EUs krispolitik

Bryssel på krigsstigen.

.

Vad gör man i Timrå på semester när det ösregnar? Skriver en blogg naturligtvis. Eller läser en god bok. I dag lyder prognosen regn hela dagen och då hinner jag med båda nöjena.

.

Herman van Rompuy skickade Sarkozy i repen.

I går samlades Europas regeringschefer i Bryssel för att samsas om hur den finansiella krisen, den så kallade statsskuldskrisen, ska lösas. Som aperitif för att skapa god stämning och optimism beslutades att Estland släpps in i eurozonen, som det sjuttonde landet med den gemensamma valutan.
Den stora tvisten stod mellan ”européer” och ”nationalister”. Inför mötet körde Sarkozy och ett fåtal anhängare hårt för att länderna med euron som valuta ska bilda en gemensam ”ekonomisk regering”, ett sekretariat med befogenheter att kontrollera de enskilda euroländernas budgetar och politik för att minska statsskulderna.
Men Angela Merkel med kraftigt stöd från EUs president Herman van Rompuy avfärdade idén och menade att de 27 i stället gemensamt ska övervaka de enskilda medlemsländernas budgetproblem och skulder.
Båda lägren är däremot överens om att det är tid för hårda restriktioner och åtstramning. Mitt i efterdyningarna av den värsta ekonomiska krisen sedan trettiotalet säger de att statsfinanserna ska stramas åt. Att den ekonomiska konjunkturåterhämtningen riskerar att skjutas helt i sank verkar inte vara ett problem. För nu ska de som äger statsskulderna, det vill säga de stora affärsbankerna och fonderna, övertygas att de kommer att gå helt förlustfria ut ur krisen.

.

De båda pekar inte alltid i samma riktning

Med Angela Merkel i spetsen startar nu därför Europas regeringar ett öppet klasskrig mot kontinentens arbetande befolkning. Det finns ingen begränsning i deras påhittighet att hitta sociala utgifter som kan skäras ned. Löner, pensioner, undervisning, vård, a-kassor och andra sociala skydd måste enligt de härskande ”reformeras” så att marknaden får nytt förtroende.
Till leda upprepar de stolligheterna att minskade lönekostnader för företagen leder till fler jobb och ökade investeringar trots att det inte finns en enda vetenskaplig undersökning som bekräftar det sambandet. Vad vi sett är i stället att företagen använder sina ökade vinster till att höja utdelningen till aktieägarna och att minska företagens egna skulder.
Effekterna av de beslutade åtstramningspaketen kan bli katastrofala. Den breda attacken på de arbetandes inkomster och sociala trygghet kan till att börja med sätta tvärstopp för den ekonomiska återhämtningen och kasta Europas ekonomi ner i en ny och ännu djupare recession än den som ännu biter oss i hälarna.

.

Men EUs race mot botten är inte bara en garanti för att massarbetslösheten och misären breder ut sig ännu mer. Den lägger också grunden för  katastrofala sociala effekter. När alla kollektiva system för trygghet bryts ner och ersätts med ”individens ansvar” öppnas dörrarna till ett samhälle där det sociala barbariet tar över. Solidaritet, gemensam kamp, kollektiv organisering och hållbar utveckling blir skällsord. Riksdagens beslut om att på nytt öppna dörrarna för kärnkraften är en del av vad som väntar oss om alla Merkel och Reinfeldtare får fortsatt fritt spelrum.

.

Media: DN1,DN2,SVD1,SVD2,AB1,

Bloggare: Alliansfritt Sverige,Röda Malmö,Sjöstedt,Motvallsbloggen,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

6 svar på ”EUs krispolitik

 1. Inte bara så att de ekonomiska eliterna bara tänker på sin egen profit, de undergräver samtidigt de framtida möjligheterna att göra mer av den varan – suck.

 2. Det är lätt att klaga på ”ekonomiska eliterna”
  verkligheten är sådan,att alltför många har haft allt för bra under för kort tid.Pengarna räcker helt enkelt inte till alla förmåner och utgifter.Antingen måste vi backa till 50talet,eller måste vi tämja Kapitalet med åtföljande kommunistisk ordning-dvs låtsas ekonomi.Situationen är av typ pat (för schackspelare)Och alla dessa miljarder som rullar-det är ju elektroniska pengar.bakom lurar hyperinflationen,misär och social oro-kanske revolution.
  Vilken tur at vi har Israel och Gaza.
  Något att yra om.Barnen i Gaza !
  vem minns gårdagens notis om barnen i Kirgizistan,som ligger på marken-döende,i hundratals.När läste du sits om kurdiska barn,
  deras hem bomabs ju just nu av turkarna.
  Ekonomi och politik hänger ihop ?
  Nej-media och Israel hänger ihop i dessa tider av oro och kriser.

 3. Borys,
  -Allt för många har haft det allt för bra under för kort tid, skriver du. Jag förmodar att du syftar på de 1% av världens hushåll som äger 38% av alla likvida tillgångar, det vill säga 43 000 miljarder dollar?

 4. Jag förstår inte mig på den gode Borys K. Alltför många har haft det allt för bra under för kort tid, vilka? Och varför var det för kort tid?

  Pengarna räcker inte …

  Pengar är ingen real resurs och dess mängd och borde inte ha någon betydelse för människas förmåga att utnyttja de verkliga reala resurserna som finns tillgängliga i ett land.

  Att säga att bara de som är tillräckligt rika har räd att arbeta är ju befängt, det blir inte mindre befängt vara för att den ekonomiska och politiska eliten i Europa nu säger så, att också papegojan Sahlin och hennes ekonomiske talesperson Östros säger så torde hissa varningsflaggor för normalt tänkande människor.

  Men vem vet det går som för en bowlinghall här i stan de fick slå igen, det gick så illa at folk slog så många strikes att poängen tog slut.

  Varför vi måste back till 50-talet för att få det bättre förstår inte jag, då fanns det inte en bråkdel av de pengar som finns nu och även realt sett var vi en bra mindre än hälften så välbeställda som nu.

 5. Klockrent Lasse. Bedrövigt att det i princip enda alternativet till nyliberalerna i Alliansen är ett rödgrönt alliansen light!! Vem tusan ska man rösta på, vem ska man stödja? EAP? Tyvärr har ju v också ’sålt’ sig för att om möjligt få ’leka’ minister. Tycker om det du skriver:pengar är ingen real resurs, undrar om gemene man fattar detta. Svenskarna:det sovande (o blivande egoistiska,lurade) folket-tror tyvärr att nyliberalerna i alliansen vinner igen. Det kommer inte att bli trevligt. Endast den starke överlever, dags att beväpna sig??

 6. Roger,
  Vänta med vapnen. Det är inte den starke som överlever. Det är alla tillsammans som ger styrka och möjlighet att stoppa den borgerliga politikens frontalangrepp mot allt som arbetarrörelsen tillkämpat sig under flutna decennier. Sprid dina kunskaper och delta i organiseringen av motståndet. Det är tusenfalt mer värt än en kalshnikov.

Lämna ett svar