Krigsmans erinran

.

Vagnchefen Kenneth Wallins dröm om att bli yrkesmilitär gick bokstavligen upp i rök. Den försvann i dammet och splittret i byn Alizay bortom det bergiga Hindukush  när hans pansarvagn exploderade.

.

.

Minnesstenar för stupade svensk-finska soldater vid basen”Norrskenet”

.

Med den drömmen försvann uppenbart också oskulden hos många politiker. Eller snarare, det blev svårare att låtsas att vara oskuld. Att låtsas att Sverige inte är i krig. Att två svenskar fick sina underkroppar sönderskjutna, bara några dagar senare, gjorde det än mer omöjligt. Under valrörelsen var kriget i Afghanistan en styvmoderlig fråga. En undansopad dammråtta både i riksdagens plenisal och i alla valrörelsens debatter och utfrågningar.

.

.

”Krigsman erinran” 1947.
Fotot från Bohusläns museum av Arne Andersson.

.

När Wallins döda kropp, eller stoft som man mer sorgesamt säger under minnesstunderna, i dag flygs hem till Sverige har Överbefälhavaren Sverker Göranson kallats in till riksdagen för att berätta om hur det är att döda och dödas. Riksdagen ska informeras om vad som händer när man har fattat de beslut man har fattat. Svenska Dagbladets Martin Holmström har också försynt påpekat att:
”Under de närmast krigsliknande förhållanden som råder i Afghanistan går det inte att undvika risker, och dessa har hela tiden ökat. Och strider får dessvärre ofta en dödlig utgång för den ena eller bägge av parterna.”
”Det var det jävligaste. Det hade jag ingen a-a-ning om”, utropade Hasse Alfredsson för fyrtio år sedan när han i sin och Tage Danielssons  bästa revy, ”Dubbelgöken”, drev med den tidens politiker. Då handlade det om mjölkpriser och om att kärnkraft dödar.
Nu handlar det om krig. Detta trots att Carl Gustaf Hubertus XVI, Hertig av Jämtland och Konung av Sverige, i somras höll tal om att familjen Bernadotte alltid, under tvåhundra år, skyddat landet från krigets fasor.
Kanske var det enklare förr. Då fick vi reda på att det här med soldatliv innebar att vi också kunde dö. Jag tillhörde den sista årgången, 1966, som skulle räta på ryggen och delta i riten ”Krigsmans erinran”:
Krigsman skall frukta Gud och vara Konungen huld och trogen. Han skall med nit och trohet uppfylla alla de plikter, honom i tjänsten åläggas /…/  Hans oavlåtliga strävan skall vara att väl bereda sig för krigets värv. Vid ofred skall han mot rikets fiender sig städse manligen och väl förhålla samt med liv och blod Konung och Fädernesland försvara.”

.

Det finns många ställen för de anhöriga att betrakta sceneriet ifrån.

.

Sista Soldaterinran vid marinbasen i Karlskrona i somras.
Den försvinner. I stället har vi legosoldater väster om Himalaya.

.

I dag är det mer ”modernt” och riten kallas för ”Soldaterinran” och i den nya texten finns inte ett ord om att man ska vara beredd att offra sitt liv och blod. Inte ens för den nya ätten Westling. Dessutom är denna nya rit redan gammal, definitivt ”Ur tiden”:
”Det svenska försvaret skall verka för att vår fred och vårt oberoende bevaras. Det skall värna vår frihet att själva forma vår rättsordning och vår kultur. Om Sverige blir angripet, skall vi med vapenmakt hindra att landet faller i angriparens hand.”
Ceremonin säger ingenting om att våra krigsmän, i sold hos NATO och med USA:s Barak Obama som sin i praktiken högste befälhavare, själva ska delta i ett angrepp på de människor i Central-Asien som försvarar sin ”rättsordning och kultur”. Även om denna ser ut som på den tiden när en svensk kung eller en hertig deltog i fält och ledde sina krigsmän.
Riksdagens politiker offrade dessutom Kennet Wallins liv utan att veta vem som var hans fiender. Försvarsmakten konstaterar bara att ”vi vet inte vilka som dödade honom. Motståndsmän, kriminella gäng eller talibaner som ni journalister säger”. De två soldater som sköts ihjäl i februari dödades endera av en egen polis, eller av ”friendly fire” från de egna kamraterna…
Dessutom låtsas riksdagen att den inte vet någonting om att deras ledare där borta i Asien, den korrupte presidenten Hamid Karzai, med stöd av NATO, förhandlar om en uppgörelse med de människor som våra krigsmän strider med…
Men, Kenneth Wallin som inte längre spelar med i sitt hockeylag, Trångsunds IF, där han som back har motat sin sista puck. Hans yttersta uppoffring kanske ändå kan få opinionen att vända och inse att vårt bästa försvar är att omedelbart kalla hem alla soldater från det som världen i övrigt kallar Af/Pak-kriget.
De behövs här hemma för att stoppa skogsbränder och köra bandvagn i snöstormarna.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,DN1,DN2,DN3,AB1,AB2,GP1,GP2,GP3,EXpr1,EXpr2,SVD4,DN4,AB3,GP4,SVD5,DN5,

DN6,AB4,EXpr3,SVD6,DN7,GP5,GP6,SVD7,DN8,GP7,SVD8,Expr4,

Bloggare: Jinge,JonasSjöstedt,

9 svar på ”Krigsmans erinran

 1. Svenska soldater i Afghanistan eller inte är en svår fråga. Finns vi inte där så skär man öronen av flickor som går till skolan. Finns vi där så kommer svenska soldater att dö.
  Att vi behöver Försvaret här i Sverige är också sant. Numera verkar det som att Försvarsmakten bara kan agera i Afghanistan (men några helikoptrar klarar man inte av att fixa fram) men inte att försvara någon del av Sverige, möjligtvis Stockholms innerstad.

 2. Och den ynklige Tolgfors som med sitt ordflöde är beredd att försvara vilken katastrof som helst för att rädda Alliansskinnet. Nu har karln dessutom den makalösa fräckheten att skylla riskerna för soldaterna i fält på kritiken på hemmaplan.

 3. Utmärkt som vanligt, bara en radanmärkning om att det nog var 30 år sedan Dubbelgöken.

 4. Lars,
  Våra truppers närvaro hindrade inte att en flickas näsa och öron skars av. Det är inte med k-pist och bajonett man kommer att kunna ändra medeltida metoder för reglering av familjefejder och tvångsgiften. Och den sida i konflikten som svenska trupper försvarar, Karzaiklicken och allierade krigsherrar, är inte ett jota mer ”mänskliga” än talibanerna. Bildt och Reinfeldt kan upprepa tusen gånger om dagen att vi är i Afghanistan för att hjälpa flickor gå i skolan, det är och förblir ändå ett fikonlöv för att skyla över svenska regeringens kryperi för USA/Nato.

 5. Vi gick in i kriget för att få oppinion FÖR ett fullvärdigt medlemskap i NATO. Den ekonomiska krisen har satt stopp för detta, USA kommer inte fullfölja sin planerade dramaturgi i Afgahnistan. NATO faller liksom EU i oppinionen pga havererad ekonomi.

 6. Pingback: Till vilken nytta? | Annarkia

 7. Pingback: Strejkernas Frankrike

Lämna ett svar