BP riskerade liv medvetet.

Konfiskera energiproduktionen.

.

-Snålhet orsak till oljekatastrofen i mexikanska golfen.
Det är den slutsats som de amerikanska myndigheternas utredningskommission drar efter flera månaders detaljerade undersökningar av förloppet som ledde till att oljeplattformen Deepwater  horizon exploderade den 20 april.

.

Oljeriggen Deepwater horizon exploderade den 20 april 2010.

.

Snålhet är inte det rätta ordet. Besinningslös profitjakt under extremt risktagande är mer exakt. För det handlade inte om vilken liten arbetsplats som helst. Elva personer dödades i explosionen. Sedan läckte miljontals liter olja ut i den mexikanska bukten och förstörde djurliv och ekosystem för omätbara värden.
Med i jakten på profiter utan hänsyn till anställda eller miljön fanns vid sidan om BP också det ökända Halliburton, Dick Cheneys bolag som lurat till sig miljarder i Irak via saltade räkningar till US Army.
Kommissionen förslår naturligtvis ingå åtgärder. Det amerikanska justitiedepartementet kommer att kräva BP på miljardbelopp. Men för ett företag som gör hundratals miljarder dollar i profiter varje år är det peanuts, som amerikanerna kallar småpengar.

.

Surfare i alla länder förenen Eder.
.
BP, Shell och alla andra miljöbovar kommer att fortsätta sin exploatering av de fossila bränslena med samma metoder som de alltid använt – korruption av statschefer, fusk med säkerheten för de anställda, stöd till förtryck av lokalbefolkning som i Nigerias delta och snålhet, snålhet och åter snålhet.
Det finns bara ett botemedel mot  dessa giriga plundrare av resurser som gång på gång visat att profiten går före allt, före människoliv, före miljön och därför också före konsumenternas verkliga intressen.
-Konfiskera hela energisektorn och lägg den under samhällets kontroll.
-Skapa en hållbar plan för världens energiförbrukning.

.

Media; DN1,GP1,SVD1,SVD,DN2,

Bloggare: Svensson,Röda Malmö,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

2 svar på ”BP riskerade liv medvetet.

  1. Och härhemma tycks man, enligt ett TV-progam häromdagen, experimentera med våra gamla kärnkraftverk på ett rent upprörande sätt.

    En härdsmälta i något av dem skulle göra halva Sverige obeboeligt för generationer framöver. Men det kan ju vara intressant för kapitalet att se hur mycket man kan inskränka på säkerheten och hur mycket man kan utsätta gamla kärnkraftverk för innan det går åt skogen.

Lämna ett svar