Hamns blockad av Israel – ledstjärna för LO

.

Nu går Svenska Hamnarbetarförbundet från ord till handling. I morgon inleder man en blockad av Israel och blir med sin vägran att hantera varor från och till denna senfödda kolonialmakt en länk i en internationell hamnarbetaraktion.

.

.

LO – inte minst med Wanja Lundby-Wedin som det mäktiga Europafackets ordförande borde omedelbart ställa in sig i leden. De där vackra orden om internationell solidaritet som man sjunger om på kongresser och muttrar om på kursgårdar ska självklart betyda något också i verkligheten. Mona Sahlin och Lars Ohly har bara några timmar kvar att gå ut offentligt och ställa sig bakom aktionen. De borde tillsammans besöka en av de hamnar där blockaden får konsekvenser och krama om denna solidariska arbetargrupp. Sluta dalta med Stockholms välmående och alltmer välgödda överklass och res de röda fanorna! Vi läser dessutom i dag att socialdemokraternas vice ordförande i sin International, Israels krigsminister Ehud Barak,  under vad som måste ha varit en paus i den egna  Internationalens möte i New York just nu, lämnat sina kamrater för att uppmana FN att skrinlägga sina planer på en oberoende utredning av massakern på Ship to Gaza. Hur länge kan han ha den svenska socialdemokratins stöd?
Så här skriver hamnarbetarna om sin blockad:
”Svenska Hamnarbetarförbundet har tidigare agerat som pionjärer i svenska bojkotter mot militärjuntan i Chile och apartheidregimen I Sydafrika. Från och med den 23:e juni tänker vi inte längre  hantera containrar med israeliska viner, frukt och grönsaker av märkena Jaffa, Carmel och Top, vegetariska halvfabrikat från Hälsans Kök eller läskedrycksmaskinen Soda Stream. Vi avser inte heller bidra till Israel-exporten av exempelvis Volvo-bussar, som användes för att transportera de hundratals människorättsaktivisterna från Frihetsflottiljen till israeliskt fängelse.
Den internationella hamnarbetaraktionens krav är samstämmiga med de som framförts av FN och många världsledare, men skillnaden är att vi nu går från ord till handling. Makt får aldrig vara detsamma som rätt, oavsett Israels historia eller militära styrka. Därför tar vi ställning mot blockaden av Gaza, och för att alla luft-, land och framförallt havsvägar till området ovillkorligen måste öppnas.
Björn Borg
Förbundsordförande Svenska Hamnarbetarförbundet
Erik Helgeson
Förtroendeman, Hamn4an”
.

.

Som vanligt när någon vänder sig mot den israeliska statens förtryck av den palestinska befolkningen, möts detta av en flod av anklagelser om Hamassympatier och antisemitism mm. Det finns även hot om våld med i bilden. Hysterin i frågan lär gå över till storm när det israeliska godset blockeras i morgon. För den som vill vara påläst när det gäller vad som är Hamnarbetarförbundet verkliga åsikter kan det vara bra att läsa hela uttalandet som finns på Newsmill:


http://www.newsmill.se/artikel/2010/06/18/hamnarbetarna-nu-blockerar-vi-sjotrafiken-till-stod-for-gazas-befolkning

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,DN2,DN3,AB1,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,Svensson,

9 svar på ”Hamns blockad av Israel – ledstjärna för LO

 1. Sen när har Wanja Lundby Wedin visat solidaritet med sina medmänniskor? Intelligensnivån kan ju knappast vara på högsta nivå när man på frågan om sin Gucci-väska utbrister; ”nej, nej, det är bara en kopia.”
  Jag antar att copyfabrikerna i asien jublar medan de franska konfektionsarbetarna fortsätter sitt kneg under hot om uppsägning

 2. Vart tog den solidariteten vägen nu när Turkarna bombade kurderna på irakisk mark?

 3. Du träffar nog huvudet på spiken, Erik. Vad du menar Danne, förstår jag inte riktigt. Vad har hamnarbetarnas solidaritet med palestinierna i Gazas ghetto med den turkiska regeringen att göra?

 4. Pingback: Jinge.se » Gazahjälpen fortsätter

 5. Att ”Gucci” Wanja och Louis-Vuitton Mona nog kommer att göra sig så osynliga som bara är möjligt när det gäller det här torde inte vara en speciellt vågad gissning.

  Det ska förstås bli intressant att se om ministerkandidaten Ohly har någon åsikt om Hamns aktion. Hos Ali Esbati som annars ägnar en stor del av sin blogg åt palestiniernas sak blev det ingen träff när man sökte på Hamnarbetarförbundet, hos den andre framträdande V bloggaren Sjöstedt var resultatet lika magert. Hamns artikel på Newsmill om aktionen har ju legat ute ett tag nu. Sjöstedt hade förvisso en artikel om S privatisering av Göteborgs hamn och att Hamn inte gick i SAPs ledband, men det var november ifjol.

  Det ska bli intressant att se hur mycket stöd de olydiga hamnarbetarna får från vad som är mer prominenta palestinavänner i Sverige.

 6. Pingback: Hamnarbetarnas blockad mot Israel igång | Svensson

 7. Pingback: När kommer Ikea med besticklådan Uzi?

 8. Där fanns ett meddelande från Vänsterpartiets presstjänst:
  … Hamnarbetarna gör därmed det Vänsterpartiet anser att Sverige och EU borde göra, och för det har de vårt fulla stöd. …”

  Nu väntar vi bara på att Ohly skriver en debattartikel som ger sitt stöd till blockaden.

  På LOs och SAPs webbplatser gick det inte at hitta något, troligen har Hamn inte fått ut sitt budskap tydligt nog, hos LO och SAP vet man förmodligen inte ens att det har startat en blockad?

  Endast GP och Ekot av de stora drakarna har nyheten på sina förstasidor på webben. AB, DN SvD och sydsvenskan verkar inte tycka det är en nyhet värdig förstasidan. Ekot var förstås undrande om inte detta stödde Hamas.

  Man får en känsla av att Palestinierna har många vänner när det inte riskerar att kosta något men när det kommer till skott blir ”vännerna” färre.

Lämna ett svar