I huvudet på en bosättare

.

Kan man se Västbanken som en grevéost? Javisst om man lyssnar till det fantastiska radioprogrammet: ”I huvudet på en bosättare”.

.


”Judarna har hand om osten.

Araberna finns i håligheterna…”

.

Det var ett reportage från Dokumentärredaktionen om ”Tomas, 19 år, som från Stockholm flyttade till Israel och där träffade Leja som vuxit upp i Göteborg, De hade mycket gemensamt, som att bådas föräldrar var överlevare från förintelsen. I dag bor de och deras fem barn i den judiska bosättningen Elkana på ockuperad mark på Västbanken. Ett villaområde omgivet av taggtråd och säkerhetsvakter”.
Våra ordval är ofta politik. ”Bosättare” låter trevligt. Likt nybyggare. Ordet kommer från det gamla ordet för hus som var bo. Vi har  ”bostad” och ”Litet bo jag sätta vill” som det exempelvis heter i Elias Sehlstedts visa som bearbetad togs med av Alice Tégners i hennes idylliska sånghäfte, ”Sjung med oss Mamma”.
Ordet ”ockupant” sprider inte samma hemkänsla och trivsel hos läsaren eller lyssnaren. Ett ord med ursprung i det latinska ”o´ccupo”, inta eller besitta. Det är inget Mamma sjunger om för barnen…
Men självklart är den erövrare som bosätter sig på ockuperad mark en ockupant. Oftast beväpnad. Som Tomas i ”bosättningen” Elkana. Han bär alltid pistol och har inte en tanke på att det egna villaområdet ska lämnas över till en tänkt palestinsk stat.
Att dokumentären valt att använda sig av begreppet bosättare är däremot begripligt. Hade man kallat Tomas och Leja för ”ockupanter” rakt av hade man inte kommit in på livet på deras familj och därmed inte kunnat ge oss denna unika skildring av de värderingar som härskar inne i de religiösa sionisternas huvuden.
Nu delar majoriteten av  Israels fyrahundratusen ”bosättare” deras syn på ockupationen. De anser att  de helt enkelt lever i Judéen och Samarien. Inte på Västbanken. Utan i södra Israel med gränsen först vid Jordanfloden…
I dokumentären ges en bild av den tilltänkta palestinska staten som ett stycke grevéost. Judarna har hand om osten. Araberna finns i håligheterna…
Lyssna därför gärna på detta fängslande reportage. Det finns här i radions arkiv och sätter ljud till den sensationella statistik som Benny hade med i en av sina bloggar förra veckan: ”Bosättning eller stat”.

.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,GP1,DN1,

Bloggare: Svensson,Jinge,

Lämna ett svar