Löner och vinster

Två skilda världar.

.

Ibland går det att med bara klipp ur press och andra media blottlägga hela samhällets sätt att fungera och att avvisa det moderna skitpratet om det postmoderna klasslösa samhället. Vi sitter inte i samma båt. Vi står kanske på samma stege men den går inte att klättra på för de som befinner sig längst ner. Här under hittar du fyra klipp. Två klipp ur Svenska Dagbladet och två klipp ur Statistiska Centralbyråns databas.

Fyra klipp som visar att två världar står mot varandra och att det enda som binder dem samman är att den ena världen föder den andra.


.


Det här klippet från SvD visar hur verkligheten ser ut för den vanlige löntagaren i Sverige. Löneökningarna har aldrig varit så futtiga som nu. Samtidigt ser vi i klippet här under att svensk ekonomi ångar på för fullt, åtminstone i servicesektorn där just lönerna är lägst och arbetsförhållandena sämst.

.

Men det finns en annan värld inom vårt lands gränser. Den enes nöd den andres bröd är den lag som reglerar förhållandet mellan de två världarna. Klippet här under är från Statistiska Centralbyråns hemsida och visar hur mycket pengar ”svenskar” placerar i utlandet.

Jag sätter ”svenskar” inom parantes eftersom det inte handlar om vilka svenskar som helst, utan om de som tillhör den där världen som lever av andras arbete. För hur många vanliga familjer som lever av sitt arbete och inte av kapitalinkomster är det som ”placerar” sina pengar utomlands? Knappt några. Det är ett nöje som enbart det ”nya arbetarpartiets” donatörer kan roa sig med.

.

Mitt under brinnande krisår 2008 till 2009 kunde alltså de rika i samhället öka sina tillgångar i utländska aktier och värdepapper med 407 miljarder kronor. Inte så illa i kristider med historiskt låga löneökningar.

Till sist har vi ett klipp, också från SCB, som visar familjernas inkomstutveckling under perioden 1991-2008.

Det är mycekt siffror i tabellen men de viktigaste hittar du längst till höger. Där syns inkomstutvecklingen under perioden 1991-2008 för alla familjer, tiondel för tiondel. Vilket visar att för den sämst lottade tiondelen av familjerna ökade inkomsterna under perioden med ynka 3,5 procent. Tittar vi längst ned i samma kolumn finner vi att den rikaste tiondelen av de svenska hushållen ökat sina realinkomster med 65,6 procent under samma period.

Vi talar om två skilda världar som inte kan mötas. Den ena lever på den andra.

.

.

Media: GP1,DN1,DN2,DN3,SVD1,SVD2,SVD3,AB1,Dagens Arbete,

Bloggare: Jinge,Svensson,Ekonomikommentarer,Motvallsbloggen,Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

5 svar på ”Löner och vinster

 1. Tjänste sektorn växte i augusti jämfört med augusti förra året.

  Denna ständiga månads och kvartalsstatistik som ges rubriker lite som det passar. Den ena eller andra siffran eller fantasifulla index om än den ena eller andra gruppen känner eller tycker om ekonomin. Det är lätt att få helt skev bild av vad som i det större perspektivet pågår. Man kan när som helst sätten rubrik som att nu går ekonomin bra eller dåligt beroende på vilken månads eller kvartalsförändring man väljer att visa på. Det ger lätt en bedräglig sammantagen bild av vad som verkligen pågår i ekonomin.

  Som i valrörelsen, nu gick minsann ekonomin som tåget fick man intrycket av, RB började svamla om höjda räntor. Detta trots att man kunde läsa allt mer i den internationella pressen om oron för ett tvärstopp i den internationella ekonomin.

  inkomstutvecklingen under perioden 1991-2008

  Det är under denna tid som det svenska exportöverskottet, inflationsjusterat, ackumulerat i runda slängar varit så där en 3000 miljarder. 3000 miljarder det är en slant det också. Vad nettot är i vinster och förtjänster för landets exportkapitalister är svårt att veta men det är i princip detta som är de svenska kapitalisternas utrikes fodringar, pengar som valsar runt i Baltikum och annorstädes och ställer till välbekant jävelskap.

  Den arme svensken har försakat, stålbadat och dragit åt svångremmen om sig själv och den gemensamma välfärden för att åstadkomma detta. Levt långt under sin produktiva förmåga och skickat produktionsresultatet att konsumeras i utlandet och stoppat vinsterna i halsen på landets exportkapitalister.

  Jag gjorde en liten jämförelse med Tyskland, Japan, Kina och oss som exportnation. La även in jämförelse med utvecklingen av arbetslösheten. Som av en händelse kan man se hur arbetslösheten ökar när exportöverskott går upp och vice versa. Sen början av 1990-talet har exporten gått som en raket, allt mer export per capita, allt större andel av BNP och rekordstora exportöverskott, samtidigt som landet gått in i en period av massarbetslöshet.
  Den ”förtvinade” exportnationen

 2. JAg skulle vara glad om ni kan kontextuallisera följande. När jag konfronterar olika natiomalekonomer om den generella löneminskningen i europa så svarar de med att det pågår en generell löneökning i tidigare låglöneområden, tex <Kina. Altså pågår det en omdistrubition av löner och detta ska leda till generellt jämlikare fördelning av resurser. Någon kommentar???

 3. Hej Bert-Åke,
  Vi ses snart. Jag kommer hem den 16-23/10. Hoppas att hälsan ordnar sig.
  Benny

Lämna ett svar