Berlusconis affärer.

Silvio Berlusconi – en slipsgangster.

.

Alla ministrar och statschefer skakar hand med honom och skrattar generat åt hans grova skämt. Alla ler tillsammans med honom på familjefoton från EUs ministermöten och G20-möten.
Mannen alla hatar att skaka hand med, men som ingen kan bryta med, är den italienska maffians mest intima kontakt i de högsta politiska sfärerna i den italienska republiken.
Han heter Silvio Berlusconi och tror att han äger Italien. Vid sidan av hans amorösa äventyr, som vi på den här bloggen rent ut sagt skiter i, är mannen en dödsfara för det demokratiska italienska samhället, eller mot vad som finns kvar av det.

.

Il Cavaliere i storform.

.

Efter de stora strejkernas nederlag under 70-talet och det ”stolta” italienska kommunistpartiets totala bankrutt och färd till de heliga markerna hade den reaktionära italienska borgerligheten fritt fram. Det historiska regeringspartiet, kristdemokraterna, kapsejsade tillsammans med de traditionella arbetarpartierna och plötsligt låg vägen öppen för en mediekung, som tjänat miljarder på skumma affärer, att kasta sig in i politiken för att undvika rättvisan som redan nafsade honom i hälarna.
Att Berlusconi blev politiker för att undvika rättvisan förklarar till fullo hans mycket energiska kampanj mot ”de kommunistiska domarna” som han säger blandar sig i politiken, det vill säga hans allt mer egenmäktiga kontroll av media och hans intima kontakter med maffian.

Men trots att han kontrollerar nästan alla tv-kanaler i Italien börjar hans ”imperium” att rämna i fogarna. Efter ett par decennier av tillbakagång för de folkliga protesterna och politisk apati börjar ”kejsarens” brio och elegans att falna. För mycket är för mycket, som det brukar heta.
Berlusconis viktigaste uppgift som premiärminister har varit att driva igenom lagar i parlamentet som gett honom själv immunitet mot den ena anklagelsen för korruption efter den andra. Hittills har de mjäkiga koalitionspartnerna i regeringen gått med på taskspeleriet. Men det finns tecken på att ”Il Cavalieres” juridiska vidlyftigheter inte längre accepteras av det italienska samhället, vare sig av den arbetande befolkningen till vänster eller av hans högerpartner Gianfranco Fini.
I fredags strejkade media mot Berlusconis försök att stoppa all rapportering om ”kriminella affärer”. Media stod stilla, förutom Berlusconis privata tidningar och tv-kanaler. Journalister och poliser protesterade mot att media, enligt Silvios nya lagförslag, inte får rapportera om brottsmål så länge en dom inte fallit. I Italien är det vanligt med 2-3 års väntetid mellan åtal och dom. Döm själv.
Nu är det enligt mig inte Silvio Berlusconis uppenbara maffiakontakter som chockar mest. Italiensk politik är inte främmande inför dylika anklagelser.  Silvio är inte den första toppolitikern som spelat under täcket med maffian. Det är ett problem att lösa för det italienska folket i valurnorna och på gator och torg.

.

I Toronto var de alla nakna.

Problemet är snarare det faktum att alla ministrar inom EU gladeligen fortsätter att smila upp sig på familjefoton där den självgode maffiakunden aldrig missar ett tillfälle att visa upp sitt blänkande garnityr. På vilket sätt har den ”nya arbetarrörelsens” ledare Fredrik Reinfeldt visat att han inte gillar att frottera sig med maffiafavoriten Berlusconi?  Inte med en enda gest.
Men som sagt. En avgörande test närmar sig. Berlusconi som ännu älskar att bränna av ett smile och hänvisa till den tid då han kunde räkna med positiva opinionssiffror på 63 procent kan inte längre luta sig mot mer än knappt 40 procents stöd och det sjunker dessutom snabbt.
För Reinfeldt, Mona Sahlin, och andra kandidater till makten gäller det att inta en mediemässigt korrekt attityd till den gangster som härskar i Italien. Reinfeldt har redan smilat upp sig mot den gode Silvio. Men räkenskapens dag närmar sig. Berlusconi befinner sig i fritt fall. Räkna ändå inte med att Reinfeldt och andra  vänner aktivt kommer att bidra till hans fall. Han smörade dem i åratal. Finns det en enda svensk toppolitiker som sågar Berlusconi och hänger ut honom till beskådning?

.

Media: DN1,SVD1,DN2,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 svar på ”Berlusconis affärer.

 1. Självklart smilar Reinfeldt upp sig för Berlusconi! Italiens maffia-boss borde vara en person i statsministerns smak. Denna statsminister som rekryterat en bunke kriminella till att styra landet och som dessutom florerar sig med kända bedragare och annat på fina middagar!

 2. Jag ska inte säga att ni kanske vurmat för en annan helkorrupt (fd) ledare med starka kopplingar till maffian men ni har flera gånger opponerat sig mot denna persons avsättning – Thaksin Shinawatra…

 3. Erik,
  Jag vet inte på vilket språk det bör skrivas för att du ska få in i din skalle att jag aldrig ”vurmat” för Thaksin. I alla de artiklar jag skrev om krisen i Thailand finns det inte ett enda positivt ord om Thaksin. Däremot gör jag inte som du, det vill säga stöder en militärkupp (som avsatte honom). Du kanske tycker det är normalt att militären avsätter en person som valts av en stor majoritet i val som ingen ansåg mer odemokratiska än vanligt.

 4. ”är den italienska maffians mest intima kontakt”
  -Rent löjligt påstående helt utan grund. Förklara er.

  ”blev politiker för att undvika rättvisan”
  -Samma sak här. Den italienska vänsterns har alltid använt det som argument. Har alltid varit dåligt och blir allt sämre. Används knappast längre i italien och ni borde också rensa ut gammal skåpmat.

  ”hans allt mer egenmäktiga kontroll av media”
  Samma sak här. Vad har ni för exempel på detta?

  ”han kontrollerar nästan alla tv-kanaler i Italien”
  Att påstå att Berlusconi kontrollerar RAI är lika fånigt som att påstå att sossarna kontrollerar SVT. RAI är visserligen ett statligt verk men att för den skull låta påskina att Berlusconi skulle ha något att säga till om angående innehåll är löjligt. Dessutom har italien nu gått över till digital tv och de nya kanalerna är otaliga. Den gamla skåpmaten om ”nästan alla tv-kanaler” gäller inte längre.

  Vilka ”lagar i parlamentet som gett honom själv immunitet” har drivits igenom? Förklara er.

  ”Media stod stilla, förutom Berlusconis privata tidningar och tv-kanaler”
  -Hur ska ni ha det? Kontrollerar han inte ”nästan allt”? Dessutom undrar jag om inte ”Berlusconis media” också deltog?

  ”inte får rapportera om brottsmål så länge en dom inte fallit”
  -Tror ni verkligen på det? Lagen handlar endast om att inte återge hemliga avlyssningar innan dom?

  ”enligt mig inte Silvio Berlusconis uppenbara maffiakontakter som chockar mest”
  -Du gör dig löjlig. Givetvis skulle ingen acceptera om han skulle ha ”uppenbara maffiakontakter”.

  ”Berlusconi befinner sig i fritt fall”
  -I dina drömmar. Opinionssiffrorna har gått ner men är fortfarande bra jämfört med Sahlin t.ex. Dessutom är det fortfarande långt till val och inget tyder på att regeringen skulle falla.

 5. Benny: okej, låt mig omformulera mig. Du ondgjorde dig över att Thaksin avsattes i en enligt dig odemokratisk anda. Vad anser du man borde göra med Berlusconi? Berlusconi har vunnit bra mer demokratiska val än Thaksin.
  Vidare har jag ALDRIG stått bakom en militärkupp, däremot har jag i ett inlägg för 2-3 månader sedan redogjort för de fakta över vad som hände när Thaksin och diverse partimedlemmar avsattes. Syftet med det inlägget var att ge en korrekt beskrivning av händelserna då er ”vän” Max hittills inte har haft många rätt i sina, högst subjektiva, ”rapporteringar.

 6. Erik,
  Nej du ”stod” inte bakom militärkuppen. Det gjorde militären själv. Men du formulerade ett försvar av kuppen med hänvisning till att Thaksin var en stor mutkolv.
  Jag ser på Berlusconi på samma sätt. ”Vad ska man göra med Berlusconi”, fråga du dig. Vadå, ska man göra? Hoppas på att militären fixar honom? Vilka är ”man”?
  För mig är det bara det Italienska folket som ska besluta om hans öde i demokratiska val. Så länge de inte avsätter honom får de dras med honom. Om han nu inte tvingas avgå pga någon ny eller gammal skandal. Han har ju lite att välja bland.
  Vad som hände 2006 då militären kuppade bort Tahksin kommer vi nog inte att komma överens om.
  mvh
  Benny

Lämna ett svar