Makten mördar

Bödlar i Tunis och Alger.

.

Diktatorn Ben Ali i Tunisien och president Bouteflika i Algeriet har bara ett svar på ungdomens revolt – blodigt förtryck. Exakt hur många som fallit offer för maktens kulor är oklart. Censuren lägger locket på och de få utländska media som finns på plats arbetar med sporadiskt insamlade fakta.

.

Enligt dagstidningen Le Mondes korrespondenter i Tunisien har minst 23 dödats de senaste dagarna i städerna Thala, Kasserine och Ragueb och flera hundra skadats. Regeringen säger i en hårresande kommuniké att polisen skjutit i självförsvar mot ”maskerade terrorister”.  Att ungdomarna maskerar sig är normalt med tanke på säkerhetspolisens arbete för att identifiera alla som protesterar. Ben Ali har också beslutat att till vidare stänga alla skolor och universitet ”tills de ansvariga för att elever och studenter deltar har tagits fast”.

.

Ungdomen tänder ett hopp i Nordafrika.

.

Med det visar makten i Tunis att den inte förstått något av drivkrafterna bakom revolten. Det handlar bara om uppvigling, utländsk inblanding och terrorister. Inte undra på att Ben Alis tal i måndags avklarades på 13 minuter och inte innehöll något nytt. Förutom ett vagt löfte om 300 000 nya jobb innan 2013 utan att förklara hur de ska skapas. Valfläsk utan valtider.
Enligt www.mediapart.fr’ s Pierre Puchot dödades ytterligare fyra demonstranter i staden Kasserine i måndags. I staden Thala har enligt advokater i strejk, som Pierre Puchot varit i kontakt med, soldater ur armén gått emellan polisen och demonstranterna för att skydda de senare från polisstyrkor som går bärsärkargång.

.

Videoklipp om protesterna i Tunisien realiserat av AL Jazeera

.

Hittills är det främst i landets inre och fattigare delar som protesterna slagit rot. I de bättre ställda turistregionerna och huvudstaden Tunis råder än så länge ett relativt lugn. Det har förekommit protester men inget likt upploppen i Thala, Kesserine, Ragueb och Sidi Bouzid, där allt började med en ung man som brände sig till döds.
I Algeriet är det just nu ännu svårare att summera antalet döda och sårade bland ungdomarna. Regeringen publicerade i går officiella siffror. De säger att 3 personer dödats och 800 skadats, varav 763 sägs vara poliser. Trettio skadade poliser på varje skadad demonstrant !!!! Köper ni inte den, drar vi en annan vals.
Polisen har också enligt samma kommuniké arresterat elva hundra ungdomar varav många minderåriga. Liksom i Tunisien har makten bara ett ord i munnen – vandalism.
Det finns också en skillnad mellan revolten i Tunisien och Algeriet. Ungdomarna i Alger och andra städer är mer våldsamma än uttalade. Det påminner mer om de ungas revolt i Paris förstäder än ungdomarnas protester i Tunisien bakom mycket konkreta krav på arbete, frihet och rättvisa.
De totalt utblottade ungdomarna från slumförorterna i Alger riktar sitt hat mot allt och alla. De har inga preciserade krav och har ibland svårt att skilja på fiende och vän. I flera av Algers folkliga kvarter har innevånarna organiserat sig för att försvara offentliga serviceinrättningar som exempelvis postkontor och skolor.

.

Kravallpolis är det enda Bouteflika har att erbjuda.

.

-Bouteflika behöver inget postkontor men det gör vi, sa exempelvis en person till tidningen El Watan.
Det finns därför en risk att regimen kan spela ut ungdomarnas ”våldsamhet” och ”kravlöshet” mot delar av den arbetande men ändå fattiga befolkningen. Det har inte lyckats ännu, men det kan bli en räddningsplanka för Bouteflikas korrupta regim.
För att blidka delar av opinionen beslutade regeringen häromdagen att upphäva prishöjningarna på nödvändighetsvaror som socker, matolja och mjöl utan att försäkra sig om att beslutet kommer att slå igenom i sista ledet över butiksdiskarna.
Men trots den lilla eftergiften står det klart att i Alger är det bara en linje som gäller – våld och ännu mer våld om det krävs. Så länge det är framför allt de unga från de övergivna slumkvarteren som gör revolt förblir det regimens enda svar.
Sedan ett par dagar har den politiska oppositionen, demokratiska partier, socialister och fackliga organisationer, börjat formulera kritik och krav för att konfrontera makten på bredare front. Exempelvis kräver Socialistiska Arbetarpartiet, enligt tidningen El Watan, att repressionen mot demonstrationer, strejker, möten och alla andra uttrycksmedel upphör för att ”blockeringen av situationen som inte lämnar ungdomen något annat alternativ än en desperat revolt bryts”.
Revolten i Tunisien och Algeriet är långt ifrån över. Här på bloggen kommer vi att göra vårt bästa för att följa vad som sker. På återseende.

.

Media: GP1,Dagens Arena,DN1,SVD1,DN2,SVD2,GP2,SVD3,GP3,GP4,DN3,

Bloggare:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 svar på ”Makten mördar

  1. Hur skall man skapa arbeten och välstånd med sådan befolkningstillväxt som dessa länder har haft? Inte ens Sverige klarar av det.

  2. g,
    Om du betänker att i Algeriet är 75% av befolkningen under 30 år och att det finns enorma kapitalreserver i landet och massor av sociala behov att fylla är ju den unga befolkningen en tillgång och inte ett problem. Problemet är i stället den korrupta politiska eliten som suger åt sig allting självt och undviker alla investeringar i framtiden. Hos oss klagar ju politikerna över att befolkningen blir för gammal. Och det är ju verkligen ett problem. I Algeriet och Tunisien finns massor av unga människor som inte begär annat än att arbeta. Det är bara att sätta dem i arbete och använda de finansiella resurserna till byggen av allt som behövs, förutom lyxbostäder åt den rika eliten som blockerar all utveckling.

  3. Pingback: سنة جديدة سعيدة - Reseforum

  4. Benny,
    Ditt inlägg är alldeles korrekt… Ville bara tillägga att Tunisien, till skillnad från Algeriet, har inte lika stora kapitalreserver. Algeriet har enorma mängder gas och naturresurser medans Tunisiens huvudinkomst är turism (och lite jordbruuk, textil- och plast-industri)… Ärligt talat förstår jag inte riktigt hur Ben Ali tänker skapa 300000 jobb med sådana ekonomiska förutsättningar i sådana tider vi lever i idag… Förvisso är tunisien ekonimoskt i bättre skick än Algeriet men ändå…

  5. x,
    En början vore att attackera de stora förmögenheter som Ben Alis familj samlat på sig genom organiserad korruption. Till skillnad från Algeriet, där korruptionen är generaliserad på alla nivåer, är nästan all korruption i Tunisien organiserad kring Ben Alis familj. Det gäller framför allt hans frus familj som tydligen har ett finger med i alla industrikontrakt som skrivs under. Det har gått så långt, enligt Financial Times i dag, att utländska investerare drar sig undan Tunisien till förmån för Libien och Algeriet i rädsla för att fruns familj ska kräva sin andel.

  6. Jag mötte en gång en annan kort diktator. På väg ner från ett besök på Parthénon 1976 stötte jag ihop med Caucesco som under ett statsbesök i Grekland besökte de gamla gudarnas tempel. Han sökte kanske inspiration. Vi korsade varandra på mindre än två meters avstånd så jag kunde konstatera att han inte ens nådde upp till mina axlar.

Lämna ett svar