Lars Ohlys Via Dolorosa

.
När den korsfäste Jesus till sist gav upp andan sägs att ”Det blev mörkt i hela landet. Att förlåten i templet rämnade i två delar. Jorden skakade och klipporna rämnade”.
När DN i midsommarhelgen berättade att Lars Ohly till sist spikats fast av Mona Sahlin och gett upp andan för allt EU-motstånd. Då var det Midsommar och som vanligt ljusare än annars i hela landet. I våra hem var det inte ens någon enstaka gardin som fladdrade till och än mindre var det några klippor som sprack…

.

Det kanske suckades över sill och jordgubbar hemma hos en del nostalgiska vänsterpartister. Men Lars Ohly och hans parti har vandrat sin Via Dolorosa eller Smärtornas väg ända sedan det blev klart att Vänsterpartiets strategiska mål reducerats till något så simpelt som att få sitta i en nyliberal regering tillsammans med SAP och Miljöpartiet.
I det dokument som DN publicerat accepteras både EU och NATO som institutioner för fred och säkerhet:
”EU är en central utrikes- och säkerhetspolitisk aktör. FN:s säkerhetsråd kan ge andra regionala organisationer, som exempelvis EU, Nato och AU, Afrikanska unionen, uppdraget att leda en fredsbevarande operation. EU har utvecklat sin kompetens att leda alltmer komplexa operationer. Sverige har deltagit i praktiskt taget alla fredsfrämjande insatser som EU har genomfört. En rödgrön regering anser att även EU:s insatser ska ske med ett FN-mandat. Sverige ska fortsätta det aktiva engagemanget och deltagandet i internationella insatser inom ramen för FN, EU, Nato och OSSE.
I dagens huvudledare konstaterar DN att ”Vänsterpartiet lägger sig platt i EU-politiken”.  Aftonbladets dito hälsar Ohly ”välkommen till Bryssel” och på sin hemsida förkunnar vänsterpartisterna nyfrälsta och trosvissa att ”De Rödgröna ska vrida EU åt vänster”. I SvD är Folkpartiets Birgitta  Ohlson både nymornad och sur. ”Den gemensamma plattformen är ingenting annat än socialdemokratins politik”, menar hon. Men varför i all världen bråka om det? Varför förvånas ministern över att hjulen är runda?

.

Lars Ohly har nu accepterat SAP:s EU-politik
Den återuppståndne Ohly, han skrattar lika glatt som alltid och konstaterar i Ekot att när det nu i Lissabon-fördraget blivit klart att det militära och ekonomiska samarbetet inom EU förstärkts ”får vi inom ramarna för detta försöka ladda in så mycket radikal politik som möjligt”.
Jonas Sjöstedt, sedan länge välkommen som parlamentariker för v i Bryssel,  nu riksdagskandidat för partiet i Västerbotten, tycker  inte heller att det hela är något att orda om:
”Men visst finns det skrivningar i överenskommelsen som jag hellre hade varit utan. Dit hör det okritiska stödet för EUs militära samarbete. Det speglar tyvärr den utveckling som EU redan har genomgått när Lissabonfördraget trumfades igenom mot folkviljan i flera medlemsländer. Tyvärr är det detta EU-fördrag som gäller även om vi får en rödgrön regering….”
Detta när den sociala revolten mot kapitalismens kris och EU rasar i många europeiska länder samtidigt som socialistiska och antikapitalistiska partier och grupperingar diskuterar en gemensam politik för att spräcka EU:s glashus och störta dess institutioner ner i det grus där de hör hemma…

.

En utsatt äldre kvinna  vid en massdemonstrationi Bukarest mot regeringens nerskärningar i den sociala budgeten. Hon är ett av offren för EU:s ekonomiska diktat för Rumänien. I bakgrunden den polismakt som de rödgröna  både vill stärka och samarbeta med…

.

Jag avrundar i dag med att citera en bitsk kommentar till Sjösteds blogg. Den talar för sig själv:


Kenta,

Jag har länge vart ganska ”pissed off” på samarbetet med sosseborgarna och grönmupparna. Den här skiten, tillsammans med att vänstern fullständigt verkar sakna stake att få till ett snabbt tillbakadragande från Afghanistan i förhandlingarna med sosseborgarna gör att jag, hur jävla sorgligt det än känns, nu överger vänsterpartiet.

EU shiten är för mig ett kapitalets projekt att förtrycka arbetarklassen. Snacket om EU-kritik och att påverka innefrån är inget annat än bullshit…vi knäcker inte kapitalet på det sättet utan spelar bara med och stärker det. Som socialist (…ja kalla mig gärna kommunist) ställer jag inte upp på det och har vänsterpartiet inte stake att stå emot ja då tackar jag för mig.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,DN1,DN2,DN3,DN4,AB1,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,JonasSjöstedt,

5 svar på ”Lars Ohlys Via Dolorosa

 1. Inte heller på sydliga breddgrader kunde seismiska konvulsioner noteras som reaktion på V:s förväntade traskande på sin golgatavandring. Men de har ju traskat så länge nu att ingen torde reagera mer än borgerliga ledarsidor som av naturen har lite besvär med att skilja på vänster och höger.

  Som av en händelse hade jag precis tittat i en Grassmanbok från strax före valet 1985 och noterade hans iakttagelse av VPK på den tiden. Man blir då en aning förundrad över hur folk i nådens år talar om V som om de nu gör något udda och märkligt, avviker från den rätta läran osv. Om vi litar på Grassmans observation så handlar det om samma gamla rövslickare av makten som är helt utan moral, heder och ära.

  ——
  Enligt min mening är det ett hälsotecken med den intensiva diskussion som nu pågår inom SAP rörande den ekonomiska politiken. De stora frågorna och den viktiga debatten om svensk ekonomisk politik förs nu inte mellan de borgerliga och socialdemokratiska blocken utan som alltid inom arbetarrörelsen.

  I denna situation är det med stor bestörtning de progressiva inom socialdemokratin kunnat konstatera att de avgörande regeringsförslag som dikterats av socialdemokratins åtstramarfalang inom finansdepartementet kunnat lotsas genom riksdagen med hjälp av VPKs stöd samt hjälpts i debatten med hjälp av entusiastiskt stöd från näringsliv och de borgerliga.

  Den förödande devalveringen med begränsade exportstimulanser och en förkvävande reallönesänkning och konsumtionsdämpning för de tre fjärdedelar av ekonomin som inte är export var en administrativ åtgärd som regeringen ensam har ansvaret för. Momshöjningen 1983 som ytterligare förstärkte konsumtionsdämpningen och i sig bör ha slagit ut tiotusentals sysselsättningstillfällen kunde emellertid lotsas genom riksdagen enbart med VPKs hjälp. Det är en bitter ironi att en isolerad regering utan stöd i det senaste valprogrammet med VPKs hjälp kan köra över en majoritet inom det egna partiet, en majoritet som i detta fall hade en bättre ekonomisk analys och som blott ville fullfölja det bästa inom socialdemokratisk tradition och ideologi.

  Nu två år senare tycks denna tragiska procedur upprepas. Kjell-Olof Feldt har inte tillräckligt stöd inom det egna partiet för sitt senaste oöverlagda och motsägelsefulla sparpaket. Han kan inte heller ge några som helst ekonomiska sakskäl för en ytterligare åtstramning av svensk ekonomi – andra än de ohållbara och fullständigt feldefinierade finansiella begrepp som våra politiska motståndare satt i hans händer. Återigen finns bara en möjlighet att tvinga igenom nya arbetslöshetsskapande konsumtionssänkningar till förmån för ytterligare vinstökningar: samverkan mellan åtstramarfalangen inom socialdemokratin och ett VPK som i riksdagen av outgrundliga skäl sagt sig vilja stödja åtgärderna.

  Det är svårt för en utomstående att bedöma bakgrunden till att VPK nu åter är villigt att hjälpa Kjell-Olof Feldt att köra över en majoritet inom sitt eget parti. Är skälet en vilja att bli tagen på allvar av de stora pojkarna i riksdagen?

  Man bör också ha klart för sig att Sverige över huvud taget inte har något budgetunderskott enligt traditionell Ernst Wigforss-terminologi. Driftsbudgeten är överbalanserad och hela det s k underskottet i offentlig sektor motsvaras av investeringar i vägar, sjukhus, datorer och skolor.
  Kan någon människa då förklara för mig hur en arbetarregering kan fortsätta en destruktiv ekonomisk politik, hårdare åtstramningar än t o m de borgerliga tillgrep, med en femte devalvering på lika många år och med nya momshöjningar? Redan detta är svårt och har lett till den viktiga diskussion som nu pågår i hela landet inom socialdemokratin. Att därtill förstå att ett kommunistiskt parti till vänster om socialdemokratin kan ta på sig ansvaret för att en sådan politik genomförs över huvudet på en massiv opinion inom socialdemokratin är för mig inte möjligt.

  VPK har enligt mitt sätt att se det fulla ansvaret för momshöjningen för två år sedan och de nya skattehöjningar som bara kommer att driva oss ännu djupare in i stagnation. Utan VPKs stöd är Kjell-Olof Feldt som bekant helt maktlös. Utan dess stöd skulle den progressiva opinionen inom socialdemokratin få bli vägledande för den förda ekonomiska politiken.

  ALLTSÅ, Reinfeldt regimen är inte bra men Fredde har utan vidare rätt i att svensken är ta mig tusan ett sovande folk. Har man inte vaknat efter mer än tre decennier av folkhemsplundring och är det frågan om svensken någonsin kommer att vakna.

 2. Förändra inifrån, den har man hört förr. Det var väl den valsen som man drog för svensken när sosse-etablissemanget lurade in Svensken i den politiska delen av EU (den ekonomiska var vi redam med igenom EES avtalet). Man ljög och fabulerade så det stod härliga till när man fantiserade om att vi hade undantag från det ena och det andra. När EUs avigsidor kom på tal så skulle taskspelarna Carlsson och Sahlin m.fl. minsann förändra EU inifrån, någon som tycker de lyckats med detta projekt?

  Kapitalisterna hade förstås klart för sig vad det var fråga om, som t.ex. Peter Wallenberg:

  Inträdet i EG kommer att medföra de mest dramatiska förändringarna i Sverige på 100 år – ja, kanske någonsin. Följden blir omfattande neddragningar inom den offentliga sektorn, frysta transfereringar och privata lösningar inom samhällsservicen.

  … han skrattar lika glatt som alltid …

  Är det nåt jag retar mig på så är det detta att ledande politiker oavsett vad det gäller hela tiden står och flinar som idioter. De har förmodligen alla samma mediekonsulter som sagt till dem att man alltid ska vara ”glad och positiv” när man syns i rutan.

 3. God kväll Lasse. Tack för dina fina inpass. Trots den ljumma sommarkvällen blir också jag riktigt förbannad…

 4. Roligt att du är tillbaka Göte! Nu får du se till att skydda den där &%¤# kabeln. Kan ni inte träna hunden att göra det?! Det där med ägget som hoppar i kokande vatten för att ”påverka kastrullen innifrån” är kul. Utrymmet till vänster om (v) borde nu vara stort som en fotbollsplan. Eller är det litet av andra skäl, trots ett stort tomrum i det partipolitiska spektrat? Hmmm

 5. Hejsan Dick! Dessvärre är det nog så att hunden tycker det är jättekul att gräva upp kablar…

Lämna ett svar