Leve Liu Xiaobo – Försvara WikiLeaks

.

https://i0.wp.com/www.radikalen.com/wp-content/uploads/2010/10/Liu-Xiaobo1.jpg?resize=584%2C411

.

I kapitalismens mest muskulösa stat – diktaturens Kina – arbetar regimen febrilt för att täppa till alla kryphål i gamla och nya media där medborgarna skulle kunna ens skymta några positiva omdömen om årets fredspristagare Liu Xiaobo. Framförallt blockerar man internet och en del globala nyhetsmedia som BBC. Men ”kampen för det fria ordet lever på nätet”, som fredspristagaren själv slagit fast. Inför ceremonin i Oslo fick vi också för en gångs skull höra ett sant ord från Barak Obama: ”Liu Xiaobo förtjänar fredspriset långt mer än vad jag gjorde”…
När vi i dag hyllar Liu Xiaobo kräver anständigheten också att vi försvarar yttrandefriheten på hemmaplan.

.

https://i0.wp.com/www.the-vibe.co.uk/wp-content/uploads/2010/08/4008014713_e6097b950b.jpg?resize=584%2C389

.

Bort med alla tassar från WikiLeaks! Frige Julien Assange! Åklagaren i Göteborg, Marianne Ny ,kan ta sig en flygtur på två timmar till London och ställa de frågor hon valde bort att inte ställa i Sverige!

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Bloggare: Jinge,Svensson,RödaMalmö,

I pressen: SVD1,SVD2,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,GP1,DN6,VG1,VG2,VG3,SVD3,GP2,GP3,DN7,VG4,DN8,SVD4,

9 svar på ”Leve Liu Xiaobo – Försvara WikiLeaks

 1. Vet inte om det stämmer med i en kommentar till någon artikel så sades det att Wikileaks är stort i Kina med statens hjälp, så pass att man satt upp en egen hemsida med imperialist vinkel om de utländska barbarerna och publicerar Wikileaks men allt om berör Kina är förstås censurerat. 🙂

 2. Att du inte anvander din blogg till at kritisera Kina och uppmana till bojkott av dess varor, bade original och piratkopior. Du lagger tyngdunkten pa att beromma Wikileaks istallet. Tors du inte? Ar det av sentimentala skal gentemot den romantiska kommunism som Kina ansags sta for? Ockupationen av Tibet, det ar helt tyst om det numera. I Kina frodas alla brott mot manskliga rattigheter. Organstold fran oliktankandes kroppar, inte ett ord om det i media. Inte ens en misstanke publiceras, och inte for att det saknas material.
  Varldens lander ar krassa, kostar det av fettet kring den egna magen sa tiger man still. Kina ar for maktigt, sa battre att ge sig pa ett gemensamt mindre mobboffer istallet, dar man inte riskerar nagot och dessutom blir poppis och anses fiiin pa kuppen. Sila mygg och svalja kameler.

 3. Hej Michal. Vare sig jag eller Benny har någonsin i våra vuxna liv kallat Kina för ”kommunistiskt”. Vi har inget gammalt romantiskt svärmeri i bagaget utan har i över fyrtio år, vardera, kritiserat enpartidiktaturen. Vi har aldrig varit ”maoister”. Vi har också i bloggen uppmärksammat inte minst de fackliga motståndskrafter som håller på att byggas upp.

  Men i konflikten mellan Kina och de gamla kolonialmakternas försök att återkomma och göra landets självständighet till en formalitet. I dessa konflikter har vi tagit ställning för Kina.

 4. Men vad har Liu GJORT för freden då? Stämmer det att han stödjer alla USA:s pågående och avslutade krig i Asien, och att han vill att Kina skall koloniseras av västerlandet? Eller är det bara påhitt? WikiLeaks kan jämföras med von Ossietsky som fick fredspriset på trettiotalet när han avslöjade den tyska återupprustningen och därmed gjorde sig väl kvalificerad för en belöning, men denne Liu …? Borde inte svävande epitet som ”dissident” eller ”medborgarrättskämpe” göra att man blir ganska misstänksam om det inte sker kompletteringar med konkreta uppgifter om vad personen gjort?

 5. Pingback: Assange, våldtäkter och Cablegate | Svensson

 6. Hej Björn. Jag tvivlar starkt på dina uppgifter. De låter inte rimliga.

 7. Pingback: Konspirationsteorier, sexfällor, våldtäkter och Assange | Svensson

 8. Jag har också läst det där som Björn hänvisar till någonstans. Det är kanske inte sant, men OM, så förstår man ju varför Obama tycker att mannen ifråga är mer värd priset än han själv.

 9. Kerstin,
  Jag har mer intryck av att Liu har vissa illusioner om den kinesiska statsledningens kapacitet att reformera sig själv, vilket det här citatet från en av hans texter tyder på. Idén om förändring uppifrån och ner och nerifrån och upp vittnar om en reformistisk syn på förändringar. Hans idé att det är bättre med en dålig regering än kaos (anarki) pekar i samma riktning. Jag har inte hittat något om stöd till allt vad USA sysslar med;

  China’s political reform […] should be gradual, peaceful, orderly and controllable and should be interactive, from above to below and from below to above. This way causes the least cost and leads to the most effective result. I know the basic principles of political change, that orderly and controllable social change is better than one which is chaotic and out of control. The order of a bad government is better than the chaos of anarchy. So I oppose systems of government that are dictatorships or monopolies. This is not ’inciting subversion of state power’. Opposition is not equivalent to subversion.

  – Liu Xiaobo, Guilty of ’crime of speaking’, 9 February 2010[34]

Lämna ett svar