När kommer Ikea med besticklådan Uzi?

.
Den israeliska armén står för det militära beskyddet av de judiska ockupanterna på Västbanken. Ikea står för möblemangen till deras ”bosättningar” som det så trivsamt och hemmamysigt brukar heta. Vi känner till bokhyllan Billy och barnstolen Gulliver från Ikeas kataloger spridda världen över. Snart kanske möbelkedjans kunder kan läsa om besticklådan Uzi…*

.

.

Om Ikeas medlöperi med ockupationsarmén kunde vi höra i morgonekot. Dagens ledare i den liberala israeliska dagstidningen Haaretz understryker en annan sida av den strukturella rasism som helt genomsyrar den egna statsbildningen.  Tidningen riktar sina strålkastare mot det absurda förhållande som gäller för medborgarskap i Östra Jerusalem. Regeringen tal om att ”ena” Jerusalem ( med den  verkliga innebörden av att fullborda den illegala annekteringen av hela staden ) handlar i praktiken om att landsförvisa så många palestinier som möjligt. Övergrepp som accelererar drastiskt. Den senaste statistiken är från 2008 då 4 557 palestinier fråntogs sina medborgarskap.
Vad har då dessa palestinier gjort för ont? Har de umgåtts med Al Quaida i någon av Afghanistans många bergpass? Inte alls. Haaretz ger två exempel på hur denna fördrivning i det tysta går till. De två föreläsarna, med doktors grad i elektronik, Immad Hammada och Murad Abu-Khalaf, är båda två uppvuxna i Jerusalem där deras familjer har bott i generationer. Studieåren samt konsolideringen i sina yrken tillbringade de inte i Tora Bora-bergens grottor hos pashtunerna utan på amerikanska universitet. tillsammans med helt vanliga amerikaner. Men när de skulle återvända hem blev detta omöjligt. Bägge hade de fråntagits sina medborgarskap. Hammada har tvingats att leva som papperslös i sin egen stad med risk för att när som helst bli deporterad. Abu-Khalaf har förvägrats rätten att ens komma hem på besök.

.

.

Det var inte här som Hammada och Abu-Khalaf fick sina akademiska meriter…

.

Ikeas roll som medspelare i ockupationen av Västbanken, deporteringen av palestinier från Jerusalem samt förvandlingen av Gaza till ett ghetto är en symmetri som bara kan kallas för outhärdlig rasism.
När Svenska Hamnarbetarförbundet i dag inleder sin blockad av israeliskt gods är detta en solidarisk handling där LO givetvis borde ha stått med, skuldra vid skuldra, med sina kamrater i detta kämpande fackförbund. Det är också en evig skam för den svenska socialdemokratin att man fortsätter att tiga tyst om att Israels krigsminister Ehud Barak kan ha kvar sin tunga post som vice ordförande i Socialist-Internationalen. Dess styrande råd hade möte den 20-22 juni i New York och utan minsta motspjärn från denna illustra församling ( Kent Härstedt var där från Sverige ) kunde Barak lämna diskussionerna för att begära av FN:s Ban Ki-moon att alla krav på en internationell granskning av attacken på Freedom Flotilla ska begravas i tysthet…
*För den som inte är hemmastadd med vapen och vapnens bruk är Uzi en berömd och synnerligen effektiv  israelisk kulsprutepistol.

.

.

På Ikeas karta över Israel ingår talande nog både Västbanken, Gaza och Golan. Foto: Cecilia Uddén SR.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,DN2,GP1,GP2,AB1,GP3,

Bloggare: RödaMalmö.Jinge,Svensson,RödaBerget,

8 svar på ”När kommer Ikea med besticklådan Uzi?

 1. Den svenska debatten om konflikten mellan israeler och araber är kraftigt förvrängd. Därför reagerar du och flera andra i Sverige på det sätt som du gör nu. Läs gärna t.ex. http://jp.dk/opinion/breve/article2087673.ece
  så får du kanske lite balans (och en liten övning i danska språket).

  När det gäller IKEAs policy i Israel så får du också tänka på följande. Västbanken ligger inte i Israel, det är utomlands kan man säga. Skulle svenska IKEA i Malmö (alltså i det svenskt ockuperade Skåne, ockupationen har pågått i några hundra år nu, se t.ex. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1514813.ab) leverera varor till t.ex. Danmark?

  Men om du trots allt vill bojkotta israeliska varor så föreslår jag att du börjar med de viktiga israeliska exportprodukterna. Det finns ju flera israeliska mjukvaru- och hårdvarudelar i varje dator och varje mobiltelefon som säljs i Sverige. Dessa är mycket viktigare är apelsiner som idag utgör bara några promille av Israels export. Alltså måste du först och främst bojkotta alla datorer och mobiltelefoner, annars blir bojkotten bara ett löjligt handviftande i luften.

  Lycka till!
  Kalle

 2. Det säljer bra, en blockad av israeliskt gods är en solidarisk handling med vänsterfalangen som riskerar att sitta kvar på oppositionsbänkarna.
  Hade man ämnat verkligen bojkotta israeliska varor så föreslår jag att du börjar med de viktiga israeliska exportprodukterna.
  http://www.youtube.com/watch?v=iHBvunVErJU
  Det finns ju flera israeliska mjukvaru- och hårdvarudelar i varje dator och varje mobiltelefon som säljs i Sverige. Dessa har ingen tänkt att bojkotta, det är ju enklare att vara utan apelsiner (som idag utgör bara några promille av Israels export.)
  Men att bojkotta alla datorer och mobiltelefoner, svider det för mycket!
  Med andra ord bojkotten är ett löjligt!

 3. Just det jag skriver. Bloggen anklagar Ikea för medlöperi. Med denna öppna rasism från IDF:s sida skulle man naturligtvis packa sina hylllor och sängar och dra. I stället accepterar man militärens diktat och använder sig av en karta där ockuperade områden ritats in som israelisk mark

 4. Anledningen till att det är förbjudet att leverera varor till det Palestinska områdena är att judar som kör ut varor då och då kommer tillbaka styckade. Palestinernas s.k. fredssträvand gäller tyvärr inte judar. P g a detta så är det förbjudet för judar att köra in deras områden. När judar tryggt kan vistas i palestinska områden så kommer det inte finnas några anledningar att inte leverera till dem.
  Det är också viktigt att påpeka att rör sig i princip fritt i hela Västbanken utan att någon attackerar dem (även inne i judiska bosättningar). Det finns ett fåtal extrema bosättningar där detta inte gäller, på samma sätt som det i Göteborg finns områden där det är farligt att vara på.

 5. Grundproblemet är naturligtvis att Israel på ockuperad mark, illegalt i strid med FN och internationell rätt, ockuperar Västbanken. Fördriver palestinier och ersätter dessa med judisk annektering ( bosättare). Dessa bosättare behöver ingen bosättning från Ikea för de har ingenting där att göra. Det finns säkert palestinier som kan köra ut Ikeas varor om så skulle vara. Om inte har Ikea dessutom en rasistisk anställningspolitik.

  Hur många chaufförer från Ikea har ”styckats”?

 6. Nu var det IDF som krävde att Ikea inte skulle köra ut till ”undermänniskorna”. Antagligen kan bokhyllorna användas som vapen. Med tanke på att innehållet i kökslådorna på hjälpkonvojen klassades som vapen av just IDF är det väl inte omöjligt.

Lämna ett svar