Strejkernas Frankrike

Sarkozy sviktar, sviktar inte ?

.

-Från och med nu kommer ingen att märka när strejker bryter ut.
Orden yttrases av Sarkozys då han för ett par år sedan med sitt vanliga flin meddelade media att en lag om garanterad miniservice skulle införas i den offentliga sektorn för att minska effekterna av strejker.
I dag sitter orden som sylvassa fiskben i halsen på sprätten Sarkozy som snart är mer isolerad i sitt Elysséepalats än Napoleon någonsin var. Inte ens hans egna ministrar håller samman inför trycket från gatan. I den senaste opinionsundersökningen är det knappt 30 procent som stöder Sarkozys politik.

.

I veckan strejkade också personalen vid Eiffeltornet, världens mest besökta turistmål.

.

I går nådde protesterna mot regeringens orättvisa pensionsreform en ny nivå. Vägen fram till seger står till hälften öppen. Än en gång samlades cirka tre miljoner demonstranter för att säga nej till Sarkozys pensionsreform. Men i går var det mer än en protest mot en enskild reform. Enstämmiga rapporter från hela landet talar om en total misstro mot regeringen och en känsla av att en majoritet av befolkningen inte räknas, att ett nej från långt mer än halva befolkningen viftas åt sidan av en högfärdig självupptagen borgerlig majoritet i parlamentet.
Trots den utåt tuffa attityden från Sarkozys majoritet råder en febril nervositet i maktens korridorer. Det står redan klart att regeringschefen Fillons plan på att rösta igenom reformen i Senaten onsdag 20 oktober ligger i spillror. Oppositionen i Senaten har lagt 1 200 ändrings- och tilläggsförslag och delar av majoriteten vill inte gå med på att forcera omröstningen som en blockröst för eller emot hela lagförslaget. Därför är det klart att det knappast blir en omröstning i Senaten innan mitten av nästa vecka. För Sarkozy är det ett stort bakslag och en källa till oro för vad som kommer att ske på gatan innan omröstningen äger rum. Tålamodet krymper i alla läger och bland de unga på skolor och universitet tilltar radikaliseringen snabbt.

.

Jobb åt alla – inte fler år att arbeta.

.

-Rörelsen tappar fart men radikaliseras, sa regeringschefen Fillon till media i tisdags sedan det skett flera sammandrabbningar mellan ungdomar och gendarmeriet i städer som Lyon och Rennes. Även i Paris gick ett antal bilar upp i rök och en del butikers skyltfönster krossades. Tyvärr valde också vissa grupper att inte ansluta sig till de stora demonstrationerna utan gick i stället till isolerade attacker mot ”förtryckets symboler” som banker, klädesbutiker och jättebokhandeln FNAC.
Uppenbarligen har regeringen gett polisen order att inte ingripa mot de isolerade grupperna som agerar vid sidan av demonstrationerna. Bormästaren i Lyons andra distrikt, Denis Broliquier, säger sig vara skandaliserad av att polisen, enligt dess egna uppgifter, fått order att inte ingripa mot vandaliseringen. Regeringen försöker att vända uppmärksamheten bort från de väsentliga frågor som flera miljoner kräver svar på. Mörkermannen i inrikesministeriet Brice Hortefeux har säkert ett finger med i spelet.
Den uppskjutna omröstningen i parlamentet ger den fackliga fronten lite andrum för att planera fortsättningen. Att bara fortsätta med ytterligare en eller flera protestdagar är inte tillräckligt effektivt för att stoppa Sarkozy. Samtidigt tvekar de fackliga ledarna i CGT och CFDT att följa den fackliga organisationen Solidaires uppmaning till obegränsad generalstrejk till finish.

.

Antalet demonstranter i Lyon var fler än någonsin- 45 000.

-I dag var det en ny etapp på vägen mot en obegränsad generalstrejk som börjar ta form, svarade NPAs Olivier Besancenot i en chatt i dagstidningen Le Monde i tisdags och fortsatte:
-Från tisdagskväll påbörjas nya strejker, nya demonstrationer kommer att hållas liksom många blockader. Frågan som nu ställs är att blockera ekonomin för att stoppa reformen.
De närmaste veckorna kommer att visa vilken sida i den allt hårdare klasskonflikten som drar det korta strået.

.

Det Nya Antikapitalistiska Partiet deltar med full styrka i alla protester mot högerpolitiken.

.

DSC_7147.JPG
Tisdag morgon blockerade strejkande arbetare hundratals vägar.
.
Fler ungdomar än någonsin deltog i demonstrationerna.
.
Natten till 20 oktober bröt polisen upp blockaden vid flera raffinaderier.
.

Här följer ett videoklipp från en vägblockad i förorten Pantin i Paris.

.


Blocage à Pantin

Media: DN1,SVD1,GP1,SSD1,DN2,SVD2,SVD3,GP2,DN3,SVD4,GP3,AB1,DN4,SVD5,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

9 svar på ”Strejkernas Frankrike

 1. Pingback: Det är på gatan det händer! « Röda Lund

 2. Pingback: Det är på gatan det händer! | Röda Lidköping

 3. Pingback: Det är på gatan det händer! | Röda Lidköping

 4. England, Portugal, Italien, Tyskland, Grekland m fl + EU-kommissionen. Fronten uppifrån är bred. Stopp på Sarkozys pensionsplaner flyttar bördorna till något annan post i maktlösa låginkomsttagares livsvillkor. Strejkrörelsen behöver sikta på nyval: generalstrejk för nyval! Med det skulle regeringen möjligen falla och alternativkraven kunna riktas mer pådrivande mot det faktiska vänsteralternativet. Även om lösningen inte ligger på nationalförsamlingens sammansättning, skulle ett sådant politiskt resultat sprida självkänsla bland de miljoner aktiva, tror jag
  Bosse Almunger/Luleå

 5. Hej Bosse

  I sak är detta redan vad radikala delar av strejkrörelsen gör. Våra kamrater i NPA reser i flygblad, videos,TV-intervjuer mm det politiska kravet på att Sarkozy och ministern, ansvarig för hans och UMP:s kontrareform när det gäller pensionerna, Woerth, ”ska avgå”; ”kastas ut”; ”lämna in”; ”drivas bort” etc. Dvs i sak ett nyval.

  Att bara fokusera på nyval i sig och lämna huvudspåret om att i masskamp stå emot attacken på pensionsreformen, tror jag skulle kunna demobilisera rörelsen och lämna ett intryck av att man tror att Socialistpartiets Aubry skulle vilja leverera ett
  alternativ. Hennes och de franska socialdemokraternas linje i frågan skiljer sig inte i sak mycket från den nuvarande regeringens.

 6. Hej Bo,
  Jag håller nog inte med i kravet på ett nyval. Jag tror faktiskt att det i den nuvarande situationen kommer att fungera som en avledande manöver. Rörelsen är fortfarande på uppåtgående och breder ut sig till nya skikt i samhället. De fackliga ledningarna som visat att de helst skulle vilja stanna prostesterna känner att basen kräver utvidgning av kampen. Att i det läget kräva nyval (till Nationalförsamlingen) skulle fokusera motståndet till den parlamentariska ninvån och ge borgarna en möjlighet att säga OK , men det kan inte organiseras förrän inom en månad och bara om lugnet återvänder i samhället. Det vore en fantastisk möjlighet för Socialistpartiet att föra in motståndet på en bana som är deras.
  OCH OCH , det är Sarkozy som folk avskyr i första hand och han kan inte utlysa nyval till presidentposten. Han kan tvingas till reträtt och dra tillbaka reformen. Men ett nyval till presidentposten finns inte med i konstitutionen såvida han inte abdikerar. OCH OCH det är presidenten som tillsätter regeringen inte parlamentet.
  Så jag tror att ett krav på nyval just nu riskerar att föra in motståndet i en fälla som kommer att vända den aktuella trenden mot bredare och radikalare protester.
  mkh
  Benny

 7. Pingback: Sarkozy fäktar villt

 8. Men hallå, vilka klockrena svar!!
  Strategin om nyval leder ju bara till att avleda och kyla ned trycket i massaktionerna. Ett revolutionärt ledarskap typ NPA
  måste istället driva på, avancera, politisera, ja allt det som NPA verkar göra just nu. Men det finns ingen ”fransk lösning” allt måste kombineras med parollen; För ett rött Europa.
  För mig som inte är 100% på franska/
  Kan ni beskriva den nuvarande relationen mellan NPA och PCF? Hur ser strategin ut?

 9. Hej Lotta;
  Den avgörande skillanden mellan PCF och NPA är att den förra inte utesluter en regeringsallians med Socialistpartiet om det blir seger i presidentvalet 2012. Ja PCF har till och med det som sin startegi. NPA avvisar allt samregerande med SP eftersom det är ett parti som är för den kapitalistiska marknadsekonomin och som inte ser något alternativ till den.

Lämna ett svar