mumlar i skägget om att ”varför ska vi hjälpa lata greker som inte arbetar tillräckligt” glömmer att det handlar om lån under vanliga kommersiella villkor.

.

Merkel har i det längsta hållit hårt i börsen.

Vi bör hellre rikta vår ilska mot den finansvärld som till att börja med skapade krisen med sin brottsliga verksamhet i skumraskpapper som satt miljontals människor på bar backe. Nu står de där igen och ger  uppnosiga råd till ”allmänheten” om att den måste strama åt livremmen och stå ut med slakten av den offentliga servicen. Allt för att rädda inkomsterna för de hajar som tvingat upp räntan på grekiska statsobligationer till svindlande höjder.

.

Finanskrisen har visat rätta ansiktet på de som fiskat i grumligt vatten.

Till det har de fått villig hjälp av kreditvärderingsbyråer som Standard&Poors och andra pyromaner på marknaden. Men när det gällde att hålla ett öga på det svindleri som Lehman Brothers och Goldman Sachs ägnade sig åt då var Standard&Poors och Moodys i stället glada supporters.
Nu är det den arbetande befolkningen och pensionärerna i Grekland som ska betala krisen. ”Socialisten” Papandreou tänker klämma dem som citroner för att minska statens underskott och skulder. Lönerna för de offentligt anställda fryses under tre år samtidigt som systemet med en 13e och 14e månadslön skrotas. I praktiken leder det till cirka 15 procents lönesänkningar. Pensionsåldern höjs till 67 år vilket är en förlängning på över tio år för vissa yrkesgrupper. Mervädesskatten, som ju alltid drabbar de fattiga mest, höjs från 21 procent till 23 procent. Nya regler ska göra det mycket lättare för privatägda företag att avskeda anställda.

.

Första Maj sa Greklands arbetare nej till Papandreous krispaket.

1a Maj var det stora demonstrationer i Grekland och de arbetandes fackliga organisationer visar att Papandreous krispaket inte kommer att genomdrivas utan starkt motstånd. I den kampen behöver de grekiska arbetarna, studenterna och pensionärerna vårt stöd. En seger för det grekiska motståndet är också det bästa försvaret för resten av Europas arbetare mot de planer som smids i Bryssel och medlemsländerna. Krisen ska betalas av den arbetande befolkningen. Det är de härskandes plan. Bankirerna och finanshajarna kan lugnt fortsätta sin kriminella spekulation mot länder och befolkningar.

..

Greklands öde kan avgöras av de herrar på Wall Street som tar sig för Universums härskare.

Det är alla progressiva krafters uppgift att sätta en käpp i det ekorrhjul som  Europas arbetare ska stängas in i.
Till Första Maj samlades ett stort antal antikapitalistiska organisationer i Europa till ett gemensamt uttalande till stöd för de arbetande i Grekland. Nästa steg blir att organisera stöd för den generalstrejk som hålls i Grekland 5 maj. För att dra vår bloggs strå till stacken publicerar vi uttalandet från 30 april och manar alla att stå solidariska med Greklands arbetare.
Vi är alla greker i finansens ögon.

************

Uttalande om den europeiska krisen av anti-kapitalistiska organisationers kollektiv.

30 april 2010
Den globala ekonomiska krisen fortsätter. Enorma summor har pumpats in i det finansiella systemet – 14 tusen miljarder dollar sammanlagt i USA, Storbritannien och euroländerna och 1,4 tusen miljarder dollar i ny bankutlåning i Kina- i ett försök att stabilisera världsekonomin.
Ändå återstår det att se om åtgärderna räcker till för att skapa en hållbar återhämtning. Tillväxten i de utvecklade ekonomierna är ännu tvekande medan arbetslösheten fortsätter att stiga. Det finns farhågor om att en ny finansbubbla växer fram i Kina.
Krisens utdragna karaktär – den värsta vi upplevt sedan trettiotalets stora depression – visar att orsakerna finns att söka i det kapitalistiska systemets verkliga natur.
Efter en våg av avsked fokuseras nu krisen i Europa till den offentliga sektorn och välfärdssystemet.
Samma finansmarknader som räddades tack vare statliga stödpaket angriper nu de ökade offentliga utgifterna som det medförde. De kräver kraftiga nedskärningar i de statliga utgifterna. Det är borgerlighetens försök att befria de ansvariga för krisen, speciellt bankerna, och föra över kostnaderna på den arbetande befolkningen, inte bara de anställda i den offentliga sektorn utan också på konsumenterna av offentlig service. Kravet på åtstramning och ”reformer” av den offentliga sektorn är bästa beviset för att nyliberalismen fortsätter att dominera politiken trots att den intellektuellt diskrediterats av krisen.
Grekland är just nu i stormens öga. Grekland är en av flera sårbara europeiska ekonomier, delvis på grund av skuldsättning under högkonjunkturen delvis på grund av problemen att konkurra med eurozonens gigant Tyskland. Under tryck från finansmarknaderna, EU-kommissionen och den tyska regeringen har George Papandreous regering rivit upp sina vallöften och annonserat nedskärningar motsvarande fyra procent av nationalinkomsten.
Grekland har lyckligtvis sedan 70-talet en imponerande historia av socialt motstånd. Efter ungdomsrevolten i december 2008  följde den grekiska arbetarrörelsen upp med en våg av strejker och demonstrationer som svar på regeringens krispaket. Vi gläds också över den isländska befolkningens nej till att betala bankernas skulder.
Greklands arbetare behöver all solidaritet från socialister, fackföreningar och antikapitalister. Grekland är helt enkelt det första landet som finansmarknaderna siktat in sig på. Andra står på tur i första hand Spanien och Portugal.
Vi behöver ett program med åtgärder som kan lyfta ekonomin ut ur krisen. Ett program som prioriterar människornas behov inte jakten på profiter och som tar en demokratisk kontroll över marknaden. Vi måste stå upp för ett antikapitalistiskt svar som sätter vårt liv, vår hälsa och våra arbeten före profiterna.
 • Alla nedskärningar i de offentliga utgifterna måste stoppas- stoppa ”pensionsreformerna”, hälsa och utbildning är inte till salu.
 • En garanterad rätt till arbete och ett offentligt program för gröna arbeten, industrier för förnyelsebar energi, och för renovering av alla privata och offentliga byggnader för att minska koldioxidutsläppen.
 • För ett offentligt bankväsende och ett finansiellt system under offentlig kontroll.
 • Sluta utpeka invandrare och flyktingar som syndabockar- legalisera dem.
 • Nej till militära utgifter. Ta hem alla västliga trupper från Irak och Afghanistan. Skär ned de militära utgifterna och upplös Nato.
Vi syftar till att organisera europeiska solidaritetsaktioner mot nedskärningar och kapitalismens attacker. En seger för de grekiska arbetarna kommer att stärka motståndet överallt.
Signerat;
Grekland: Aristeri Anasynthes, Aristeri Antikapitalistiki Syspirosi, Organosi Kommuniston Diethniston Elladas-Spartakos, Sosialistiko Ergatiko Komma, Synaspismos Rizospastikis Aristeras ; Syriza ;
Belgien : Ligue Communiste Révolutionnaire – Socialistische arbeiderspartij ;
Storbritannien: Socialist Resistance, Socialist Workers Party ;
Cypern : Ergatiki Dimokratia ; Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) ;
Frankrike : Nouveau Parti Anticapitaliste ;
Italien : Sinistra Critica ;
Irland : People Before Profit Alliance, Socialist Workers Party ;
Kroatien : Radnička borba ;
Nederländerna : Internationale Socialisten, Socialistische Arbeiderspartij ;
Polen : Polska Partia Pracy, Pracownicza Demokracja ;
Portugal : Bloco de Esquerda ;
Ryssland : Vpered ;
Schweiz : Gauche anticapitaliste, Mouvement pour le socialisme /Bewegung für Sozialismus, solidaritéS ;
Serbien : marks21 ;
Spanien : En lucha/En lluita, Izquierda Anticapitalista, Partido Obrero Revolucionario ;
Sverige: Socialistiska Partiet
Turkiet : Devrimci Sosyalist İşçi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi.
Tyskland: internationale sozialistische linke, marx21, Revolutionär Sozialistischen Bund ;
Österrike : Linkswende ;

Media:DN1,DN2,SVD1,GP1,SSD1,SVD2,SVD3,SVD4,Expressen,DN3,

Bloggare: Svensson,Jinge,Röda Malmö,Sjöstedt,Motvallsbloggen,Björnbrum,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

12 svar på ”Finanskrisen

 1. Pingback: Jinges Web och Fotoblogg » Aleris specialistvård stjäl skattepengar!

 2. Så här går det när man lever på grannens bekostnad. Det är alltid bra när någon annan står för notan.

 3. När du beklagar dig över att räntan i Grekland är hög så undrar jag bara… Vad skulle du vilja ha i ränta för att låna ut dina besparingar till Grekland?

  Med tanke på hur ekonomin i Grekland ser ut så tycker jag att 15% ränta är mycket billigt. Det finns trots allt en betydande risk att de inte kan betala tillbaka… Och då är pengarna borta.

 4. Sten,
  Om du läser innantill kanske du ska förstå att det inte handlar om behjärtansvärd verksamhet, men lån till en normal ränta. Lever banker på grannens bekostnad när de lånar ut pengar till dig? Det är säkert mer troligt att Grekland ska betala tillbaka sina skulder än om du skuldsätter dig upp över öronen.

 5. Student,
  Själv har jag inga pengar att låna ut. Det är samma sak med den absolut övervägande majoriteten av befolkningen i alla länder. De som lånar ut till staten (köper statsobligationer) är inga välgörare. De senaste decennierna är de de stora vinnarna. Först sänker de nyliberala regimerna skatterna och sedan lånar staten pengar av de rika för att kompensera skattebortfallet och säger sen att statsskulden blivit för stor så att statens utgifter måste minska (det vill säga välfärden) och att det inte är möjligt att öka skatterna på de rika. Sedan ska de fattiga via sina skatter betala räntorna till de rika som lånat sina pengar till staten. I USA kallades systemet för ”starve the beast”, svält ut besten. Receptet: Minska skatterna. Konstatera att statens inkomster minskar. Därför måste statens sociala utgifter minska. Och cirkeln är sluten. De rika som fått minskade skatter kammar hem räntor på sin utlåning till staten. De fattiga får mindre sociala ersättningar från staten, men knappast sänkta skatter eller lägre sociala avgifter.

 6. Pingback: Vi är alla greker – uttalande om finanskrisen « Röda Lidköping

 7. Benny Åsman,

  Om du inte är fattig som en kyrkråtta har du pengar at låna ut. Du har antagligen några kronor på banken eller i plånboken. Jag utgår ifrån att du också har en Allmän Pension. Någon annan kanske investar de penarna åt dig, men nog har du lite pengar som du skulle kunna investera för att stödja grekerna.

  Att sänka skatterna och låna pengar är ingen särskilt vanlig nyliberal politik. De destabiliserar ekonomin och gynnar inte precis de som har mycket att förlora. Där emot är det vanligt att man vill dra ner på de skatter som drabbar de med mycket resurser (utdelningsskatt…) och kompensera med att minska bidragen.

  Att låna ut pengar till staten är sällan något särskilt lönsamt projekt. Det är extremt tryggt, men du får knappast någon avkastning. En 3 månaders statsskuldväxel liger på 0.3% idag. Knappast ett sätt att suga ur staten och tjäna stora summor, Att äga aktier är betyligt mer lönsamt. De flesta som köper statspapper är fonder som behöver säkra en del av sitt kapital till minimal risk.

  ”Starve the beast” är en aktiv politik som drivs i en del länder, ja. Men den förutsätter en balancerad budget. Det påminner knappast om situationen i Grekland…

  I Grekland handlar det mer om att man accepterat att skattefusket är en nationalsport (30% av skatteinkomsterna försvinner i fusk) samtidigt som man kraftigt överbetalt statsanställda, vilka till en stor del har fått sina positioner via kontakter… Staten har helt enkelt slutat gynna folket, och i stället gynnar den mest de statsanställda…

 8. Pingback: I dag går drevet mot grekerna

 9. så mycket ord. kan ni inte skriva en hundradel och lägga resten av tiden på att hjälpa någon?
  eller bara njuta av tillvaron i tystnad utan att konsumera något.
  bara andas och njuta av naturen. i stan eller på landet.
  att leva som man lär.
  tar en oerhörd lång tid att praktisera.
  hela livet.

  drömmar om 68 och drömmar om Revolution är bara drömmar om att återuppliva er ungdom.
  INGEN i Sverige är fattig på riktigt.
  men det finns en massa människor som har det hårt.
  som samlar burkar. som tigger. som hotas av utvisning till våld och elände. barn som skäms för färgen på sitt skinn.
  för att de inte förstår världen runt omkring dem.

  sen finns det svenska pensionärer och äldre männisor.
  som är jävligt duktiga att slå sig för bröstet.
  och dränka världen i en jävla massa ord.
  tröttsamt.

  mvh

  Thomas Tibert.

 10. Thomas,
  Tydligen är vi inte ensamma om att ”dränka världen i en massa ord”. Du går inte själv av för hackor. Skillnaden är kanske att du skriver utan att ha annat att säga än att andra borde hålla tyst. Eller för att stapla dumheter som ”att INGEN är fattig”, de samlar bara burkar, tigger och hotas av utvisning.

 11. Pingback: Generalstrejk och demonstrationer i Grekland | Svensson

 12. Pingback: Vi är alla greker – uttalande om finanskrisen | Mullvaden

Lämna ett svar