Thailands kris över?

Regeringen säger att den vill förhandla.

.

Det tog sju veckor innan regeringen i Bangkok tog sitt förnuft till fånga och erbjöd de röda en väg ut ur krisen som inte slutar i ett blodbad. Det står klart att både regeringen och de röda nått ett stadium i tvekampen där ingen kan räkna med total seger och att alternativet till en kompromiss är militärt övervåld.

.

Premiärminister Abhisit föreslår nyval 14 november.

I går la därför premiärminister Abhisit ett förslag som de rödas ledare säger är intressant och troligen acceptabelt för dem. Regeringen föreslår nyval den 14 november. Men bara om  fem villkor först uppfylls.
-Monarkin måste hållas utanför politiken.
-Reformer som tar sig an den ekonomiska ojämlikheten ska antas.
-Media ska avhålla sig från journalistik som förvärrar sociala och politiska konflikter.
-En oberoende kommission ska undersöka det våld som brukats av säkerhetsstyrkor och demonstranter.
-Alla parter ska delta i en försoningsprocess.

.

De röda får mycket stöd av oranga munkar.

Enligt röda ledare ska rörelsen diskutera Abhisits förslag i dag tisdag. I en första kommentar till fredstrevaren sa en röd ledare att alla påtänkta åtal mot röda demonstranter för att de brutit mot utegångsförbudet måste läggas ned.

.

CRES kallar in militära beväpnade pansarfordon.

Det verkar emellertid som att regeringens högra hand inte vet vad den  vänstra sysslar med. Vice-premiärministern Suthep som också är chef för säkerhetsrådet CRES sa i går att planerna för ett slutligt angrepp på de rödas bas i centrala Bangkok finslipas och att beväpnade pansarfordon nu kallas in från andra delar av landet. Det är fordon för krigsbruk som enligt Suthep inte finns tillgängliga i Bangkok. Spelar regeringen med både piska och morot, eller är höken Suthep ute på egen hand för spela på de interna motsättningarna i maktens boningar?
Det kommer vi att veta inom kort.

.

Media: DN1,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 svar på ”Thailands kris över?

 1. Trodde i min enfald att slaveriet var avskaffat innan jag bosatte mig i Thailand.
  Är som Italien ett land som lever på Cosa Nostra, blodsbanden i familjen. Ordet MAFFIA förstår jag numera till 100%

 2. Nä, det blev ingen världsrevolution i Thailand. Ni är två gamla jävla smegmegubbar som lever kvar i 68-års idyllen.

 3. Sten

  Du som verkar så smart kanske kan förklara vad du menar med ”smegmegubbar”. ”Jävla”, vet vi vad det betyder. Kanske du har något alldeles nytt att bidra med? Vem vet. Du är kanske det här seklets nya geni.

 4. Hallå!

  Är detta ett steg i rätt riktning tro, tror du jag kommer kunna åka till Bangkok om 4 veckor? =)

 5. Allt är möjligt i Thailand. Amazing Thailand!
  Snart åker turister tillbaka till Thailand tror jag.
  Patpong behöver turister (särskilts män) och turister behöver Patpong.

 6. Nu var det ju iof inte första förhandlingen som regeringen bjöd in till. De satt i TV-direktsända förhandlingar redan i mars. Efter att ha hört den debatten är det inte konstigt att det dröjt med att ge efter för de röda. Problemet är ju knappast den stora mängden människor som längtar efter ett rättvisare samhälle, utan de rödas ledare som i klassisk revolutionär anda grips av maktbegär och skyr inga medel för att nå dit.

 7. Förvånansvärt tyst på denna blogg ang. den verklige ledaren bakom de röda, Thaksin. Har svårt att förstå ropen på ”demokrati ” när man har en ledare som så totalt åsidosatte de mänskliga rättigheterna (kriget mot narkotika, Thak bei för att ta två exempel) dessutom den arrogans med vilken han skötte sitt ämebete och berikade sig själv, familj samt medarbetare på Thailändska folkets bekostnad.

 8. Vore intressant att höra er´, bloggförfattares åsikt om denne märklige man, Thaksin och hans korståg mot narkotika, muslimer (i söder då) samt hans nära samarbete med juntan i Myanmar och diktatorn Hun Sen i Kambodja. Framför allt hur detta kan gynna den fattiga majoriteten i nordöst.

 9. Jag instämmer med Johan. Thaksin, är han Che Guevara för er, eller? Han är en maktgalen machiavellisk politiker som helst av allt skulle vilja bli diktator i Thailand, som sina polare i grannländerna. Snacka sedan inte om att han blev ”demokratiskt vald” och allt det där tramset. Han köpte sina röster. Frågan är vem som valdes mest demokratiskt, Hitler eller Thaksin? Förmodligen Hitler…

  Sedan kan jag bara skratta högt åt er som frågar om man snart kan åka till Thailand… löjligt. Jag bor i Thailand, inga problem. Så länge flygplatsen hålls öppen är jag tillfreds och det det finns ordentligt med bevakning vid alla infarter. Så ni kan lugnt komma hit. Fast fan vet om ni kommer hem igen om vulkanen på Island vaknar till på nytt. Råddigt att flyga i Europa. Lugnare här i Asien. Mindre paranoida terroristkontroller också, särskilt jämför med USA.

Lämna ett svar