Dödade norska soldater – Ett enat storting bär ansvaret!

.

Ett Eko från framtiden

.

Det är svårt att avgöra var ekon kommer ifrån. De rullar runt och kastas fram och tillbaka.
I politiken kan de komma både från det förflutna och från framtiden.
I samband med att de Rödgröna i Sverige i helgen blev överens om positiva skrivningar när det gäller NATO:s roll som ”säkerhetspolitisk aktör”  /efter beslut i FN:s säkerhetsråd/, upprepade socialdemokratins utrikespolitiska talesman Urban Ahlin sina gamla slitna fraser om varför (s) är emot tanken på ett slutdatum för kriget i Afghanistan:
”Sverige har gått in i Afghani­stan tillsammans med andra länder, och då ska vi också lämna tillsammans med dem.”
.

.

I går hördes ett eko av detta i vårt grannland Norge. Där var det Jens Stoltenberg, statsminister för den rödgröna regeringen, som använde samma typ av vädjan till lagmoral och sammanhållning för att – trots fyra dödade norska soldater – fortsätta med att argumentera för ett norskt krigsdeltagande. Men hans ord är samtidigt ett eko av vad vi kommer att få höra från en tänkt svensk rödgrön regering i morgon. När det blir svenska soldater som stupar. I Norge står Sosialistisk folkeparti bakom den nykoloniala krigspolitiken. I Sverige är Vänsterpartiet – med en viss bångstyrighet – på väg att rätta in sig i ledet.

.

Turid Thomassen. Ordförande för Roedt. Foto: Brage Aronsen

.

Inte minst därför är det viktigt att här återge en kommentar i frågan från Turid Thomassen, ordförande för det livaktiga norska revolutionära partiet Roedt:

.

”Det är allvarligt när statsminister Jens Stoltenberg, helt orörd, håller fast vid att Norge ska fortsätta med att delta i kriget i Afghanistan. Detta oavsett vad som sker med de norska soldater som skickas dit och att alltfler civila afghaner dödas som en följd av kriget.
När nu fyra nya norska soldater har dödats, upprepar Stoltenberg det slitna påståendet om att Norge är i Afghanistan därför att FN har bett om det och att ”vi gick in tillsammans med våra allierade och att vi ska gå ut tillsammans med dem”. Att statsministern gång på gång upprepar denna framställning av bakgrunden till kriget gör den inte mer sann. Norge är i Afghanistan därför att USA bad oss om det och fick FN att godkänna en redan genomförd ockupation av landet 2001. Det är tragiskt att regeringen inte vill diskutera de grundläggande orsakerna för att vi deltar i kriget samtidigt som den fortsätter med att offra norska soldaters liv och gör sig själv medansvarig för att tusentals civila afghaner dödas. Ännu mer tragiskt är att det är ett enat Storting som är med på färden. Under de åtta år som har gått sedan Norge gick in i kriget har det inte där en endaste gång tagits initiativ till en seriös debatt med utgångspunkt i förslag om att avsluta det norska miltära stödet åt den USA-ledda ockupationen.”

.

.

Den norska rödgröna regeringens krigsminister, socialdemokraten Grete Faremo, är en vacker symbol för det ”moderna” och det ”rödgröna”. I tidens anda har hon rätt genus för sin senaste kommendering i en regering ledd av Mona Sahlins systerparti på andra sidan kölen. Passande nog var hon i början på nittiotalet först ”biståndsminister”. Därpå tog hon hand om de rikas lagar i sin roll som ”justitieminister”.  För att avsluta den delen av karriären med att som grön ”oljeminister” borra efter olja ute i Nordsjöns djupa och känsliga vatten. Efter en sväng i det privata näringslivet kom hon sedan tillbaka i en mer krigisk skepnad. Där biståndet inte passar. Där får vi skjuta ihjäl folk. Modernt till tusen? Eller ett eko från kolonialismen?

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: DN1,SVD1,SVD2,GP1,VG4,VG5,VG6,VG1,VG2,AB1,VG3,VG7,GP2,VG8,

Bloggare: Jinge,Svensson,Teckentydaren,

9 svar på ”Dödade norska soldater – Ett enat storting bär ansvaret!

 1. hei, jeg ble holdt tilbake i en falsk straffesak i et muslimsk område i mange år før jeg rømte, og jeg må bare si som så, en krig imot disse menneskene vil føre til verdens endelige katastrofe. Korrupsjonen florerer i landet vært og alle våre politikere har skjult agenda, og meler sin egen kake på likene av de som dør og oss andre uten innflytelse. Dette er den egentlige djevelskapen i alle land, også Norge, og derfor må vi høre på Eide som nå sier han har funnet en bedre medisin for å kurere hele verden. Det nytter ikke å drepe hverandre, en må elske hverandre, og de som ikke vil la seg elske som søstre og brødre må vi ISOLERE ifra oss andre, men det gjøres ikke pga den djevelske grådigheten blant verdens ledere med skjulte agendaer som kun gavner dem selv. Jeg er sjokkert over at majoriteten i Norge er at vi må fortsette krigen i Afg. Det fører rett til helvete for oss alle. Disse folka der nede har alt plantet ut så mange flyktninger i Norge at det er forferdelig. Og alle som en er tikkende bomber klar til å trykke på knappen over hele landet vårt, og slik er det vel også i alle andre vestlige land som har tatt imot dem, i god tro, eller som en del av den skjulte agendaen. Isoler dette satans pakket der de hører hjemme, og ver nøye med hvem som sier at de er gode mennesker og vil kommer over til den humanske siden av ”gjerdet”. Jeg vet at det jeg her skriver kan oppfattes som rasehat, men det er det ikke, det er kun observasjoner over mange år i isolasjon i muslimsk område. Jeg er sikker på at mange gode muslimer vil kunne stå fram og tilkjennegi at jeg har rett i det jeg her skriver.

 2. Denne krigen vil ikke slutte selv om Nato skulle trekke seg ut. Afganerne ville da fortsette en blodig borgerkrig, slik som de gjorde før 2001.
  Jeg tror et flertall av afganerne setter pris på en international styrke i landet som sørger for stabilitet og framgang

 3. Nei, det er ikke Stortinget som må ta ansvaret for at 4 norske soldater er blitt drept i Afghanistan. Det er Taliban eller Afghanske krigsherrer som må ta dette ansvaret.

  Norge har sammen med andre NATO-land tatt ansvar for å hjelpe den demokratisk valgte Afghanske regjeringen og det Afghanske folket å gi dem en fremtid hvor millioner av jenter også skal kunne gå på skole. Dette er solidaritet i praksis.

  Selv om et tapt soldatliv er et liv for mye så ville alternativet vært så mye verre.

 4. NATO:s och Stortingets alternativ om man väljer att fortsätta kriget, innebär i verkligheten att man deltar i ett inbördeskrig /egentligen flera/ mellan pashtuner och andra etniska och politiska allianser. Ett krig som kan fortsätta i tio år till och där långt mer fronter än nu kan flyttas in i Pakistan.

  En politisk uppgörelse kommer förr eller senare. Där både förbrytare och offer kommer att ingå i en regering. Varför inte förr?

 5. Sverige bør begynne å sende soldater til Afghanistan også! Sverige har en veldig stor hæren, hun kan bli igjen en veldig stor makt (slik hun var i 1700- tallet!). Carl Gustaf bør lede hæren inn i slagsmarken!!…

 6. Det är helt obegripligt varför små nordiska länders arbetarpartier vill deltaga på ena sidan i ett afghanskt inbördeskrig. Jag hade kunnat förstå om man stött en sida som varit för demokrati, folkets välfärd och andra klassiska arbetarpartivärderingar. Men något sådant är det inte i Afghanistan, sedan länge handlar det om maktkamp mellan ytterst konservativa och reaktionära feodala intressen.

  Imperiet är där för att positionera sig gentemot de enda reala potentiella utmanarna av imperiet, dvs i huvudsak Kina och Ryssland som med typ Indien kan utgöra någon konstellation som kan utmana imperiets globala dominans. Imperiet bryr sig förstås inte om vem det är som är marionettregim så länge de är imperievänliga. Av någon anledning är det ytterst sällsynt att genuint demokratiska folkliga intressen anses uppfylla kriteriet, tidigare var i princip allt ljusare än blåsvart ”kommunister”.

  The war in the Middle East is about oil, everybody knows it, why pretend otherwise.
  Alan Greenspan

  Självklart är det som Alan säger, men inte för att ”lägga beslag på” utan för att kontrollera och ha veto över strategiska handelsvägar. Imperiets makthavare är inte speciellt mycket mer intresserade av det amerikanska folkets välstånd än de är över något annat folks.

  Självklart är imperiets globala politiska dominans något vi måste förhålla oss till, men att likt en ryggradslös vänsterpartist komma skuttande med tungan hängande ute och utstråla den största lycka så fort husse visslar är väl ändå att ta i.

 7. Varför inte kronprinsessan? Hon är yngre och har rätt genus. Lär väl dessutom snart ha avlat färdigt på Tahiti.

  Sverige har redan gott om soldater i Afghanistan. Men deltar liksom Norge och Finland, än så länge, mest med ”krigets kökshandräckning”…

 8. Pingback: Jinge.se » Bloggitik.se och stölden av politikbloggarna

 9. Det er synd på nordmennene
  -som i utlandet lett fremstår som fæle vikinger som fortsatt sendes ut til fjerne land som agenter og krigere. -At det viser det blodige osloregimet sitt umenneskelige ansikt, som bruker sine undersåtter som spioner og drapsmenn i utlandet (liksom de kynisk bruker dem som eksperiment i eget land, i stedet for å forsvare sin nasjon)…

  Egentlig er det ikke mye heroisk idealistisk viking-ånd over denne norske aggresjonen overfor fjerne utland. De er bare utkommanderte soldater for sin allianseleder, liksom ”sovjet”-soldater fra ulike republikker i unionen var det for Moskva-regimet i Afghanistan på 1980-tallet. Noen egen vilje skal de da ikke tillegges, med dertil påkrevet hat. Det er altså like synd på disse som på “sovjetsoldatene” som måtte gjøre det samme (inntil unionsoppløsninga 25.12.91 da etterfølgeren Russland la om militærstrategien fra angrep på andre til forsvar av sitt land).

  Objektivt sett er territoriet viktig å beherske, også av hensyn til enorme mineralressurser, som et teknisk konkurs USA trenger for å fø egen befolkning -og krige mer. Situasjonen er gitt, med tilhørende info-tilgang, og det er lite den blodrøde nasjonale øvrigheta kan gjøre med det, annet enn å administrere, forklare, beklage osv, etter mønster av ”sovjet”-vasallstatene under sosialismen. Først etter krigen når sensuren oppheves kan okkupantene dømmes for krigsforbrytelser; ikke soldatene, men deres nasjonale førere, også osloregjeringa.

  Nording og forsvarsvenn

Lämna ett svar