Johansson går – korttidsjobben består

.

https://i0.wp.com/lh3.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TZxkz-1Pj_I/AAAAAAAAG1A/Hx8GAcj_ZOI/Fullsk%C3%A4rmsinf%C3%A5ngning%202011-04-06%20150315.jpg?resize=584%2C472&ssl=1

Klipp från Göteborgsposten

.

Utanför Lisebergshallen i Göteborg har fackliga företrädare från Volvo Lastvagnars Tuvefabrik i eftermiddag protesterat mot att AB Volvos ledning håller på att dela upp de anställda i ett A- och ett B-lag. Inne i möteslokalen är bolagets aktiestämma i full gång och det är samtidigt en tack- och avskedsföreställning för chefen Leif Johansson. Aktieägarna bjuds på lågbudgetkost. Korv med bröd. Men de är nog nöjda ändå eftersom de egna innehaven på börsen har varit ”vinnare” under snart ett år. Det är bara att köpa lite ”ananas och järpe” på vägen hem. ..
Ett av de viktigaste skälen till att Volvos aktier blivit till vinstraketer är självfallet Leif Johanssons och ledningens hårdhänta hantering av de anställda som med sina insatser skapar alla värden. Pressade lönekostnader och exploatering av människor med osäkra anställningsvillkor har gjort att den berömda ”marknaden” också förväntar sig större vinster och en större aktieutdelning.
På plats utanför Lisebergs entré fanns flera av mina gamla arbetskamrater med sina flygblad i högsta hugg. Härligt att se att det fackliga motståndet lever.
Här är metallarnas flygblad:

.
Försäljningen går åter bättre än på länge. På dagens bolagsstämma kommer ledningen att presentera lysande siffror. Vinstmaskinen Volvo kommer att hyllas av er aktieägare. Ni kommer att besluta om nya feta utdelningar, och denna gång kommer ni att kunna göra det ur en stinn kassakista. Ni kommer inte att som för 2 år sedan behöva låna ihop pengarna ni skall dela ut till er själva.
Samtidigt har den ledning ni nu kommer att hylla beslutat om ett förnedrande trendbrott när det gäller anställningsvillkor för våra medlemmar. Inför er på dagens stämma kommer man att utstråla stor tillförsikt inför framtidens affärsmöjligheter, men inför oss anställda låter det annorlunda. När nu en stor del av våra arbetskamrater som tvangs lämna Volvo 2009 har återanställts, så vågar inte ledningen ge dem riktiga jobb utan påtvingar dem visstidsanställningar – en anställningsform som ger företaget möjlighet att göra sig av med personalen med en månads varsel! Den tillförsikt Volvoledningen visar inför er och media är bortblåst, när den kommer hem till sina egna anställda.
.

https://i0.wp.com/lh5.googleusercontent.com/_hFyIVHLPW40/TZxkKH8s8JI/AAAAAAAAG0w/6ZHfD5OpiDQ/s800/%C3%96rnn%C3%A4stet023.JPG?resize=567%2C425&ssl=1

.

Två gamla kompisar som var med
Dennis Olsson och Thomas Johansson

.

Vad som möter dem som nu anställs i våra fabriker är kraftigt försämrade anställningsvillkor. Visstidsanställningar betyder inte bara otrygghet jämfört med de fastanställningar som gällde för två år sedan. Det betyder också en stämpel ute i samhället som gör dig omöjlig på bostadsmarknaden – en stämpel som t.o.m. hindrar dig att ta ett telefonabonnemang. Trots alla vackra ord om att sätta personalen i centrum, om att vi är den viktigaste resursen etc. så är ett tillfälligt påhugg på 6 månader som eventuellt kan förlängas allt som erbjuds.
Vi kräver att Volvo – Sveriges största verkstadsföretag – visar samhällsansvar. Vi som jobbar ihop de vinster som ni kommer att applådera idag visar samhällsansvar genom att dagligen slita i fabrikerna, och genom att i avtalsrörelserna aldrig ta ut högre lönehöjningar än vad som anses ”samhällsekonomiskt försvarbart” – vi kräver av Volvo en motprestation: – Sluta kränka våra unga arbetare med denna påtvingade och vidriga anställningsform!
Den kan inte rationellt motiveras. Även fastanställda kan avvecklas den dag arbetsbrist uppstår. Det visade Volvo med stor tydlighet för två år sedan. Den enda trovärdiga motivering vi hittills hört från vår ledning, är att man inte åter vill riskera utsättas för den negativa massmediala uppmärksamhet som stora varsel innebär, och det är en mycket cynisk motivering, som i klartext betyder: – Om man slänger ut visstidare när kontraktet löper ut – då blir ju ingen formellt sparkad, och massmediafolket håller sig lugnt!
Vi vill inte ha en ledning som resonerar så cyniskt. Samhällsansvar måste vara ömsesidigt. Det tycker vi att Sveriges största verkstadsföretag skall visa och erbjuda sina medarbetare riktiga jobb när riktiga jobb kan erbjudas, och det kan de nu!

.

Dennis Olsson                                         Gruppstyrelseordförande Volvo Lastvagnar IF Metall
Daniel Kristoffersson                              Gruppstyrelseordförande Volvo Lastvagnar IF Metall
Tomas Johansson                                   Gruppstyrelseordförande Volvo Lastvagnar IF Metall
Michael Ödman                                      Gruppstyrelseordförande Volvo Lastvagnar IF Metall

.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

I pressen: GP1,GP2,

3 svar på ”Johansson går – korttidsjobben består

  1. Ja och vad är det för mening med det, de kommer att få gå så fort det blir sämre tider ändå. Det är ingen sysselsättningsfabrik utan en lastvagnsfabrik.

  2. Får man fråga varför ni har reklam för kortfristiga lån på hemsidan? Konsumentkrediter är ju rena giftet i ekonomin.

  3. Den kille som sköter våra programvaror tjänar några hundralappar på reklamen. Vi har sagt nej till alla annonser som rör rasism, kvinnoförtryck osv, I övrigt har vi ingen kontroll.

    Själva tjänar vi alltså noll öre.

Lämna ett svar