Amerikansk spionskandal i Norge – Hur är det i Sverige?

.

I Norge har TV2 avslöjat att 20-25 personer, anställda av den amerikanska ambassaden sedan våren 2000, har arbetat i skift med att spionera på norska medborgare. Hundratals norrmän ska sedan ha registrerats i det amerikanska terrorregistret SIMAS (Security Incident Management Analysis System). Många av agenterna ska tidigare haft topptjänster inom den norska säkerhetspolisen. Syftet ska ha varit ”förebyggande”. USA vill i tid avvärja hot bland annat den egna ambassaden.

.

.
Från den norska tidningen Verdens Gang.
Norges största dagstidning med Shipstedt som ägare
.
Självklart vore det barnsligt att hävda att en ambassad inte skulle ha rätt att skydda sig mot attentat. Men lika självklart är ansvaret här den norska statens. Framförallt som den är  en allierad NATO-medlem och dess regeringar välsedda i Vita huset. Ändå säger sig de norska rödgrönas justitieminister, Knut Storberget, att han aldrig fått någon information om spioncentralen.
USA hävdar att PST( Politiets sikkerhetstjeneste ) hela tiden varit underättat. Eftersom många agenter rekryterats från PST, där de fått utbildning och fått säkerhetsinformation om mängder med norska medborgare, blir TV2:s avslöjande politiskt explosivt. Finns det en stat i staten? Eller ljuger socialdemokraten Storberget? Dessutom blir frågan vilka norrmän som registrerats och på vilka grunder?
De norska socialisterna i partiet Rødt har reagerat starkt:
– Det är chockerande att en rad toppfolk har hoppat av från norska övervakningsorgan för att arbeta med säkerhetsarbete för ett främmande land, säger dess ordförande Turid Thomassen.
– Vi förväntar oss full öppenhet från den undersökning som justitieminister Storberget beslutade om i onsdags. Vi måste skapa klarhet i vad norska myndigheter känt till om denna verksamhet och om den är i strid med norsk lag. Vi kräver också full öppenhet runt efterspelet till de avslöjanden som kommer fram. Har någon dessutom blivit orättvist övervakad på norsk jord, måste de få ta del av de lagbrott som begåtts emot dem.

.

.
Turid Thomassen

.

– Här handlar det om erfarna agenter som fått sin speciella kompetens på de norska skattebetalarnas bekostnad. Det är mycket betänkligt att topputbildad säkerhetspersonal tar arbeten för utländsk räkning när de har avslutat sina karriärer i norsk tjänst. Rødt föreslår därför att det införs en karens där man förbjuder anställda att arbeta för en annan stats räkning de första fem åren efter avslutad tjänst för Norge. Vi vill också att det ska vara anmälningsplikt för de som tar sådana uppdrag där de för den norska myndigheten deklarerar avsikten med sitt nya uppdrag. Deras namn ska dessutom finnas i ett offentligt register.
Spionskandalen i Norge ställer naturligtvis frågan om hur det ser ut i Sverige. Lever vi också med ett flöde av tidigare anställda inom SÄPO som nu arbetar för USA:s räkning? Är regeringen i så fall informerad? Har det också här pågått sedan våren 2000?
Ärendet är öppet. Vilken eller vilka riksdagsmän/riksdagskvinnor reser sig upp och ställer vår justitieminister till svars?

.

.

,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

I pressen: VG1,VG2,VG3,VG4,VG5,DN1,GP1,GP2,GP3,VG6,VG7,VG8,VG9,VG10,GP4,VG11,

VG12,AB1,VG13,SVD1,VG14,VG15,SVD1,DN2,VG16,AB1,

Bloggare:

5 svar på ”Amerikansk spionskandal i Norge – Hur är det i Sverige?

 1. Får nok räkna med at situasjonen er det samma, hvilket er mycket bra båda för Sverige, Europa och USA.
  Död åt den Skandinaviska naiviteten!

 2. Terror må bekjempes!
  Man må slutt å sette kjepper i hjulene for dette og heller forandre loven!
  Er man uskyldig skjer det ingenting, men dersom terrorister avsløres er dette kun til det gode!

 3. Dette er langt fra en spionasje sak som er krenkende for noen, SIMA registeret er et register som kartlegger alle typer nettverk, tentative risikogrupper og definitive risikogrupper. Det kan ligne på profilering, men det er en lovlig måte å forutse bevegelsene på ytterliggående grupperinger og deres nettverk som er viklet inn i det sivile samfunn gjennom ideologiske og frihets organisasjoner.
  En må jo også kartlegge de ”kanalene” som strekker ut til det sivile, der uvitende kan bli rekrutterte til ytterliggående grupper for så og bli ledet til å begå en handling av mindre heldige arter.
  Hvordan skal vi verne oss mot sånne grupperinger uten å la våre maktapparat kartlegge hvem som er farlige og ikke, eller skal vi uaktsomt lene oss til det åpne samfunn og la organiserte innenlands og utenlandsborgere fritt få utfolde seg, drive med maktdemonstrasjon med å trappe opp bevæpnede på politistasjoner ”og melde sin tilstedeværelse”, danne våpenlagre, fylle våre nettsamfunn med konspiratorisk usakligheter for å påvirke våre ungdom til misantropi og protesthandlingen som vold eller rus.

  PST, sitter i et tverrfaglig og sikkerhetsmessing paradoks.
  Sikkerheten er av og til vernet av at handlinger improviseres, fremgang skapes uten tøyler og med hemmelighold. Internasjonalt sikkerhets samarbeid forståes best av de instansene som samarbeider, kunsten er bare å forklare politikere at enkelte lover sperrer muligheten for slikt arbeid. Men det lar seg ikke gjøre med popularitetsjakt og habilitet.
  Praktisk sett så har dette vært nødvendig, men dog en innenlands juridisk politisk katastrofe..

  Om dette var uvitende eller holdt fortrolig med hensikt av ringvirkninger. Så har dere min støtte.
  Tror ikke befolkningen forstår hvilke påvirkninger slike ytterliggående grupperinger har på samfunnet, i form av assimilering, sammensmelting av kulturer og alternative ideologiske grupper. 1% begrepet gjelder jo også hos de!

 4. Pingback: USA spionerar… igen! « Sverige är inte världens navel!

 5. Pingback: Tjugosex år sedan 1984…

Lämna ett svar