Zapatero i Francos fotspår.

Arbeta med en pistol i ryggen.

.

Socialisten Zapatero går till historien som den förste ”abetarledaren” i modern tid som använt sig av krigslagar och militärt tvång för att knäcka en strejk.

.

Zapatero leder krisrådet som beslutade införa undantagslag för att knäcka en strejk.

.

De spanska flygledarna som i fredags gick ut i vild strejk och strandsatte hundratusentals passagerare protesterade mot effekterna av en planerad partiell privatisering av företaget Aena som sköter landets 47 flygplatser.
Den ”socialistiska” regeringens reaktion på flygledarnas strejk visar att reflexer från Francodiktaturens dagar ännu finns kvar. Genom att utlysa undantagstillstånd underställdes personalen militära krigslagar och kan under vapenhot om så behövs tvingas återuppta arbetet. En vägran leder till fängelsestraff.

.

De riskerar fängelse för att ha nyttjat sin strejkrätt.

.

Det är ingen tillfällighet att Zapatero visat musklerna. Den ”heliga” marknaden har Spanien i kikarsiktet och med ”undantagstillståndet” vill Zapatero imponera på eventuella spekulanter i en spansk konkurs att de är ute i ogjort ärende – för här har de att göra med en äkta Rambo. En som inte drar sig för att damma av lagar från generalissimo Francos dagar.

.

Militära specialenheter tog över flygplatserna och tvingade personalen att arbeta.

.

Nu är det bara att vänta på alla europeiska socialisters och socialdemokraters kraftfulla fördömande av Zapateros handlag och hans omedelbara uteslutning ur den Socialistiska Internationalen. Med Ådalen i minnet kanske Mona Sahlins efterträdare kan resa frågan vid nästa internationella kongress. Passa då samtidigt på att utesluta krigsförbrytaren Ehud Barak. Två flugor i en smäll så att säga. Eller två löss i den röda fanans veck.
PS: Det är minst sagt märkligt att de svenska toppbloggarna på vänsterkanten(med ett undantag) inte ens uppmärksammat händelsen. Är det ingen som insett det oerhört allvarliga i att en regering i en demokratisk EU-stat inför militära undantagslagar för att knäcka en strejk? Den borgerliga pressen å sin sida föredrar att spy galla över ”privilegierade flygledare”. Att den borgerliga demokratin tar till vapen för att tvinga folk att arbeta verkar inte bekymra någon.

.
Media:GP1,DN1,DN2,SVD1,SVD2,SVD3,AB1,
Bloggare; Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

13 svar på ”Zapatero i Francos fotspår.

 1. Typiskt socialister att yttra sig utan att bry sig om att kolla underliggande fakta. Flygledarna i Spanien tjänar i snitt kanske 350 tusen i månaden, ja det stämmer, i månaden har de alltså mer än en normal svensk årslön. De pensioneras vid 52 års ålder. Det är sådana som ni, som inte vet vad ni skriver om, som skjuter socialismen och socialdemokratin i sank. Det tar vi andra tänkande människor tacksamt emot.

 2. Eller så är det kanske DU som inte inser allvaret i att en grupp arbetstagare förlamar ett helt land för att det inte får fortsätta åtnjuta förmåner soom vida överstiger 99% alla människors på Jordens…?

  Hur man kan jämföra det med Ådalen är för mig helt obegripligt.

  För övrigt finns knappt någon levande människa idag som de facto har Ådalen ”i minne” eftersom det i princip enbart skulle kunna vara de som är äldre än 90 år… Inte för att förringa händelserna i Ådalen 1931, men det är ingen mänsklig rättighet att kasta sten på strejkbrytare och hota och misshandla folk som gjordes och som var grundorsaken till militärinsatsen 1931 (och den skedde eftersom det vid den tiden inte alls var lagligt att flytta poliser mellan olika distrikt).

  Försök hålla isär vekligheten i dag där en flock bortskämda ”brats” i en direkt samhällsviktig verksamhet inte tillåts förstöra för ett helt land och en tragisk händelse som förmodligen kunnat förhindras i vårt eget land…

 3. Georg och Storebror,
  Så ni bugar och tar tacksamt emot en militär insats mot personal som strejkar. Vad fan har deras löner att göra med det? I så fall borde man ju omedelbart sätta in militär för att avlägsna alla bankirer som tjänar flera miljoner i månaden på att skapa finanskriser som i Irland etc.

 4. Pingback: Smutskastning av spanska flygledare | Svensson

 5. 1980 satt jag i flygplanskö på LaGuardia flygplats, New York. Reagan gjorde något mot flygledarnas arbetsvillkor. Favorit i repris.

  Ett förstatligande av banksektorn ligger kanske inte långt bort. Det krävs bara att den går omkull 🙂
  Inte kul, jag vet.

 6. sl,

  Vad som hände var att Reagan avskedade 11 000 flygledare och knäckte strejken. Facket kunde inte mobilisera tillräckligt med stöd i opinionen och den fackliga kampen i USA tog stora steg bakåt.

 7. Men sen togs de väl tillbaka igen, till nya sämre villkor, eller fanns det 11.000 flygledare för mycket?

 8. Benny,

  Vad tror du skulle hända med bankirerna om de gemensamt blockerade alla banker och banktransaktioner under några dagar? Tror du inte att det skulle komma någon åtgärd från staten? Tror du att bankirerna är intresserade av att göra något så dumt?

  Du säger alltså att det är rätt att strejka och sätta hundratusentals människor på gatan om staten, arbetsgivaren sänker din månadslön med 30% när du tjänar 350 KSEK i månaden. Detta i ett land med 20% arbetslöshet och ekonomi i katastrofläge.

  Ni nya socialister är inte bara inkonsekventa utan helt bortkopplade från verkligheten. Samma flummande som Mona Sahlin sänkte Socialdemokratiska partiet med. Samma hycklande som Göran Persson uppvisar med sina bolag och fakturor för att slippa skatt och ersättningsavdrag.

  Ja, socialismen är en vacker tanke och och fyller en funktion, men inte i Sverige i nutid. Det finns inga socialister i Sverige, de som kallar sig det är hycklare.

 9. Det skrivs på denna bloggen: ”demokratisk EU-stat”…
  Nå ja, hur demokratiskt är det hela egentligen i Europas stater( delstater) egentligen?
  Med en självutnämnd, icke folkligt vald EU- elit som står över EU- parlamentet och därutöver sätter sig över inhemska regeringar.
  Hur demokratiskt blir det när större delen av suveräniteten i EU- länderna är borta i och med lissabonfördraget?

 10. Har en bestämd känsla av att jag läst att man var på väg att avskaffa strejkrätten även här hemma, och var det inte S tom. och att EU är inne på samma tankegång, att strejker som anses samhällsfarliga ska förbjudas.

  Så vilka skulle reagera? Det nya arbetarpartiet??

 11. Läste en intervju i en spansk webbsida om flygledarnas situation. En flygledare säger att det inte är fråga om pengar trots att dem fick lönen sänkt tidigare med 40 %. Han påstår att det handlat om överenskommelser med regeringen som inte blev uppfyllda. Antal timmar/år, ledighet, fortbildning m.m. Allt detta blev via regeringsbeslut/dekret som är icke förhandlingsbar. Man strejkar för att förhandla, finns det inget att förhandla har man inte räät att strejka!! Därför blev de massjukskrivningar istället. M.a.o., finns det två versioner på konflikten.

 12. Anna,
  Förstå mig rätt. Jag pratar om att alla EU-stater är till formen parlamentariska demokratier. Eller som vi nrukar kalla det ”borgerlig demokrati”, med rötter i borgarklassens uppror mot adeln och de former som deras makt tog sig.
  Vad gäller det ”demokratiska innehållet” finns det naturligvis massor av förbehåll vi kan komma upp med.
  Men min viktigaste punkt är att ”undantagstillstånd” användes av den formella demokratin. Det är det enorma i händelsen och som varsnar om mer.

Lämna ett svar