Opposition i Israel

Röster i mörkret.

.

Alla i Israel sluter inte upp bakom den reaktionära regeringen Netanyahu och dess kriminella ockupationspolitik av palestinsk jord. Trots den hatiska propagandan mot de oppositionella inom landet finns det konsekventa motståndare till sionismen. Alternative Information Centre spelar en viktig roll i att visa det andra Israel, det Israel som kämpar för det palestinska folkets rättigheter och en annan politik i Israel till försvar av den femtedel av befolkningen som är palestinier och som behandlas som femtekolonnare.

.

Michael Warschawski- ett liv i opposition.

.

En av AICs grundare är Michael Warschawski som varit aktiv antisionist i snart 40 år. Så länge att han inte längre berörs av högerns och de ortodoxas spyor om ”självhatande judar” och förrädare. Här under kan du läsa en kort deklaration av Michael som attackerar den alltmer arroganta och våldsamma regimen i Jerusalem.

**************

Storhetsvansinne straffar sig.

.

-När Gud vill straffa någon gör han honom först galen.
Det verkar som att det gamla talspråket också passar in på stater eller åtminstone på staten Israel.
Den immunitet som det internationella samfundet, speciellt USA, gett Israel de senaste 62 åren driver Israel till dårskap och dess ledare har tappat all känsla för proportioner och förmåga att förstå vår omgivning och den värld vi lever i.
Det är som ett bortskämt barn som föräldrarna klemat bort i åratal, förlåtit vad de såg som ”lekfullhet”, tills det blev tydligt att de saknade all kontroll över barnet som slutar som en brottsling. Det är vad de gamla grekerna kallade hybris, en sorts känsla av arrogant övermakt, allt mer avskuren från verkligheten.

.

Vem tar Netanyahu efter?

Hybris leder Israel till att begå ett växande antal pinsamma idiotiska handlingar som exempelvis det barnsliga sätt på vilket Mosads agenter fastnade på övervakningskameror i hotellet där de mördade en Hezbollahledare i Dubai. Uppenbarligen ett amatörverk. Sedan fastnade en av agenterna i Polen och väntar nu snar utvisning till Tyskland. Vad inbillade han och hans kollegor sig? Att Polen saknar kapacitet att identifiera en man vars namn och foto distribuerats till polisen världen över? Eller att ett telefonsamtal skulle räcka för att Europa skulle glömma hela storyn?
Israels ledare och regeringskanslier har inte ännu insett flera globala förändringar som skett; perioden Bush är över och med den en automatisk immunitet för aggressiva brott och handlingar, att slakten i Gaza förändrade världsopinionens syn på Israel. Förr eller senare tvingas Israels regering att ta i beaktande, om än partiellt, de nya vindarna i världen. Den kriminella attacken på Freedom Flottila till Gaza gjorde även de mest vänligt sinnade länderna i världen rasande och ledde till en hittills aldrig sedd internationell isolering, den här gången till och med från USA.
Israels ledare är maktberusade och skrämmer alla i sin omgivning och kör likt en full bilist över allt i sin väg. De visar sådan hänsynslöshet att de lyckas förarga hela världen både vänner och fiender.

.

Med omänsklig brutalitet raserad Israel allt i sin väg i Gaza.

Omåttlig arrogans leder till ogjorda hemläxor och det i sin tur leder förr eller senare till misslyckanden. Den israeliska staten begår misstag på misstag och världens tolerans för dess brott minskar. Ett annat symptom på hybris är ovilja att dra slutsatser och lära sig av erfarenheter för att inte tala om att lyssna till vänskapliga råd.
Enda sättet att stoppa Israels galopp mot avgrunden är fallet självt eller en krasch mot en mur på vägen. Det är dags att frukta det värsta.

.

Media:DN1,DN2,GP1,AB1,DN3,SVD1,

Bloggare: Biology&Politics,Jinge;Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

10 svar på ”Opposition i Israel

 1. Pingback: Jinge.se » Mer krig i Mellanöstern?

 2. Pingback: Hamnarbetarna blockerar sjöfarten till stöd för Gazas befolkning | Svensson

 3. Pingback: Öka pressen mot Israel | Svensson

 4. Alla i Israel sluter inte upp bakom den reaktionära regeringen Netanyahu, det vet vem som helst. Det är inga nyheter att den femtedel av befolkningen som är palestinier behandlas som femtekolonnare – och det redan på 60-talets slut.

  Situationen kan endast ändras om de ortodoxa partierna inte har makten i Israel!

  Men är detta fredliga ”aktivister”?

  * http://www.youtube.com/watch?v=wSYjuDEZw1w
  * http://www.youtube.com/watch?v=6TxchZ39e-s
  * http://www.youtube.com/watch?v=NOvxNSlmMQU

  Vem ljuger nu?

 5. Psykologiserandet av israels natur, tal om lekfullhet och immunitet är ju absurt. Detta är motsatsen till verklighetsbeskrivning.

  Israel grundades av judisk européer som just upplevt förintelsen. De upplevde motsatsen till immunitet, de lever i förintelseskräck, fortfarande. I egna ögon leker de inte, de överlever. När EU klagar minns de vad som hände i Europa 1941-45, i deras ögon har vi inget att säga utom förlåt. De omgivs av genomkorrumperade diktaturer med medeltida rättsuppfattning och sovjetisk militärteknik. De vet att med islam finns ingen kompromiss, och hade araberna kunnat, vore de alla döda eller fördrivna.

  Det har varit läge att frukta det värsta hela tiden. Den som utsätts för brott för beteendet vidare. Israels grannar lever faktiskt farligt, därför att judarna gör det. Ställda inför förintelse en gång till finns antagligen israeliska ledare som kommer att vilja förinta motståndaren, och som faktiskt kan göra det. En egenskap hos Israel är att det finns israeler som kan erkänna motståndarens synpunkt, och får överleva. Undrar om motsatsen också finns, muslimer som kan se orsaken till Israels existens, och erkänna den, och som får överleva? Man ser inga i massmedia, däremot vimlar det numera av psykopater som låtsas som att judeutrotningen är en bluff, men samtidigt hävdar att något motsvarande pågår mot muslimerna.

  En illavarslande association är ”Gaza” med ”gasa”. Medan vi sitter på vår gräddhylla och har åsikter försöker bägge sidor därnere överleva. Ena sidan propagerar judehat och förintelse, den andra att de motståndaren ska nöja sig med de 99% av territoriet som redan är muslimskt. Det är nog för mycket begärt.

 6. sl;
  Jag vet inte vem som psykologiserar. Du ser väl skillnaden mellan en torr analys av historien och en krönika, vilket är vad Michael Warschawski skrivit den här gången. Då kan man använda liknelser och lek med ord på det sätt han gör. Jag känner honom sedan mer ä 35 år och vet hur han konsekvent under hela sina aktiva tid försvarat palestiniernas rättigheter samtidigt som han står upp emot religiös fanatism i alla läger.
  Jag håller inte med dig om att et är ”förintelseskräcken” som driver det israeliska samhället. Den sionistiska visionen grundades långt innan förintelsen i nazisternas läger. Och ärligt talat är de israeliska härskarna inga drömmare. De vet mer än väl att ingen i deras omgivning kan hota Israel militärt.
  Det tysta stödet från Europa och det öppna stödet från USA ger Israel alla kort på handen. Det är det som gett dem idén att de kan uppföra sig precis hur de vill utan att det medför politiska konsekvenser.
  Men just nu kommer det största hotet mot den israeliska staten innifrån. Mer än en miljone extrema ortodoxer sliter samhället i stycken genom att vägra den världsliga rättvisan styra. De avfärdar att Högsta Domstolens har rätt att ta beslut som berör deras liv. I regeringen sitter ministrar som håller med dem och Netanyahu backar inför de europeiska ortodoxas vägran att låta andra ortodoxas barn gå i samma skolor som deras egna barn.
  Läs exempelvis Gideon Levis krönikor om den ”interna faran” får du en tydlig bild av vad som rider mara med Israel i dag. Inte är det ”förintelseskräck” i alla fall.

 7. Sionismen bygger på nationalism och judeförföljelser i Europa under 1800talet. Israel är grundat på förintelsen, av dem som flydde Europa 1945-48. Israel är kringränt och kan välja på att gå under eller slå sina fiender. De har inget handlingsutrymme. Iran med kärnvapen kan hota Israel militärt. Om Israel uppförde sig hur som helst gasade de araberna på västbanken och i Gaza, och var av med problemet, de skulle utföra det folkmord som islamisterna ljuger om, eller torpederade fiendens skepp innan de var i närheten.

  De ortodoxa judarna är islamisternas spegelbild, och skadar Israel på samma sätt som politisk islam skadar arabvärlden. Maran som rider Israel är dess arabiska omvärld, det är den man för krig med, och förintelsehistorien. Irans diktator hånar alla öppet, planerar för mera utrotning, och förser sina underhuggare med raketer, än så länge med vanliga krutladdningar.

 8. sl,
  I den här diskussionen finns det ingen väg framåt. Du kan ju inte ens se skillnad på ockupant och ockuperad, förtryckare och förtryckt.

 9. I den här konflikten finns ingen väg framåt, för de erkänner inte varandras rätt att existera. Däri ligger problemet. Du och jag är betydelselösa, vi tittar på, de krigar med eller utan oss. Du driver en hemsida som låtsas att allt är ena sidans fel, att den ockuperar. När jag påpekar att den kunde välja på att förintas eller kriga vill du slippa höra det. Skönt med bara likatroende i omgivningen ?

 10. Pingback: Blockad av israeliska fartyg samt gods till och från Israel

Lämna ett svar