Cameron redan illa ute.

Londons studenter gör uppror mot regeringens reaktionära sparplaner.

.

I går hördes protesterna från Londons gator ända in i Westminster. Lorder och deputerade kastade skrämda blickar över axeln innan de röstade för en höjning av studieavgifterna vid landets universitet. Grundavgiften höjdes från 35 000 kronor till 65 000 kronor och maxtaxan sattes till 100 000 kronor om året utan någon garanti mot att maxitaxan i realiteten blir en minitaxa.

Utanför parlamentet gick det hett till trots den bitande vinterkylan som lagt sig över Hennes Majestäts domäner. För första gången sedan gruvstrejkens dagar attackerades demonstranter av ridande polis i galopp. Studenterna verkar fast beslutna att fortsätta kampen mot de nya avgifterna och regeringens sparplaner i allmänhet. Samtidigt börjar fackliga organisationer, som varit tysta under lång tid, att visa stridshumör. Strejkerna i Londons tunnelbana är kanske början till en mer omfattande revolt mot Cameron/Cleggs extrema attack på den lilla sociala välfärd som ännu finns var i landet.

Det återstår att se. Vi kan ändå hoppas att protesterna sprider sig från södra Europa till hela kontinenten. Annars väntar en social katastrof för Europas arbetande befolkning. Den här gången finns det inget hörn att huka sig i för att hoppas det inte ska drabba dig. Den antisociala offensiven sker på alla fronter, in i minsta hörn.

För att värma oss i vinterkylan finns härunder bilder från gårdagens protester i London.

.

Brokiga studentdemonstrationer ger borgare skrämselhicka.

.

Unga ”terrorister” eller ungdom i kamp för framtiden?

.

Minnet av ”Thatcher the snatcher” lever ännu kvar.

.

Studenter bryter igenom polisbarrikaderna och tar sig in på Parlament Square. Allt under Big Bens vakande nuna.

.

På andra ”fronter” höll poliskedjorna stånd även om en och annan snut tappade sitt VMD, massförstörelsevapen.

.

Stop-Stop-Stop-Stop. Klara besked om vad regeringen kan

göra med sin ”reform”.

.

Ingen krävde av Solen att stoppa sin gång. Stop för regeringens galenskaper räcker för studenternas del.

.

Det var länge sedan Londons Bobbies strövade kring på gatorna som obeväpande gentlemän beredda att hjälpa första gamla dam över gatan.

.

Oh lord -how shocking!! Westminsters parkbänkar som vulgär brasved. Tänk på alla adlade bakdelar som de gjort bekantskap med.

.

Sent in på natten övervakade Big Ben sina undersåtars upptåg.

.

-Tarzan hjälp- gatan är full av apor. Nej- Jane det är bara våra fina pojkar från Eton som retat upp massan.

.

Media; GP1,DN1,DN2,SVD1,

Bloggare: Svensson,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

5 svar på ”Cameron redan illa ute.

 1. Så bara för att ett demokratiskt fattat beslut inte är i linje med K&Ås åsikter så är det OK med politiskt våld, eller? Vänstern visar vad jag alltid trott, att det finns en stor del vänstermänniskor som ser demokratin som ett problem snarare än som ett gott styrelseskick, och som är villiga att med våld försöka påverka politiken. Tragiskt att se att även K&Å tillhör gruppen som hatar den representativa demokratin, jag hade hopp om er. Fy fan!

 2. Hej Rudis.

  Demokratiskt fattade beslut? Nej! Cleggs liberaler hade som vallöfte att inte höja avgifterna till universiteten. Många studenter röstade för honom, just därför.

  Väl på plats vid regeringens köttgrytor beslöt Clegg ihop med Cameron att tredubbla avgifterna. Vad har detta med demokrati att göra? Uppenbart är det bedrägeri.

  Sedan var det våld du talar om mest incidenter. Något mindre än på ett derby mellan AIK och Hammarby…

  Hälsar Göte

 3. Rudis,
  Ledsen att behöva grusa dina förhoppningar om K&Å. Hur du fått det till att vi ”hatar den representativa demokratin” begriper jag inte. Det är den enda form av borgerligt demokratiskt styre som vi anser värd att försvara eftersom alla andra former av borgerligt styre visat sig leda till barbari och diktatur. Vi har självfallet kritik mot den ”representativa demokratin”; nämligen att den inte är tillräckligt demokratisk och att under täcket på de formella rättigheterna är det de rikaste och därmed mäktigaste som bestämmer över allt för mycket. Som revolutionära socialister är vi för en mer direkt demokrati, den där de arbetande via sina valda representanter bestämmer de stora riktlinjerna i samhället. Kalla den ”socialistisk demokrati”. Men dit kan vi inte nå om inte en majoritet av befolkningen ser den ”socialistiska demokratin” som en lösning på den borgerliga demokratins ekonomiska och politiska kaos.
  Att det kan förekomma våld när heta frågor utkämpas kan vara beklagligt. Men samtidigt kan du se i historien att nästan alla större förändringar skett med våld som en ingredient.Det handlar inte om att vare sig förhärliga eller att förkasta våldet. Det måste ses i sitt sammanhang. Därför tar jag på inget vis avstånd från det fysiska våld som förekom i gårdagens sammanstötningar mellan polis och unga demonstranter. Samhällets våld mot de unga som hindras från att skaffa sig en god utbildning är också våld. Vad ska de göra? Skicka ett snällt brev till David Cameron?
  Om du tittar lite närmare på hur polisen lagt upp sin taktik efter den första demonstrationen kan du kanske förstå varför det kan uppstå våld. De har i varje demonstration använt sig av en så kallad ”ketting” som taktik. Det innebär att hela demonstrationen omringas och trängs ihop och blir stillastående i flera timmar. Att ungdomar i det läget bryter sig ut med våld har jag inget emot.
  Däremot har jag redan flera gånger här på bloggen tagit avstånd från det huvudlösa våld som vissa använder sig av och som bland annat ledde till två bankanställdas död i Aten. Att komma till en demonstration med ryggsäcken full av sten visar att det är inte protesten som är viktig utan slagsmålet med polisen och möjligheten att krossa en del rutor i affärer och banker. Det är ett kontraproduktivt våld som ska förkastas och som bara spelar de etablerade makthavarna i händerna.
  Så kan jag i korthet sammanfatta mig. Var ”hatet” ligger får du själv bestämma dig för. Och snälla du – sluta slänga dig med ”fy fan” och andra utbrott. De hör inte hemma på vår blogg och kommer inte att accepteras en gång till.

 4. Pingback: Vi är nu motståndets hjärta « Röda Lund

 5. Pingback: ”Vi är nu motståndets hjärta” | Röda Lidköping

Lämna ett svar