Norskt fredspris i skuggan av krigsförbrytelser

.
Årets fredspris till Liu Xiaobo har delas ut i skuggan av den våldsamma upptrappningen av ISAF/NATOS:s krig i Afghanistan. Fjolårets fredpristagare Barak Obama är nu regionens mest fruktade krigsherre.
.

.

Från den norska tidningen Verdens Gang

.

När det nya fredspriset nu har delats ut förmörkas festen kring ett bra val av att norska ÖB, Harald Sunde, samtidigt tvingats till att beordra en utredning om krigsbrott i de egna leden. En truppchef i Telemarksbataljonen berättade under en föreläsning vid den norska Krigshögskolan att norska soldater ska ha dödat en sårad motståndsman i Ghormac-regionen. Truppchefen sa också att soldaterna hade använt en afghan som mänsklig sköld i Maimana.
Samtidigt stormar det kring den bataljon som pekas ut. När en officer säger till sina soldater att skälet till att vara i Afghanistan är att döda. Då tolkar fotfolket detta som att vara i strid ”er bedre enn å knulle”…
Begravningen av en soldat som dog när en vägmina utlöstes har också lett till våldsamma diskussioner. Hans kamrater i bataljonen reste gemensamt till graven i Fredrikstad, ställde sig i ring runt graven, skålade och höjde rösterna i sitt stridsrop ”Till Valhall!”.  Under ceremonin var de iförda sina fältuniformer, märkta med bataljonens dödskallemärke och texten ”Jokke – We will never forget”. Märket kallas för ”Punisher”, Bestraffaren, och har sprayats på civila afghanska hus som en hälsning till ”talibanerna”.
Hyllningen till den döde kamraten, Claes Joakim ”Jokke” Olsson, avslutades med att tomhylsor ströddes över graven. Dödskallemärket sattes fast under gravstenens vita kors och man tände en ring av stearinljus.
Armén talesman, överstelöjtnant Terje Hanssen, har kommenterat det hela som ”ett uttryck för omsorg och empati”. ”Det är viktigt att man bearbetar sin sorg och hedrar en död kamrat”. Efter den häftiga debatt som varit försöker man däremot att få soldaterna att ta bort att dödskallemärken.

.

En stridsberedd norsk major…
.
Själv tror jag att han har rätt. Krig handlar om att döda. All ångest och andrealin måste ta vägen någonstans. En gång i tiden fick jag som värnpliktig kustjägare/röjdykare en liten inblick i även fredliga urladdningar. Vid landstigningsövningar med 200-båtar där soldaterna stormar in på land med granatkastare och automatkarbiner pumpade man upp sig genom att vråla ut svordomar och könsord. Vid ”Regementets dag” när man demonstrerade sina färdigheter inför familjer och vänner var befälets order obönhörlig: ”Inga jävla svordomar eller fittor” i dag. Jag har också sett en video där en amerikansk pilot på ett attackflygplan i Irak, ackompanjerad av dunkande Metallic, vrålar ut förnedrande könsord samtidigt som han skickar ut sina dödande projektiler mot människorna marken. Att de norska soldaterna ropar ”Till Valhall” i stället för ”I Jesu namn till himmelriket” är väl samtidigt bara en smaksak. Döden kräver ofta någon form av religion som tröst…
Den ”norska” debatten kan säkert bli ”svensk” den dag någon av våra soldater stupar.
Kan det finnas något bättre skäl för ett omedelbart beslut om att ta hem alla soldater nu!
Låt oss hedra Alfred Nobel, dynamitens fader, med att bara använda dynamiten till fredliga ändamål.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

I pressen: VG1,SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,DN1,DN2,DN3,DN4,AB1,Expr1,GP1,SVD5,DN5,AB1,Expr2,GP2,VG2,SDS1,DN6,Expr3,

VG3,AB2,SVD6,SVD7,DN6,VG4,VG5,SVD8,SVD8,DN7,AB3,VG6,SVD9,SVD10,DN8,GP3,GP4,SVD11,SVD12,GP5,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,

5 svar på ”Norskt fredspris i skuggan av krigsförbrytelser

 1. Pingback: Fredspriset till oppositionell kines - men vad har han gjort för freden? | Svensson

 2. Noe av problemet her er at spesielt VG synes å ha en skjult agenda som baserer seg på å sverte våre soldater i Afghanistan mest mulig. Når hylekoret i Norge da følger opp med forsvarsminister og forsvarssjef i spissen, da er parodien komplett. Av alle skulle jo forsvarssjefen ha vernet om våre soldater,- som jo bare utfører det politikerne har bedt om. Grethe Faremo er ikke bare patetisk som person, men helt ubrukelig som forsvarsminister ! Hva i all verden gjør det kvinnfolket i den stillingen ??? Trekk soldatene våre ut av Afghanistan ! Vi har ingenting der å gjøre. Hvis ikke, så bør man i all anstendighet støtte dem, og ikke falle i ryggen på dem hver gang noen løselig påstander eller rykter settes ut. Har ikke forsvarssjefen mer tiltro til egne mannskaper ? Er han utelukkende en marionett for våre virkelighetsfjerne politikere ?

 3. Detta har inget med fredspriset att göra. Ni försöker bara dra bort uppmärksamheten från det förtryck som råder i Kina eftersom det visar vad vänsterpolitik leder till.

  Ni på vänsterkanten kör gärna med ”analys” och ”kritik” eftersom ni inte kan visa att det blivit något annat än massmord, förtryck och elände av vänsterpolitik.

  Vänsterns historia är enbart förtryck.

 4. Du har verkligen valt en pseudonym som passar dig perfekt -Surgubbe.
  Om du orkar ta dig igenom det flertal artiklar som finns på vår blogg om de stora strejkvågorna i Kina och regimens förtryck av all självorganisering bland Kinas arbetare skulle du slippa ödsla på dina sura uppstötningar.

 5. Pingback: Jinge.se » Mutor leder till byggstopp?

Lämna ett svar