När Mubaraks mobb går bärsärkargång

.

I går eftermiddag, i går kväll och långt in på natten kunde jag – som så många andra människor runt om i världen – genom Aljazeeras försorg se hur Mubaraks välorganiserade mobb av hemlig polis och betalda kriminella besinningslöst angrep de fredliga demonstranterna på Frihetstorget i Kairo. ”Med vårt blod, med vår själ, ställer vi upp för dig”, sjöng dessa diktaturens bärsärkar som en hyllning till sin ledare när de stormade fram.

.

https://i0.wp.com/lh4.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUpG3e9MwkI/AAAAAAAAGHk/7qLGNiTAtKo/egypten6_717113j.jpg?resize=584%2C327

.

Det var ingen spontan folklig motdemonstration vi såg. Inte heller några enskilda psykotiska galningar som löpte amok. Allt var regisserat på förhand. Armén som tidigare visiterat alla som försökt nå torget in på bara kroppen, den vinkade nu i stället fram dessa avskyvärda stormtrupper. I full språng , i en för oss nordbor nästan surrealistisk scen, red ett sjuttiotal män  rakt in bland demonstranterna med sina hästar och kameler. Men det var ingen cirkusföreställning som hamnat på fel plats. Galningarna red ner människor. Högg med knivar och slog dem med piskor och batonger.

.

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUnd57VmsOI/AAAAAAAAGGo/87_vy5YFQRQ/article-1352923-0D050885000005DC-242_964x472.jpg?resize=584%2C296

.

Från hustaken vräkte mobben ner stenar
och betongblock över demonstranterna.

.

Samtidigt angrep regimens ”fotfolk” de oskyddade människorna med påkar, batonger och knivar. Armén hade dessutom släppt upp en del av mobben på hustak så att mördarna kunde vräka ner stenar, tegelpannor och betongblock över demonstranterna.
Senare under natten. Under ”vargtimmarna” när våldet dämpats och de fullständigt okuvliga frihetskämparna försökte få en stunds vila. Då satte ”de satans mördarna” in  automateld med skarp ammunition…
Planen bakom detta bestialiska överfall var självklart att ge en bild av kaos och kalabalik. En förevändning för att armén skulle kunna ingripa mot ”allt våld” och skapa ”lugn och ro”. ”Stabilitet”!

.

https://i0.wp.com/lh6.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUncgP8sEfI/AAAAAAAAGGY/s5blFb9tJ5k/article-1352923-0D04FDDC000005DC-252_470x604.jpg?resize=470%2C590

.

Omar Suleiman, nyss korad till vicepresident av Mubarak, krävde också att ”alla demonstranter” skulle lämna torget. ”Ordning härskar i Berlin” hette det en gång när de tyska arbetarledarna Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht hade mördats. Nu krävde den gamle chefen för den fruktade egyptiska säkerhetstjänsten att ”ordning” ska härska också i dagens Kairo…

.

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUnejrOPd9I/AAAAAAAAGG4/VE-K1BneoWs/article-1352923-0D04C242000005DC-790_964x331.jpg?resize=584%2C200

.

Här några av Mubaraks ”satans mördare”
som avväpnats och gripits av demonstranterna.
Vältränade, unga slagskämpar.
Många med polisens ID-kort i jeansfickan…

.

Mubaraks försök att kväsa kraven på sociala förbättringar, frihet och demokrati, med besinningslöst dödligt våld och i blod, har redan skrivit in sig i den politiska historien. Jag och miljoner människor med mig kommer för alltid att bära med oss bilder från gårdagen och nattens strider. Vi kommer att minnas alla som kämpade till det yttersta för att stå emot raseriet från diktaturens bärsärkar. Vi kommer för alltid att hedra dem som i natt och under alla andra revolutionsdagar och nätter offrat sina liv för friheten.

.

**************************************************

.

Svensk media har självklart försökt följa det senaste dygnets drama. Framförallt radions P1 har gett sina lyssnare en bra uppföljning. Många reportage i TV och en del artiklar i pressen har också varit utmärkta.
Men rubriksättning, ingress och bilder har ofta varit skandalösa. De har helt enkelt spelat diktaturen i händerna. På SVT:s hemsida fanns  exempelvis dessa tre tittartips:

Här urartar demonstrationerna i slaget om Tahirtorget

Bildspecial: Fler bilder från dagens sammandrabbningar

Grafik: Tahrirtorget – centrum för oroligheterna i Kairo

.

SVT:s Rapport inledde också kvällens huvudsändning med en fet streamer över hela bildrutan: Upploppen i Kairo.
Självfallet spelar man här diktaturen i händerna. Förhoppningsvis på grund av aningslöshet. Kanske på grund av en inre drift hos rubriksättarna att sälja på sensationer. Oavsett vilket är det avskyvärt. Här har vi en desperat regim som i sin dödskamp slår vilt omkring sig och iscensätter ett våldsamt överfall på fredliga demonstranter. Människor som nästan inte viftat undan ens en fluga på torget. Fridsamma människor som skrattat och jublat, rullat barnvagnar och sett till att inte skräpa ner. Till och med varje cigarettfimp har noga plockats upp. Civilklädd säkerhetspolis tillsammans med en köpt mobb vräker sig över denna glädjefest, nödtorftigt utklädda till demonstranter, så som diktaturen i Egypten brukar hantera all opposition . Att SVT då väljer att kalla det hela för ”upplopp”. Att man ger oss en bild av att det hela skulle röra sig om en sammandrabbning mellan två olika demonstrationer. Om ”oroligheter”. En sådan journalistik är helt enkelt inte godtagbar.
Den var och är kväljande.

.

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUnV7xZK_QI/AAAAAAAAGGA/qyw-ViXSfqo/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-02-02%20230631.jpg?resize=584%2C354

.

Som vanligt är kvällspressen värst. Med sina gapande rubriker om ”Kairoupploppen”, ”kaos i Kairo” och ”demonstranter” som går till attack med kameler och kastar stenblock från taken spelar både Aftonbladet och Expressen på diktaturens planhalva.
Det var inget ”upplopp” i natt. Det var inget ”kaos”. Det var ett överlagt angrepp från regimens sida. Det handlade om grov misshandel och mord. Skulle samma tidningar skriva om ”sammandrabbningar mellan demonstranter” när Alexander Lukasjenkos säkerhetstjänst misshandlar landets oppositionella?
För övrigt ”brann inte torget”. Bara två bilar träffades av de molotovcocktails som mobben kastade ner från hustaken.

.

https://i0.wp.com/lh3.ggpht.com/_hFyIVHLPW40/TUnfmoj7LbI/AAAAAAAAGHM/q6J2NZofRkg/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-02-02%20234830.jpg?resize=584%2C493

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

I pressen: SVD1,SVD2,SVD3,SVD4,SVD5,SVD6,DN1,DN2,DN3,DN4,DN5,DN6,AB1,AB2,AB3,AB4,

Expr1,GP1,GP2,GP3,GP4,SVT1,VG1,

Bloggare: Jinge,RödaMalmö,Svensson,

5 svar på ”När Mubaraks mobb går bärsärkargång

 1. Pingback: Allt stöd till den egyptiska revolutionen! | Internationalens ledarblogg

 2. Pingback: Solidaritet i Egypten

 3. Det är väl den nya vurmen för den förmenta medelklassen som gör sig gällande i rubriksättningen. Medelklassen kan bli oroade av allt detta revolutionära som vill ändra på samhället i grunden. Tänk om de hushållsnäraslavarna får idéer och gör uppror och revolutionerar mot en orättvis ordning. Redaktionschefer och rubriksättare tillhör förmodligen själva den omhuldade medelklassen.

  Man kan faktiskt höra liknande tendenser på Al Jazeera engelska edition, sympatin varierar beroende på vad det är för redaktion (eller hur det nu är organiserat) som har hand om utsändningen. Vet inte om det stämmer men kvälls och nattetid verkar de klart mer sympatiska till de egyptiska revolutionärerna än på dagtid då man kan ana en mer positiv inställning till ”lag och ordning” och sk stabilitet.
  .

 4. Det är som Parenti beskriver det i föredrag om sin bok om Julius Caesar att historien har vanligen skrivits av folk från den bättre beställda sidan av samhället, typ att i historien nedgraderas det folkliga till pöbel och mobb som blidkas med bröd och skådespel. Aldrig att de beskrivs som legitima krav på ett rättvisare samhälle. I historieskrivningen är alltid folkets missnöjesyttringar fråga om mobb och pöbel inte en berättigad reaktion på orättvisor och förtryck.

 5. Mycket bra artikel. Ja, det är många gånger bedrövlig journalistik. Att kalla mubarakregimen attack mot folket för mubarakvänliga demonstranter är skandalöst.

  Här är en bra sändning http://www.presstv.ir/live/llnw/?keep På engelska, mycket direktsänt. Bra kommentatorer.

Lämna ett svar