Syrien dag 45.

Folket utmanar Assads våld.

.

I dag är det 45 dagar sedan de första demonstrationerna ägde rum i protest mot undantagslagarna i Syrien. Då var det inga demonstranter som krävde Bachar Assads avgång.
I dag, en och en halv månad senare och med över 400 kallblodigt mördade demonstranter, är kravet på Assads avgång centralt. Det finns ingen återvändo för regimen. Assad likt Khaddafi har byggt diktaturen runt sin personlighet, familjen och den alawitiska shiasekten från bergstrakterna kring städerna Aleppo och Latakia.

.

I staden Banias protesterade 10 000 människor under fredagen.

.

Runt Assad finns ingen som kan träda fram och kasta ut honom likt Mubarak och Ben Ali. Regimen står och faller med familjen Assad. Tyranner med specialstyrkor som kontrolleras av familjens medlemmar klipper kort runt chefen för att inga potentiella konkurrenter ska växa sig höga. När därför folket reser sig och säger NEJ, då har en Khaddafi eller Assad inga andra alternativ än det gränslösa våldet för att hålla sig kvar vid makten.
I går fredag trotsade på nytt tiotusentals människor demonstrationsförbuden och säkerhetsstyrkornas skarpskytte. I staden Daraa som varit centrum för protesterna krossades alla försök att protestera. Sedan en vecka kontrolleras Daraa av närmare fem tusen soldater från fjärde brigaden som leds av Bachar Assads bror.

.

Staden Daraa har utsatts för ett regelrätt militärt angrepp.

.

Snipers skjuter enligt vittnen skarpt på alla som vågar visa sig ute. El och vatten är avstängt och de instängda människorna saknar redan mat. Sjukhuset i staden kontrolleras av militären och inga civila tas emot.
I resten av landet visade i går befolkningen sin solidaritet med människorna i Daraa genom att trotsa säkerhetsstyrkornas våld. Trots regimens totala nyhetsblockad sipprar information ut via Facebook och satellittelefoner. I går mördades kring femtio personer som vågade sig ut på gatorna. Minst femton dödades bland demonstranter som försökte ta sig in i staden Daraa för att visa solidaritet med den belägrade staden.
Efter fredagsbönen samlades människor i ett dussintal städer till de största demonstrationerna på flera veckor. I Banias deltog kring tio tusen, i den kurdiska staden Qamishli femton tusen, i Damaskus förort Midan deltog kring två tusen i protesterna och från städerna Homs, Latakia, Hama och Raqqa rapporteras stora demonstrationer ha ägt rum.

.

I staden Al Ramtha på den jordanska sidan av gränsen hölls solidaritetsdemonstrationer.

.

Regimens stöd inom landet är nu minimalt. Vid sidan av familjeklanen och den alawitiska shiasekten som utgör knappa tio procent av befolkningen kan regimen räkna med ett passivt stöd från de kristna och druziska minoriteterna som med rätta eller inte ser sunniterna som ett hot. Hela 75 procent av befolkningen bekänner sig till den sunnitiska varianten av islam och det är de som i dag jagas till döds av regimens mördarband.
Men revolten i Syrien, lika lite som i resten av arabvärlden, är inte ett religiöst uppror. Det är krav på frihet, värdighet, arbete och slut på korruptionen som driver kampen vidare. Vid sidan av vissa salafisters angrepp på kopter i Egypten finns det inga tecken till blodiga religiösa konflikter. I media luftas farhågor om eventuella framtida problem för de kristna och druzerna i Syrien. I dag är det inte problemet. Hundratals demonstranter som kräver frihet och Assads avgång har mördats. Det är problemet inte om de är sunniter, shiiter, eller sekulära.

.

Netanyahu och Peres vill behålla alla diktaturer i regionen.

.

I dag har i stället Bachar Assad sina bästa supportrar utanför landets gränser. Redan på andra sidan gränsen i söder får Assad allt tänkbart stöd från Israel. Benjamin Netanyahu, Lieberman och resten av sionisterna i Knesset håller tummarna för att Assad ska kunna hålla sig kvar vid makten. Endast realpolitik tas i beräkning i Jerusalem.
Liksom den israeliska regeringen öppet stödde Mubarak in i det sista kniper de i dag käft om kampen för frihet och demokrati i Syrien. ”Vi är den enda demokratin i regionen” brukar Netanyahu och Peres skryta med. Vad de verkligen menar är att de vill förbli det enda landet med formell demokratisk statsform i Mellanöstern. I Assad ser Israel en pålitlig samtalspartner som respekterar maktbalansen i regionen.
-Se bara vilka problem den demokratiska revolutionen i Egypten ställer till med, skapar fred mellan Hamas och Fatah och öppnar gränsen till Gaza, beklagar Jerusalem. Det är ju ändå märkligt att den ”enda demokratin” ryggar tillbaka inför de arabiska kraven på frihet och demokrati. Kanske det finns ett problem med demokratin i den ”enda demokratin”?
Det öppna stödet från Kina och Ryssland som blockerade ett fördömande av våldet från Säkerhetsrådets sida förvånar inte det minsta. Redan från resningens första dag i Tunisien visar regimen i Beijing att den darrar bara vid tanken på att den egna befolkningen ska resa sig och kräva samma friheter som krävs i Kairo och Tunis.

.

Det här är Hu Jintaos skräckvision. Himmelska Fridens torg 1989.

I Moskva är motiven mer subtila. Varje stöd till en resolution i FN som blandar sig i ett lands ”interna angelägenheter” blir ett hot mot Moskvas behov av fria händer i sina kaukasiska lydrepubliker.
Mest beklagligt av allt är att Hugo Chavez drar socialismens rykte i smutsen genom att helt ogenerat apa efter Bachar Assad och anklaga ”utländska terrorister” för att ligga bakom resningen mot regimen i Damaskus. Ingen som vill fortsätta att kalla sig socialist kan hålla tyst inför detta skamliga stöd till en blodig diktator. Cynisk realpolitik är reaktionens vapen. Internationell solidaritet med folkliga resningar är socialismens vapen.

.

Media: DN1,DN2,DN3,SVD1,GP1,DN4,SVD2,DN5,GP2,

Bloggare: Röda Malmö,Jinge,Röda Lund,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

11 svar på ”Syrien dag 45.

 1. Jag vill helst se minoriteter dvs. shia alawister och kristna asyrier å armenier som omfattar 20% av landets befolkning, styra landet än att 80% wahhabister och salafier. Det är så klart om salafier vinner makten ger dem inget utrymme till minoritets folket för enligt wahhabisternas tro alla som inte är sunni muslimer är infidel. Enligt Wahhabismen har wahhabisterna rätt att döda oavsett civila eller ickecivila infidel oavsett under krigstid eller inte vilket vi såg i Afg där shia civila å kvinnor slaktades av Talibaner och Al ghaida. minns ju när ja var i Afg hur talibaner ställde krav på shiamuslimer, att vi hade bara tre alternativ, antingen krigar vi mot dem då dör vi eller flyttar vi landet eller blir vi wahhabister å ändrar vår tro. nej nje, d räcker med wahhabismen

 2. Elle,
  Det är bra att du talar klarspråk. 20% av befolkningen ska styra för att undvika en diktatur. Och när 20% styr enväldigt vad har vi då?

 3. Hej Benny! när ska vi i väst förstå att västens pappers demokrati fungerar inte i vissa fattiga länder där historiskt sätt de har haft problem. demokrati är fint å vackert och kan motstå många orättvisor i samhälle men tyvärr det kostar mkt pengar och i länder där folk är inte mogna för demokrati kan det leda till oväntade konsekvenser. En förnuftig fiende är bättre än en oförnuftig vän. samma gäller i Syrien. sj tycker att i vissa länder en stark och pålitlig diktatur är bättre än en svag demokrati därför gillar jag bashar och har envälde. ja förstår dej för du har left i den fina sverige i tänker på saker utifrån den svenska solidariska glasögon.

 4. @elle

  Vad pratar du om? Syriens sunnimuslimer (ca 80% av befolkningen) är just sunnimuslimer. De är inte wahhabiter. Gör om, gör rätt.

  @Åsman

  Tack för ett bra inlägg. Reagerade på en mindre sak dock.

  ”Endast realpolitik tas i beräkning i Jerusalem.”

  Tel Aviv, inte Jerusalem, är mer korrekt härvidlag.

  ”Staden ses av FN som Israels huvudstad och trots att Jerusalem inhyser Israels regering och parlament har alla länder med diplomatiska förbindelser med Israel sina ambassader i Tel Aviv eller andra kuststäder”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Tel_Aviv

  Israel har ju sedan 80-talet försökt framhäva att Jerusalem är ”Israels enade och eviga huvudstad”. Något omvärlden med rätta inte accepterat eftersom Östra Jerusalem med all tydlighet tillhör palestinierna.

 5. Elle,
  Det är rövslickare som du som Khaddafi och Assad har behov av för att bevisa att deras diktaturer är bra och det enda alternativet till kaos.

 6. Mohammad,
  Du har naturligtvis rätt i att Tel Aviv ses av FN som huvudstaden. Jag använde Jerusalem endast i meningen att det är där den reella makten finns, regering och Knesset, oavsett vad vi tycker och säger om det. Med det erkänner inte jag Israels ockupation av östra Jerusalem.

 7. En förutsättning för fungerande demokrati är att någon vill ha den. Om 75% av befolkningen är sunnimuslimer, vars ledares uppfattning om demokrati är att den i grunden går ut på att övriga grupper är underordnade sunni, då har ovilliga undersåtar ett stort problem.

  Samma problem som socialisterna har, Chavez talar med utgångspunkten från att han är socialist, han ger stödet till de frasradikala diktaturerna med argumentet att de är mer socialistiska och folkliga än utmanarna. Ickesocialistiska befolkningsmajoriteter tar in detta i kalkylen.

  Israel är mellanösterns enda demokrati, enda landet där man kan protestera och bilda opinion utan risk för liv och lem. Det återstår faktiskt att se om den muslimska kulturen alls förmår att bilda underlag till en demokrati, hittills har det inte hänt en enda gång.

 8. @sl

  ”Israel är mellanösterns enda demokrati, enda landet där man kan protestera och bilda opinion utan risk för liv och lem.”

  Du menar som när palestinierna reste sig 1987 och blev brutalt nedtryckta? Eller som när palestinierna reste dig ånyo år 2000 och blev brutalt nedtryckta?

  Eller du menar kanske att Israel är en demokrati mot bakgrund av det faktum att den förvägrar de etniskt rensade att återvända till sitt hemland – i strid med internationella lagar och bestämmelser – samtidigt som en sekulariserad jude, född i New York, kan bli medborgare i Israel så fort han sätter sin fot i landet?

  Vem försöker du lura? Dig själv? I så fall verkar du ha lyckats.

 9. Sl ,
  Kan du förklara varför det är bättre om 10% shiamuslimer kontrollerar landet?
  mvh
  Benny

 10. Det finns mycket i det ni skriver som bör komma fram, men att köra med felaktiga påståenden om det välfyllda men välordnade Himmelska fridens torg i Peking är då lite lågt. Ni påstår att bilden är tagen vid de hemska och blodiga massakrerna på civila 1989. Det borde ni som erfarna ha insett att det inte är det ni vill påstå. Bilderna är faktiskt 25 år äldre och skildrar den fjärde socialistinternationalen 1964.
  Be läsarna om ursäkt för fadäsen, så ska vi glömma ert misstag, eller åtminstone ska jag göra det. Ta in fotot och gör en enkel dataundersökning, så får ni det svar jag skrivit. De kaotiska bilder som släpptes från 1989 har jag sett på TV och där var inte så många fredliga civila människor utan mest kinesiska pansartrupper med stridsvagnar i täten, och många jagades in på smågator och fångades in eller dödades.

 11. Hej Olli

  Det är möjligt att du har rätt. Men på Google med följande länk presenteras bilden som från våren 1989.

  http://kristeribeijing.blogspot.com/2011/01/himmelska-fridens-torg.html

  Bilden var ändå bara med som en symbol för massmobilisering så för mig spelar det ingen roll vad den verkligen visar. Har du rätt är det naturligtvis lite pinsamt för mig och jag ber i så fall om ursäkt.
  mvh
  Benny

Lämna ett svar