Wall Street jublar.

Vad skrattar börsen åt ?

.

Börsen på Wall Street gör glädjeskutt sedan snart tre månader. Dow Jones industriindex har stigit med 9,89 procent på tre månader. Man kan verkligen fråga sig vad som hetsar upp aktiespekulanterna. Ekonomin kryper framåt, miljoner människor har mist sina hem och minst 25 miljoner är arbetslösa eller undersysselsatta.

.

Sedan septembers början har Dow Jones stigit med 9,89 %

.

Hemligheten hittar vi i industriföretagens kassor. De amerikanska icke-finansiella företagen har slagit alla vinstrekord den senaste tiden. Under det tredje kvartalet låg vinsterna på en årlig nivå av 1 659 miljarder dollar enligt Handelsdepartementet. Det är den högsta vinstnivån som någonsin registrerats sedan myndigheterna för sextio år sedan startade insamlingen av vinstuppgifter i företagen.
Sedan hösten 2008 har företagen gjort stora vinster i sju kvartal i streck. Lyssnar man till politikernas klagan över budgetunderskott och för stora sociala utgifter kan man tro att allt är svart. Men det gäller inte för aktieägarna som fyller fickorna i snabbare takt än någonsin.

.

Långt borta från arbetslöshet, avhysningar, soppkök och andra verkligheter.

Hur kan det vara så? Varför tjänar industriföretagen sådana vinster medan ekonomin till synes haltar fram i långsamt mak? Svaret är – ökad produktivitet i företagen. När finanskrisen hösten 2007 slog till började industriföretagen att avskeda arbetare i stor skala. I dag säger ekonomer att de utnyttjade krisen som ursäkt för att göra sig av med fler anställda än vad som produktionsminskningen krävde . När sedan efterfrågan steg, om än långsamt, kunde de ”slimmade” företagen möta efterfrågan med ökad produktion utan att nyanställa. Mer produktion med färre anställda. Det är en ekvation som alla kapitalister känner lösningen på = högre vinster.
På börsen känner man som vanligt igen odören av pengar. Mer vinster i företagens kassakistor är lika med stigande aktiekurser. Därför skrattar Wall Street.
PS: Efter Obamas beslut i natt att förlänga Bushs skattelättnader under två år för alla inklusive de rikaste hushållen viker sig Wall Street dubbel av skratt.

.

Media: GP1,DN1,DN2,SVD1,SVD2,GP2,DN3,SVD3,

Bloggare; Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 svar på ”Wall Street jublar.

 1. I sig inget fel på ökad produktivitet, att det går att producera med mindre ansträngning. Om inte också priserna reglerar sig dvs sjunker så är det förstås något fel på konkurrensen. Det är i och för sig inte konstigt om Dow Jones stiger när Bernanke vräker ut biljon efter biljon över banker och kapitalister. Vad ska de göra med alla dessa slantar om inte spekulera på de finansiella marknaderna. Förmodligen även det som driver upp priser på råvarumarknaderna.

  De stora företagen i USA ger ut obligationer och lånar bara för att det är så billigt att låna, det är billigare för Microsoft att ge ut obligationer än att ta hem sina egna pengar från utlandet. Man investerar förstås inte i ny produktion när dtä r10% arbetslöshet och folk måste försöka betala av sina lån. De stora amerikanska företagen ar inte haft så mycket kontanter i kassan sen 1964.

  Och nu funderar man i USA på att ”stimulera” ekonomin med sänkta ”arbetsgivaravgifter”, det ger förstås inga nya jobb att tala om det bara fyllor på företagens vinster, anställer gör de förstås bara om de kan sälja mer.
  Även Moodys inser att det inte är bästa sättet.
  What a dollar of stimulus puts back into the economy when spent on…

 2. Helt klart har den ekonomiska krisen varit en drivkraft för att utveckla produktionsmetoderna. Istället för att minska arbetsstyrkan hade kanske en nedgång i arbetstid kunnat diskuteras. Vad är motivet till 40 tim. arbetsvecka? Kan arbetarna acceptera en femprocentig sänkning i lön mot att få en tioprocentig arbetstidsförkortning.

  En ytterligare marginell minskning av arbetstiden skulle ta hand om resterande arbetslöshet.

  Hursomhelst kommer konkurrensen till slut att sänka priserna ut till konsument och då även vinsterna för företagen. Frågan är vad alla friställda skall syssla med när de andra går till jobbet.

Lämna ett svar