Varför bara kriga i Afghanistan?

.

.

De två mest vägande skälen till att svenska soldater ska döda och dödas i USA:s krig i Afghanistan sägs ofta vara att vi dels ska bekämpa terrorism, dels hjälpa landets undertryckta kvinnor.
Varför USA och vi inte krigar också i Saudiarabien och Pakistan har inte förklarats av vare sig moderater eller socialdemokrater. Enligt CIA finns det i dag bara ett femtiotal Al Quaida-anhängare i Afghanistan. De har sedan länge flyttat till Pakistan. Vi vet också att så gott som alla som genomförde attackerna i USA den 11 september var saudiska medborgare. I stora delar av Pakistan och Saudiarabien behandlas kvinnor dessutom efter samma måttstock som i Afghanistan.
I stället bestyckar våra fältkamrater från USA bägge dessa länder med allt tyngre vapenarsenaler. Vita huset har accepterat Islamabads kärnvapen och nu genomförs den största vapenförsäljningen i landets historia med den medeltida regimen i Riyadh.
Krigs- och fredspristagaren Barak Obama blir ledande vapenmånglare. I en första omgång får diktatorn Abdullah bin Abdul Azis tillgång till flyg för ett värde av 60 miljarder dollar. I en andra omgång handlar det om att hans flotta ska rustas upp för 40 miljarder dollar.
Saudiarabien får köpa 84 stridsflygplan, Boeing F-15. Dessutom uppgraderas landets äldre enheter. I köpet ingår dessutom 70 attackhelikoptrar, Apache, samt 36 stycken Little Birds, lätta helikoptrar som används vid specialuppdrag.
Affären sägs syfta till att i regionen skapa en militär motvikt i förhållande till Iran. Ett påstående som i sak är ren nonsens. I förhållande till Riyadh är Teheran en militär dvärg. I förhållande till sin befolkningen spenderar Saudiarabien mest pengar i världen när det gäller militär upprustning. När det gäller flyg tilldelar militära forskningsinstitut saudierna redan i dag hela 453 poäng. I samma liga får iranierna bara 84 futtiga poäng. Analytiker menar att det iranska flygvapnet snarast hör hemma på ett militärt museum…
Dessutom har USA, genom sina baser och hangarfartyg, där det kryllar av kärnvapen, redan total militär hegemoni i regionen.

.

.

Talesmän från Vita huset har konstaterat att Israel accepterar upprustningen vilket gav den brittiska tidningen The Guardian ett tillfälle att ge ett prov på syrlig brittisk ironi när den är som bäst:
Israel ser Saudiarabien som ett användbart slagträ mot Iran. Men samtidigt finns en rädsla i Tel Aviv att en lymmel till saudisk pilot skulle försöka sig på ett självmordsuppdrag mot Israel… Det löser man naturligtvis med att Israel får ännu bättre plan. Affären är redan på gång.
När det gäller rekordförsäljningen till Riyadh är sakskälet uppenbart. Obama vill blidka hemmaopinionen med jobb till krigsindustrin. Bättre än så är inte moralen för fjolårets fredpristagare.
När det gäller Sveriges affärer är Saab Bofors Dynamics på gång att sälja pansvarvärnsrobotor till de Saudiarabien. Uppskattningsvis till ett värde av ett par hundra miljoner kronor.
Bättre än så är inte moralen för Reinfeldt och hans blå kabinett…

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: DN1,SVD1,SVD2,Expr1,SVD3,DN2,Expr2,GP1,SVD4,SVD5,

11 svar på ”Varför bara kriga i Afghanistan?

 1. Det pågår väl en slags dollarcirkulation mellan den oljeexporterande sunni-diktaturen och USA. Saudi säljer olja, får dollar, köper USA vapen, så kommer dollarn hem till USA igen. Saudi säljer oljan billigt, USA säljer vapnen dyrt. Saudi har dollar som behöver spenderas i industriländerna, det är ingen idé att lägga dollar på hög. Vad jag läst har saudis befolkning sitt på det torra, andra jobbar, inte de själva.

  Jag tror vapnen är värdelösa utan den totala krigsorganisationen bakom dem. Utan ”intelligense” kan man ha hur dyra plan som helst, hur bra stridsvagnar som helst, det krävs satelliter och stridsledning för att nyttja dem. När Chavez ska ha de dyraste ryska planen är det också pengarna i sjön mätt i stridsvärde. Saudi behöver inte vapnen, Irans ideologiska krigare är farliga pga sin ideologi och kan lika gärna använda 70-tals teknik för att uppnå sina mål. Konflikten mellan shia och sunni i buffertområdena Irak och Libanon utkämpas på marken med lowtech-utrustning och terror.

  Poängen med affären är att cirkulera dollar, Saudi har alldeles för många till ingen nytta. Alla prinsarna blir förstås kaxiga med ”Top Gun”-utrustning, men kan inte använda den till sin potential. Shahen av Iran gjorde på samma sätt, det gick inte bra. Har man berg av dollar är det bara att spendera.

  Vad jag undrar är om det finns en liten, liten digital knapp i de dyra exportplanen som gör dem funktionsodugliga via en liten, liten satellitsignal, om de skulle komma till bruk i ett syfte husse inte tänkt sig? Så skulle jag definitivt ha gjort om jag vore husse.

  Varför krigar USA bara i Afghanistan? Tror du USA vill ha fler krig? De vill bli av med det här, utan att en extrem muslimsk regim tar över. De är redan rädda för en sån utveckling i Egypten och Pakistan, därför ska islamisterna hållas kort och garanteras misslyckande, även till ett pris USA inte kan betala.

 2. Skulle man kunna få länken till den där undersökningen (eller rapporten eller vad det nu vad) som ger länderna poäng efter styrkan i deras flygvapen? Är intresserad av att ta del av den.

  Tack på förhand!

 3. Visst handlar det om att USA vill få tillbaka så mycket som möjligt.
  Men också om att den egna krigsindustrin är en viktig motor för den egna ekonomin.

 4. Pingback: Sarkozy använder krigslag

 5. Eller rättare sagt hitech-industrin, det går inte att skilja ut militärindustrin ur högteknologin, den är en delmängd och använder framsteg ur den civilia sfären och vice versa. Men det är ju Saudi som köper för sina dollar, USA köper olja och betalar med egentryckt valuta. Den måste omvandlas i något.

 6. Jag kollade just upp globalfirepower, det ser konstigt ut. Flest ubåtar i världen, 97, har giganten Nordkorea, före USA, som har 75. Sverige antas ha 9 ubåtar, det var mycket länge sen, vi har 2 plus möjligen någon i malpåse. Någon blandar bort korten eller gör något fel. Inte att lita på.

 7. Beklagar, 5 svenska ubåtar enligt wikipedia, några av dem i malpåse vad jag minns. HMS Gotland uthyrd till USA.

 8. Pingback: Vapen brukar användas i krig | Svensson

 9. Vad är det för ointressant pladder ni ägnar er åt?

  POLITISK VERKSAMHET ÄR 95% KONKRET HANDLING.
  Sitt inte där på arslet och pladdra!

Lämna ett svar