Frankrike demonstrerar

Nej till Sarkozys pensionsreform.

:

I dag kommer hundratusentals franska arbetare och tjänstemän att mobilisera till försvar av den lagstadgade rätten till pension vid 60 års ålder.
Högerregering efter högerregering i landet har sedan 1995 försökt att riva upp det franska pensionssystemet för att förlänga pensionsåldern och införa privatisering och en koppling till kapitalmarknaderna. Och gång på gång har den franska arbetarklassen sagt nej på gator och torg.

.

.

I dag är det dags igen. Regeringen tänker höja pensionsåldern till 62 eller 63 år och sänka pensionerna. Motståndet mot ”reformen” är massivt bland landets löntagare. Det är också tydligt att det är en fråga som följer klasslinjer. Opinionsundersökningar visar att 62 procent säger sig beredda att demonstrera i dag. Hela 76 procent av de som röstar till vänster är för men bara 28 procent av de som röstar till höger.
Dagens strejk och demonstrationer över hela landet organiseras av alla större fackliga organisationer som CGT, CFDT, CFTC, FSU, Unsa och Solidaires. Den 20 juni tänker regeringen offentliggöra sin plan för hur pensionssystemet ska ändras. Omfattningen av protesterna i dag har därför stor betydelse för det fortsatta motståndet. Vi återkommer.

.

Media;

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Ett svar på ”Frankrike demonstrerar

  1. Att de aldrig lär sig där nere i grodätarlandet, är högern och kapitalisterna födda i farstun eller?

    De borde lära av föregångslandet uppe i norden, man ska naturligtvis låta arbetarregeringar stå för kraftiga nedskärningar av folkets välfärd, då går det som smort. Ute på de europiska randstatsöarna har högern i vart fall så pass mycket vett at de kallar in seriös och empiriskt framgångsrik expertis när folket ska bankas.

    Hade Sarkozy försökt sig på med vad arbetarledaren gjorde här hade fransmännen haft giljotinerna avdammade och i full gång. T.o.m. de auktoritetsbundna germanerna ger sig ut på gatorna när de försöker med betydligt mildare bankning av folket än vad arbetarpartier gjort här.

    Den store arbetarledaren från norden skulle förmodligen kunna hösta in miljardarvoden om det gick upp en taljdank för de enfaldiga kapitalisterna ner på kontinenten.

Lämna ett svar