Vem ska utreda Totalförsvarets forskningsinstitut?

.

”Snabbt och stort behov av nya militärhelikoptrar” heter det i braskande rubriker. Denna slutsats av den tillsatta ”Militärhelikopterutredningen”, i regi av Totalförsvarets forskningsinstitut, presenteras i media som om det vore ett vetenskapligt påstående som inte kan ifrågasättas.
I själva verket består utredningen bara av en enda figur, den tillförordnade generaldirektören vid Totalförsvarets forskningsinstitut, Jan-Olof Lind. Uppenbart består hans forskning bara av han satt sin egen krigsiver på pränt. ”Vi” sägs ha ”ett stort behov” av tolv nya kraftfulla amerikanska helikoptrar. De muskulösa och starkt bestyckade amerikanska Black Hawks…

.

.

Lind drömmer självklart om ett utvidgat krig i Afghanistan. Det är där det ”stora behovet” finns. Med amerikanska helikoptrar byggda för strid kan ”vi” lättare samordna oss med NATO och på så sätt döda fler afghaner som inte vill se främmande trupp på sin mark. Det glunkas ständigt om att ÖB dessutom vill se Jas Gripen i regelrätta stridsuppdrag. Då med kommendering under den general McChrystal som leder Obamas krigsoffensiv. Eller den general som kommer efter den alltför pratsamme McCrystal som nu hamnat i limbo…
Vad som behövs är givetvis helikoptrar som kan användas vid olika katastrofer i Sverige. Punkt slut. Den fråga som i stället borde diskuteras är vem som ska granska Försvarets forskningsinstitut. En till stora delar hemlig organisation, med nästan tusen medarbetare avlönade av oss skattebetalare, som arbetar åt både Försvarsmakten, Saab, EU och 24 andra länder. Där kryllar av mystiska medarbetare som kunde passa bra i någon av Stieg Larssons eller Jan Guillous romaner. En rödgrön regering värd namnet skulle givetvis upplösa hela skiten!

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I presen: SVD1,SVD2,AB1,SVD3,SVD4,GP1,

Bloggare: Teckentydaren,Jinge,Svensson,RödaMalmö,RödaGöinge,

Ett svar på ”Vem ska utreda Totalförsvarets forskningsinstitut?

 1. Det som sägs att det behövs helikoptrar för att fylla den bristen av helikoptrar som vi som nation har!

  Likväl för vår insats i afghanistan, kommande insatser men främnst för sveriges användning. Blackhawk helikoptern är ett alternativ om man vill ha TRANSPORT HELIKOPTRAR men jag skulle inte satsa massa pengar på ett gammalt system som jänkarna själva är på gränsen av att byta ut.

  Av samma anledning som att rusta upp våra gamla är ett dåligt beslut. De är gamla och har inte kapaciteten för den sortens uppgifter som ligger runt hörnet. Dessutom som gamla system är väldigt dyra att underhålla vilket gör att den ekonomiska vinst i att rusta upp snabbt äts upp av rena underhållskostnader på ett system som ändå snart måste bytas ut.

  Effektivast och långsiktigt mest ekonomiskt är att köpa nytt!

  PS. Katastrofhjälp är inte FMs huvuduppgift. Väpnad strid är.
  Alltså ska helikoptrarna vara utrustade för att kunna användas för stridsuppgifter vilket alla våra är idag!

Lämna ett svar