Inte bara jakt på Assange – USA torterar Bradley Manning

.

Vita huset och Pentagon arbetar inte bara febrilt för att få Julien Assange bakom lås och bom. Den amerikanska regimen torterar samtidigt Bradley Manning. Alltså den unge soldat som anklagas för att ha läckt det uppmärksammade materialet till WikiLeaks.

.

https://i0.wp.com/lh5.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TSQzV451_II/AAAAAAAAF0o/lKUjz_K9ePM/chimage.php.jpg?resize=584%2C437

.

Mest genomslag fick videon där vi fick se besättningarna på två amerikanska apachehelikoptrar öppna eld mot en grupp män som bara var ute och gick på en av Baghdads gator. De dödade tolv människor, varav två journalister som arbetade för nyhetsbyrån Reuters. Ser man videon hör man också hur besättningen stolt kommenterar sin bedrift:
”Ha,ha, ha. Jag fick dem”.
”Titta på dom där döda bastarderna”.
”Härligt”.
Det är för att han kanske är ansvarig för att ha avslöjat detta och andra krigsbrott som Manning nu har suttit i marinens fängelse i Quantico/Virginia i fem månader och innan dess i ett militärfängelse i Kuwait i två månader.
Han hålls i förvar under vad som kallas för ”maximal isolering”. Men i själva verket handlar det om avancerad tortyr. De amerikanska myndigheterna vill på så sätt få honom att erkänna att han gav sina datafiler till WikiLeaks i samarbete med Assange. Ett sätt för den amerikanska staten att få ett underlag för en process mot denne. Mannings advokat har berättat hur han torteras:
”Av dygnets 24 timmar har han i 23 timmar – i sju hela månader – suttit helt ensam i sin cell. Inne i cellen är hans rörelsefrihet extremt begränsad. Han är förbjuden att på något sätt träna fysiskt. Försöker han blir han stoppad direkt. Han får inte ha kudde eller lakan i sin säng eller tillgång till nyheter i någon form. Han får inte ha några personliga tillhörigheter i cellen. Försöker han ens med ”sit-ups” i sängen blir han stoppad. Dagligen får han en timmes ”motion” och tas då till ett ensamt rum där han får lov att gå runt. Han brukar gå runt i ”åttor”. Men visar han minsta tecken till att ta en paus förs han omedelbart till cellen. När han går till cellen måste han klä av sig allt utan kalsongerna och lämna över sina kläder till fångvaktarna. Han har svårt att sova och får nu antidepressiva medel.”
.

https://i0.wp.com/www.tinyrevolution.com/mt/archives/manningmm.jpg?w=584

.
Uppenbart handlar isoleringen om att bryta ner en människa psykiskt. Till ett sammanbrott.
Det är den amerikanska staten som egentligen är skyldig. För otaliga krigsbrott och för tortyr av Bradley Manning som eventuellt är den som lagt fram bevismaterial för detta inför en stor del av världen. Det är dess ansvariga som därför borde åklagas av en hel värld och sitta inom lås och bom. På livstid.
Men världens regeringar tiger. Detta eftersom WikiLeaks visat att de alla är medskyldiga. Även i Sverige har vi det gamla fenomenet att ”En svensk tiger”. Inte så konstigt. Vi har fått bekräftat att regeringen Reinfeldt och dess socialdemokratiska föregångare har gjort Sverige till en amerikansk vasallstat. Därför tiger naturligtvis också alla större tidningar i Sverige. Inte en endaste ledarskribent är upprörd eller ens intresserad…
Men alla andra borde inte tiga. Övergreppen mot Manning. Den människa som kanske är vår tids störste hjälte och av framtidens historiker ses som en modern Abraham Lincon. Protester mot de övergreppen borde höras överallt där det går att höja rösten.
Låt ropen skalla!
Det finns mer information  här:

Stödnätverk för Bradley Manning

.

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,

6 svar på ”Inte bara jakt på Assange – USA torterar Bradley Manning

  1. Och USA har mage att ondgöra sig över domen mot Chodorovskij (hur det nu stavas?) och att hävda att den ger anledning att tvivla på att Rysslands är en rättsstat!
    Tala om att sitta i glashus.

  2. Pingback: Motvallsbloggen » Jamen interpol då?

  3. Finns inget skit som inte rättsrötans hemland USA kan producera, de såkallade demokratiska staternas knäböjande för denna knektregim är mycket otrevligt.

  4. Att USA är ett land med stora maktproblem är inte oväntat, men att resten av världen inaktivt tittar pà är nästan än mer oacceptabelt. Tortyr, vàldsromantik, emotionellt inkapabla individer etc etc är väl inte ovanligt i krig, och USA för ett konstant krig mot resten av omvärlden, bàde ekonomiskt och militärt, men väldigt fà protesterar eller aktivt fördömmer dessa handlingar. Det stàr ofta om enskilda fall, men hela den enorma maskin som är USA fördöms inte. Ordet Demokrati är numera endast en fornlämning av den innebörd det ordet tidigare hade, och betyder nu kapitalism och makt àt den som skickligast kan manipulera värlsekonomin. Vi màste sluta titta pà när makten mördar demokratin.

  5. Lena,
    Det håller vi helt med om. Det är dags att sluta upp med att passivt acceptera allt. Tillsammans med miljoner andra kan vi ändra allt. Change, yes we can. Eller – Poltik är att vilja- som Palme skrev.

  6. Vad händer ifall Manning plötsligt avlider av denna tortyr? Är det någon som träder fram och berättar hur USA dödar honom? Finns det ingen organisation som kan ta honom under sina vingar, och kräva få medverka i fängelset. Manning är kanske den störste hjälten för mig. Han är The Wikieman för oss som alskar hans gärningar. Borde kanske skriva ett öppet brev i en USA blaska och hota med repressalier om dom fortsätter. Exempel önskas på bra tidning som ska få ett brev.

Lämna ett svar