Sarkozy fäktar vilt

Kupp i Senaten.

.

Det är inget mindre än politisk kupp som Sarkozys ministrar driver igenom i Senaten. Arbetsministern Eric Woerth kräver av Senaten att den innan fredagkväll röstar igenom den nya pensionslagen i ett block där bara de tilläggs- och ändringsförslag som regeringen accepterat ingår i omröstningen. De närmare 300 paragrafer som oppositionen presenterat kommer inte upp till debatt och röstning.

.

Sarkozy knäpper Senaten på näsan.

Det finns täckning för ”blockröstandet” i konstitutionen men det är en metod som nästan aldrig används och att det sker nu visar hur stor panik som råder i kanslikorridorerna. Med bredare och allt radikalare protester för var dag som går vill Sarkozy kuppa igenom ett beslut i hopp att det ska kapa benen på demonstranterna och de strejkande.
Det är ett vågat grepp från den pressade presidenten som kan slå tillbaka skoningslöst mot hans ställning och chanserna att bli omvald i presidentvalet 2012. Just nu kan man kanske likna situationen vid fysikens term ”instabil jämvikt”.
Jämvikt – därför att de båda lägren står fast vid sina positioner. Sarkozy upprepar flera gånger om dagen att han inte tänker vika sig för ”gatans parlament”. De fackliga organisationerna håller fortfarande samman i den gemensamma front som hittills lyckats mobilisera till ett halvt dussin demonstrationer med mer än två miljoner deltagare.

.

Demonstranter i Paris 19 oktober.

Instabil – därför att stödet till Sarkozy politik smälter som snö i vårsol trots att höstens färger breder ut sig i huvudstaden. I hans majoritet sprider sig oron. Parlamentariker och senatorer ser panikartat hur opinionen vänder sig bort och hotet att sparkas ut ur de privilegierades församlingar ger dem kalla fötter. Till det kommer att många av de förnäma borgarna avskyr Sarkozys vulgaritet. Instabil också därför att på motståndets sida syns det tydligt att ledarna i de stora fackliga organisationerna blir alltmer obekväma inför rörelsens radikalisering och utbredning till grupper de inte alls kan påverka för att inte säga kontrollera. Rapporter från hela landet visar att den nedtrappning som ledarna räknat med efter strejken/demonstrationen den 19 oktober inte kan inledas om de vill behålla ledningen över protesterna. Inte ens tjänstemännens fackförening CGC kommer att lägga armarna i kors trots att det redan sagt att man hoppar av den fackliga fronten.

.

Allt fler ungdomar visar att pensionsreformen berör dem också.

-Nu kör vi hela vägen. Det går inte att backa, säger en facklig delegat i facket Sud-Rail i Toulouse, den stad där just nu protesterna är som intensivast.
Under natten till i dag använde Sarkozy sig av en ”krigslag” för att bryta blockaden av en av de viktigaste oljedepåerna. Prefekten (sorts länsechef) beslutade att tvångsrekrytera de anställda vid raffinaderiet Grandpuits eftersom nu över 3 000 bensinstationer annonserar ”tomt”. Det är inte ens säkert att ”tvångsrekryteringen” är laglig eftersom det handlar om anställda i den privata sektorn. Fackföreningen CGT säger att de kommer att lägga in en formell anmälan till domstolarna om ”brott mot den lagliga strejkrätten”.

.

Media: DN1,SVD1,SVD2,DN2,DN3,GP1,

Bloggare: Röda Malmö,Röda Lund,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

3 svar på ”Sarkozy fäktar vilt

  1. Intressant läsning. Jag stöder i allmänhet protesterna men funderar ändå lite längre med. Nu när Sarkozy skriver på blir detta lag, och en majoritet är ju emot detta men han är president och har den makten, rätt så långt. Men om man ogillar hans politik är det väl bara att rösta på någon annan i nästa val? Svidande nederlag mot honom skulle ju säga en hel del det med. Och om ex. socialisterna vinner nästa val kan de väl ändra tillbaka eller?

  2. Snacka om att människor inte tänker längre än sin egna näsa. Men visst, det är ju vanligt att inte vänstern är intresserade av att ta ansvar för de beslut som tidigare fattas av dem. De försöker då skylla på någon annan och upprepa konceptet. Fungerade i Sverige fram till 06 då GP inte längre kunde driva opposition som regering. Sedan föll korthuset ihop…

  3. Vad ska man göra? Det kostar någonstans runt 300 – 350 sekiner om dagen att leva, oavsett ålder och hårfäste. Det ger 9 – 10 000 i månaden.
    Om någon konsumerar något utan att själv ha arbetat ihop till det så måste någon annan ha gjort det. Om dessa ”några andra” blir för få så måste något faktiskt göras.
    Höja pensionsåldern till exempel.

Lämna ett svar