Vyssan lull – Mona Sahlin både nerbäddad och nersövd…

.

Det är fyrtio år sedan det begav sig och runt Värmdön har det flutit många kubikmeter vatten från vår vackra Östersjö, sedan Mona Sahlin, bara tretton år gammal, 1970 gick med i Nacka FNL-grupp med sitt motto om att USA måste bort från Indokina.
Jag var förälskad i Olof Palme har hon berättat: ”Jag gick med Palme. Inte med partiet.”
Två år senare kunde hon lyssna till Olof Palmes jultal om bombningarna av Hanoi…

.

https://i0.wp.com/veckobladet.info/bilder/080201/olof_palme.jpg?resize=421%2C562

.

I dag välkomnar hon kriget i Afghanistan.
För nu vill hon bli statsminister. I en annan tid. Som sin kompis och andra idol ”Tony”, han ”Blair” om nu någon glömt detta socialdemokratiska stjärnskott i öriket väster om oss. Åren går och hans krig består. Om än han själv har fått gå.
Göran Persson talade med sin ”Tony” och Mona var med i idolklubben. Hon lärde sig att rösta som Persson. När Sverige gick in med egna ockupationstrupper i Afghanistan var hon – faktiskt ”demokratiminister…”
Nu har hon varit på plats i ett par dagar. Träffat den korrupta narkotikaregimen i Kabul. Hon har pratat med NATO:s militärer som tycker att hon är en ”impressive woman”. Imponerande? Ja, hon har bäddat ner sig djupt, djupt och blivit kärt ombäddad. Hon har – självklart – träffat svenska soldater, på samma sätt som drottningprinsessan och Daniel. Nästan som att krama  högvakten.
Som den barnfödda politikerdotter hon är, tramsar hon naturligtvis mest om ”öka det civila engagemanget”. Som sagt hon tryfferar sitt stöd för bombkriget, vårt moderna ”dronkrig” om den prövning av kriget som ska ske i riksdagen hösten 2011. Bra politikerdatum! Då kan hon vänta på Barack och se hur vindarna blåser. Då kan hennes och Ohlys beslut prövas mot Obamas lovade reträtt i juli 2011…
Sedan kan ju trupperna dröja sig kvar några år till.  Tryffera med lite civilt. Men så här ser sanningen ut: Den danska tidningen Politiken har i dagarna räknat ut att kriget bara för Danmark, Tyskland, Storbritannien och USA har kostat 2 450 miljarder svenska kronor när det gäller militära hårdvaror. Slutsumman för de fyrtio länder som deltar i kriget ligger säkert på häpnadsväckande 3 000 miljarder eller tre biljoner koronor. Detta gäller militära hårdvaror. Slutsumman för de fyrtio länder som deltar i kriget ligger säkert på häpnadsväckande 3 000 miljarder eller tre biljoner koronor.
Mer än tio gånger så mycket som hela världen betalat för den civila återuppbyggnaden av landet.
Ombäddad, nerbäddad, nersövd:
När trollmor har lagt sina elva små troll
och bundit dom fast i svansen,
då sjunger hon sakta för elva små trollen
de vackraste ord hon känner:
Ho aj aj aj aj buff,
ho aj aj aj aj buff,
ho aj aj aj aj buff buff!
Ho aj aj aj aj buff.
Allt är en bluff. Läs Wikileaks!

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: Expressen1,DN1,AB1,SVD1,SVD2,AB1,Expressen2,

17 svar på ”Vyssan lull – Mona Sahlin både nerbäddad och nersövd…

 1. Jag kan inte tänka mig värre tid att resa dit än just nu.
  Det blir onekligen intressant att höra vad hon har att säga när hon kommer hem igen. Gissar att vad hon än säger så kommer det att kosta de Röd-gröna ett antal röster i det stundande valet.

 2. Visst är det väl tragiskt med Sahlin hon ligger verkligen i för att rädda Reinfelt kvar vid makten, borgarna behöver inte föra någon egen valrörelse sålänge som Sahlin finns men detta är bara en logisk fortsättning på deras märkliga valplattform och andra ställningstaganden efter den.

 3. Man är lite undrande varför hon reste just nu. Mona brukar vara självskrivet politiskt stjärnskott på Stockholm Pride festival och få en heldel rubriker på det. Kan det vara en anledning att med den nya imagen som seriös landsmoder inte just nu vill förknippas med för mycket ”flams” i rubrikerna som typ Pridefestivalen. Hennes engagemang och ståndpunkt när det gäller HBT frågor år det ingen som betvivlar.

  Mona i SR från Afghanistan

  Hon maler på de vanliga klyschorna, militären är där för det Afghanska folkets skull och kriget är kriget mot fattigdom, mot terrorism osv.

  Pashtunerna som är de som i huvudsak är på oppositionssidan, de är förmodar jag också det afghanska folket. Men de kanske inte räknas. av en del som man kunnat förstå av vad det Afghanska ”folket” tycker om talibaner eller banditgängget i Kabul och deras utländska hantlangare är det snarast typ ”same shit different name” som ställer till jävelskap för hederligt folk som försöker sköta sitt.

 4. Jag har aldrig hört talas om en politiker som rest till en krigszon och återvänt hem med kritik mot det egna landets trupp. När Mona åkte, så hade hon sedan länge bestämt sig för att stödja kriget.

  Det är tråkigt att det inte spelar någon roll vilket parti man röstar på, för blocken har redan bestämt att Sverige skall fortsätta kriga.

 5. En av de få punkter som jag är rakt emot miljöpartiet är faktiskt Afghanistan-frågan. Jag är som muslim absolut inte för att väst skall storma länder i mellanöstern utan anledning som i Irak, jag är också rakt emot Israels behandling av Palestinierna (och jag är även emot Hamas), men i Afghanistan har väst faktiskt en anledning att vara aktiva! Talibanerna är inte goda muslimer, utan mer som galna fascister som använder lösryckta passager ur koranen för att tillskansa sig makt. Ingen rätt trogen muslim vill ta i droger ens med tång, och absolut inte för att skaffa sig pengar (pengar som man fått genom handel med saker som är Haram är även de Haram, och allt man använder pengarna till blir också Haram!) I islam helgar inte målet medlen! Så enkelt är det.
  Afghanistan är inte mogna att ta hand om sig själva än. Lämnas de vind för våg kommer talibanerna att ta makten igen, och snart så har vi problem med Al-Qaida igen… Den sittande korrupta regimen skall man inte ge för fria händer heller, inte förrän den inte är fullt lika korrupt längre och låter bli att fuska i valen.
  Mona har rätt, även om det är en otrevlig sanning… som antagligen kommer att kosta många fler människoliv. Förhoppningsvis leder Wikileaks läckan till att koalitionstrupperna är beredda att ta större risker för att minimalisera civila dödsfall och inte till att ISAF trupperna dras tillbaka (vilket kommer att leda till ännu fler, ännu grymmare dödsfall bland de civila).

 6. Hej Haykal!

  Jag håller med dig om både Hamas och de flesta ”talibaner”. Avskyvärt. Men menar att motsättningarna i Afghanistan är väldigt komplexa. Här väver inte bara tusenåriga färdvägar samman utan också olika etniciteter, politiska samhällen där det finns inte bara exempelvis pashtuner och uzbeker utan också shiiter och sunniter. ”Vi”, alltså Sverige är inte där för att ”vi vill befria kvinnor”. Då kunde vi lika gärna skicka våra soldater till Saudiarabien. Vi är där för att vara en lojal del av USA:s maktsfär. USA vill kontrollera råvaror i det centrala Asien. Annat är det inte frågan om. Dessutom har vi kvar många nätverk i form av NGO:s vars huvudsyften var att befria Afghanistan från det gamla stalinistiska Sovjet, vilket i sin tur också ville ”befria kvinnorna”…

  Dessa strukturer vävs i den politiska retoriken samman, men i grunden kan ingen befrielse, ingen nation, eller flera nationer, ske på bekostnad av en annan. Mona Sahlin är bara sjuksköterska. Carl Bildt står för kanonerna. Han skjuter. Hon plåstrar om de som skjuter.

  Bara människorna i Afghanistan kan befria sig själva!

 7. Människorna i Afghanistan kommer inte att kunna befria sig själva med talibanerna vid makten, utan hamna i samma religiösa slaveri som i tex Iran. USA är antagligen där för att hindra politik islam från att lägga ännu ett land i mörker. Råvarorna spelar säkert roll, men de kan köpas från Afghanistan för dollar, om där finns en regim man kan handla med. Om där sitter en helt artskild regim med bara islam i huvudet blir det kanske svårt att ”deala”, och så ökar bombsprängarexporten till närliggande länder. Alla skall ju med i ”Kalifatet”. Jag tror det är det gamla vanliga anglosaxiska ”containment” som spökar.

  Varför är vi med? Vi är ju numera med i västvärlden och skall försvara dess värderingar, med det ser ut som en skenmanöver för att dölja att vi inte längre har ett försvar. Vi har kostnader, 40 miljarder, etthundra flygplan, åtta skepp, något hundratal leasade tyska stridsvagnar och en massa officerare utan manskap. Vi har 250 mil kust och ett geostrategiskt läge som gör oss till en munsbit den dag någon i Kreml vill ha den norska atlantkusten. Och vi får inte ens ihop till ett par helikoptrar att skicka dit bort. Man kommer att tänka på Grönköping.

 8. Valet gäller om hon är lämplig som statsminister

  Kan någon peka på vad som är oriktigt i det följande.

  Vi vet att Mona Sahlin om tillfälle ges så drar hon sig inte för att: skattefuska, strunta i TV-avgiften, betala svart arbetskraft,använda statens pengar för privata utgifter , köra bil med körförbud, parkera utan hänsyn till trafikregler var det 24 eller 26 gånger på handikapplats skaffa onödiga jobb åt närstående som betalas med skattepengar.
  När hon blir utsparkad regeringen för detta ljuger hon och försöker bortforklara alltihop med att hennes omfattande oegentligheter gällde en chokladbit när det var över 53 000 kronor som hon tagit mot gällande regler. ..
  Hon betalar inte fackavgiften i Handel sa hon blir utsparkad där också .
  Hon startar företag som går i konkurs för hon tagit ut miljonlön och skatt betalas först nar Kronofogden kräver.
  Hon återinsattes i regeringen av Goran Persson men fortsätter sitt myglande med skattepengar och utnyttjar sin ställning och ordnar en påhittad tjanst och bostad åt sin dotter utan att ta hänsyn till hur tjänst skall utlysas .
  Samtidigt kräver hon avgång av Stegö och Borellius for fragment av vad hon själv gjort.
  Hon är den svenska politiker som fuskat mest och ensam står for huvuddelen av de oegetligheter som gett Socialdemokraterna dess skamfialde rykte som myglarparti och då är bara förnamnet av hennes fifflande känt enl förre partisekreteraren Enn Kokk (S). Partiet måste således hemlighålla omfattade oegentligheter
  Detta finns dokumenterat pa;
  http://www.youtube.com/watch?v=HE6VXnScmC4
  Skall denna person som inte skiljer på mitt och ditt vara landets ledare ,bo i Sagerska Palatset och representera Sverige och oss alla internationellt.
  Hon blev inkvoterad ledare for Socialdemokraterna och medlemmar lämnade partiet omgående.
  Tidningarnas disskusionsforum blir blockerade med inlägg om hennes oegentligheter och bristfalliga kunskaper bara hennes namn nämnes då hon personifierar fusk och mygel och inkompetens
  I kommande valdebatter kommer socialdemokraternas representanter att tvingas besvara frågor om hennes mygel och fiffel och hur många av dem ar beredda att repetera hennes lögner och pateiska bortförklaringar

 9. Västvärderingar nuförtiden är det guantanamo, hemliga cia fängelser i afghanistan och islamhat?

 10. bob:
  Nu friades hon helt från stöld, så det där med att hon ”tog 53.000 är nog inte riktigt sant. Slarvig var hon dock och jag anser inte att hon var ett bra val för S.

  Men ska vi tala om rufflande politiker så ligger ju Alliansen ganska illa till den också får man ju lov att säga.

 11. Jag håller helt med Kerstin. Vi ska inte anklaga folk för saker som de friats från i rätten. Monas stöd till den svenska uppslutningen bakom USAs krig i Afghanistan är huvudfrågan. Om hon fifflat med egna och andras pengar är naturligtvis illa. Det kommer hon nog att få känna av i september. Men för min egen del är det ”peanuts” jämfört med stödet till kriget.

 12. Klart att Imperiet är där för att kontrollera råvaror och handelsvägar, det handlar om makt och kontroll av sådant inte konsumtionen. När man kontrollerar detta kan man öka och minska tillgången som man vill. Att imperiet skulle spendera dessa enorma resurser för kvinnors frihet, demokrati och annat liknande är fullständigt befängt, ingen nation gör så, inte ens snälla hyggliga små länder som inte alls är imperier.

  Vi vet från den empiriska erfarenheten att Imperiet gör affärer med vem som helst om det är i Imperiets intresse. Imperiet och kapitalisterna har inga fördomar eller är rasistiska. Imperiet bryr sig inte ett skvatt om vilken religion eller hudfärg de man gör affärer med har. Imperiet har varit stor vän av att promota islam och religiositet, det gör folk mindre intresserade av de verkliga frågorna om ländernas och folkens egen välfärd. Den islamska väckelsen har varit utmärkt för att kväsa den sekulära nationalism som såg dagens ljus i efterkrigstiden. En nationalism som främst såg till det egna landets och folkets intresse. Imperiet bryr sig inte om vad det är för sort som styr Afghanistan så länge de går imperiets ärenden, vad Imperiet skyr som pesten är styren som sätter det egna landet och folket främst på bekostnad av Imperiets intressen.

  Mona är en katastrof för SAP, men det är inte hennes fel hon valde inte sig själv till partiledare.

  Om Mona vill ”kriga” mot fattigdom och orättvisor finns det en hel värld att välja och vraka ur, om nu ”alla” redan är i Afghanistan med detta ädla syfte varför inte då välja något ställe som ingen bryr sig om just nu.

 13. Jag lyssnade till Monas radiointervju från Afghanistan (den hon höll igår) och hade hon inte förlorat min röst redan i slutet av 80-talet, så hade hon förlorat den igår.

 14. Hon ger en märklig bild, ungefär som om redan innan hon rest dit hade bestämt vad hon skulle tycka. Redan första dagen berättade hon om hur förfasad hon blivit av korruptionen och hur biståndet varit mer än nog men förskingrats. Jag förstår inte hur man kan se detta på några timmar, man hade gärna sett en fråga om vad det var för korruption hon observerat. Korruption är en komplex sak som man inte bara kan observera så där rakt av. Den typen av korruption som det är fråga om här kräver grävande i dokument och spåranet hur penningströmmarna flyter. Korruptionen och storleken på biståndet undersöker man genom att läsa rapporter och annan information, det är inget som man bara åker dit och observerar rakt av när man stigit av planet.

  Hennes ständiga refererande till det Afghanska folket innehåller också att det är regimen som man ska stödja. Om man får tro en rad observatörer så är det just regimen som är kärnan i korruptionen vilken sträcker sig upp till den absoluta toppen. Inte ett ord säger hon om detta.

  Hon maler på de vanliga klyschorna, militären är där för det Afghanska folkets skull, kriget är kriget mot fattigdom, mot kvinnoförtryck, mot terrorism osv.

  RAWA säger:
  The US ”War on terrorism” removed the Taliban regime in October 2001, but it has not removed religious fundamentalism which is the main cause of all our miseries. In fact, by reinstalling the warlords in power in Afghanistan, the US administration is replacing one fundamentalist regime with another. The US government and Mr.Karzai mostly rely on Northern Alliance criminal leaders who are as brutal and misogynist as the Taliban.

  Det är också obegripligt varför man ska kriga i Afghanistan mot internationell terrorism som hon säger, vad jag vet har väl ingen afghan varit inblandad i de terrordåd som varit. Den påstådda inblandningen av ni Laden i 911 är minst sagt tveksam, att han (om det var han) i efterhand vill knyta sig till detta är inget starkt bevis. De internationell jihadkrigarna som USA och Saudiarabien rekryterade höll sig visserligen kvar i Afghanistan efter fundamentalisterna segrat och talibaner och tidigare regimer hade förstås en viss tacksamhetsskuld till dessa. Men det är ju en gammal historia som är överspelad sen länge.

  Varför kommer hon undan med sånt här nonsens utan att sågas på längden och tvären. Det enda man realistiskt kan hoppas på är väl att Janne G skriver en giftig kolumn i AB.

 15. Vad gäller Monas 53 000 så friades hon ju inte, utan S-ledningen gick snabbt ut och ”klargjorde” att det var partiets policy rörande kortanvändandet som varit otydligt, vilket fick till följd att inget åtal väcktes. Vilket nog får sägas vara tur för Mona, jag tvivlar på att en dömd brottsling (vilket hon garanterat blivit) skulle kunna bli statsministerkandidat.

  Vad gäller kriget så är det naturligtvis så att väst begått många misstag och många civila tyvärr förlorat livet. Men detta innebär ju inte att det är bättre att lämna Afghanistan så att talibanerna får ta över. Det vilar ett tungt ansvar för den slakt som vidtar när väst lämnar på alla som förespråkat att Afghanistan ska lämnas till sitt eget öde.

 16. Det är dyrt med krig, men det ger ju jobb åt vapen-och ammunitionsindustrin och allt som har med krig att göra: likkistor, bodybags och en del sjukvård och mediciner. Det höjer ju aktiekurserna för dessa koncerner. De som får betala är ju alltid folket, de som inte deltar i kriget.
  Syftet med att föra krig är för att ha en fiende. Bättre ju längre ifrån det egna landet. Där har ju USA lyckats bra.
  Man håller igång industrin hemma och enar flera länder kring en gemensam fiende.
  Så kan ju se det, från åländsk skärgårdshorisont.

 17. *

  Din kommentar inväntar godkännande.

  Det är dyrt med krig, men det ger ju jobb åt vapen-och ammunitionsindustrin och allt som har med krig att göra: likkistor, bodybags och en del sjukvård och mediciner. Det höjer ju aktiekurserna för dessa koncerner. De som får betala är ju alltid folket, de som inte deltar i kriget.
  Syftet med att föra krig är för att ha en fiende. Bättre ju längre ifrån det egna landet. Där har ju USA lyckats bra.
  Man håller igång industrin hemma och enar flera länder kring en gemensam fiende.
  Så kan man ju se det, från åländsk skärgårdshorisont.

Lämna ett svar